StoryEditorOCM
KorčulaNAJUČITELJICA S KORČULE|

FOTO/ ANAMARIJA RADOVANOVIĆ: Kao da sam osvojila Oskara! Za mene nema vrednije nagrade!

Piše Dora Lozica
12. listopada 2021. - 12:08

-Iznenadila sam se, nisam očekivala nagradu, u Hrvatskoj ima jako puno dobrih nastavnika, mislila sam da ipak neće odabrati mene - priznala nam je Anamarija Radovanović, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Ante Curać-Pinjac iz Žrnova.

Na Svjetski dan učitelja

Ona je naime, prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, proglašena jednom od najboljih i najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnica u školskoj godini 2020-2021. zajedno s još 511 kolegica i kolega diljem Hrvatske. Veliko priznanje za učiteljicu i žrnovsku školu, inače poznatu po brojnim nagradama i priznanjima na raznim školskim natjecanjima. Učiteljica Anamarija odabrana je na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja te prema procjeni Povjerenstva za nagrađivanje, a virtualna dodjela priznanja održana je u utorak, 5. listopada na Svjetski dan učitelja. Anamarija je u prošloj školskoj godini ispunila gotovo sve kriterije:

image
Anamarijina dramska skupina
Marko Sitar

- Sudjelovala sam u četiri europska i jednom nacionalnom projektu, a na jednom sam bila i koordinatorica, podijelila sam petnaestak primjera dobre prakse s kolegama diljem Hrvatske, objavila sam nekoliko primjera dobre praske na školskim portalima, radila sam na unapređenju sustava obrazovanja tako da sam provela nekoliko istraživanja provođenja nastave na daljinu, usporedba seoskih i gradskih škola, odnosno gdje se nastavnici bolje snalaze, uređivala sam školske stranice, napisala sam nekoliko stručnih članaka i nastavnih materijala, održala sam nekoliko izlaganja županijskim, školsim vijećima, čak i na jednoj međunarodnoj smotri - nabrojila je Anamarija dio svojih učiteljskih antivnosti. Ipak, ova je iskusna nastavnica najpoznatija po slikovnici 'Legenda o vilama iz Žrnova' koja je lani dobila i engelsku verziju. Oživjela je i jednu od najstarijih i najpoznatijih otočnih legendi o brzopletom Mikuletu i njegovim šumskim vilama iz Kočja, a osim slikovnice, legendu je pretočila i u nagrađivanu dramsku predstavu.

image
Katarina i Lucija Skokandić napravile su najbolju radijsku emisiju u državi
Dora Lozica

Ribarica Jola

Ponovno je iznenadila prvim mjestom na državnoj smotri Lidrano 2020. u kategoriji radijskih emisija. -Kako smo bili ograničeni zbog epidemije, za novinarke sam odabrala sestre Katarinu i Luciju Skokandić, tada učenice 8. i 6. razreda, inače moje nećakinje. More i ribanje su moje dugogodišnje ljubavi pa smo odlučili intervjuirati ženu koja je cijeli život posvetila moru - prisjetila se Anamarija kako je nastala emisija Ribarica Jola. Desetominuti razgovor portretira profesionalnu ribaricu Jolandu Lipanović iz Lumbarde, a kako doznajemo od učiteljice, Katarina i Lucija su svojom profesionalnošću i dinamičnim pristupom aktualnih problema u današnjem ribarstvu oduševili stručno povjerenstvo Lidrana. Sva su ta priznanja nadahnuće i motivacija za daljnji rad, priznaje nam Anamarija, ali nagrada za najboljeg odgojno-obrazovnog djelatnika je od posebne važnosti. -Ova mi je nagrada kao da sam svojila Oskara! Najvrijednija nagrada koja se može dobili u Hrvatskoj u kontekstu naše struke, sretna sam da netko cijeni, poštuje i vidi moj rad - iskreno priznaje.

image
Katarina i Lucija Skokandić napravile su najbolju radijsku emisiju u državi
Dora Lozica

Malo je koja struka u svijetu doživjela transformaciju doslovno preko noći kao njezina. Anamarija ističe kako se u doba koronavirusa odlično snašla, trenutno ima razred u izolaciji, nastava je putem Zoom aplikacije, dijele se materijali, sve funkcionira. Pohvalila se i svojim drugašićima, točno njih sedam s kojima se osjeća ugodno, opušteno i s kojima je, kaže, veliki gušt raditi. Male su škole velika privilegij za učitelje, kaže. Mi ćemo dodati - i za učenike.

image
Anamarija s učenicima u staroj školi na Vrniku
Dora Lozica
Povratak u klupe

- Jedva se čekamo vratit' u klupe, nastava uživo je nezamijenjiva. Želim iskoristiti priliku i zahvaliti se svojim učenicima koji me inspiriraju, roditeljima s kojima imam odličnu suradnju, svojim kolegama koji mi u svemu pomažu te ravnatelju koji me podržava i daje mi slobodu za rad. Najviše se želim zahvaliti suprugu, bez njegove podrške ne bih uspjela kao nastavnica - poručila je emotivno Anamarija.

26. travanj 2024 05:36