StoryEditorOCM
KorčulaALEN SERETINEK

Aladinove virtulane ‘vratolomije‘ na korčulanskom nebu!

Piše Dora Lozica
16. svibnja 2020. - 18:10
Dron, mala bespilotna letjelica kojom se pravlja daljinskim upravljačem, danas najčešće povezujemo s prekrasnim panoramskim fotografijama, a značenje te riječi za Korčulane dodatno je definirao Alen Seretinek zahvaljujući kojem se otočani i posjetitelji mogu virtualno šetati cijelim otokom.



Alen Seretinek Korčulanima je poznat pod pseudonimom Aladin, od malih je nogu pokazivao interes za tehnologiju. Sjeća se kad je prvi put razmontirao bratovu muzičku liniju i proučavao kako sve to skupa radi. Dugo je godina radio kao DJ, putovao je i Europom, radio u Njemačkoj, a već je preko 40 godina i aktivni vatrogasac. Puštanje glazbe ga više ne zanima, sad producira muziku za svoja YouTube videa, a već dugi niz godina radi kao organizacijski menadžer za KUD Moreška.

image
screenshot


Korčulane, stoga, nije začudio prizor Alena kako „vozi“ dron po cijelom otoku ne bi li napravio nešto novo, nešto čega do sada Korčula nije nudila.

Svaki zalet je neizvjestan

„Jutros sam izašao iz kuće prije 7 sati kako bi na vrijeme snimio uvale Ripnu, Čavića luku i Žitnu. Obavezno pazim da fotke snimim prije 9 sati jer do tada ima dovoljno sunca, možeš dodati boju u photoshopu, ali to ne želim. Kad snimim, fotografije obrađujem i spajam, nekad taj posao traje i po nekoliko sati, objavljujem ih na svojoj web stranici i na društvenim mrežama. Reakcije ljudi su izvrsne, uglavnom su oduševljeni“, priča nam Alen.

image
screenshot


Ni sam ne zna točno koliko je do danas potrošio na opremu, ali ima se čime pohvaliti. Prvi dron kojeg je kupio je završio u moru, dok s drugim puno opreznije upravlja. Alen nam otkriva kako je svaki zalet drona neizvjestan te da osjeća navalu adrenalina dok je naprava u zraku. Osim kvalitetnog drona ima i dvije 360° kamere, jednu 5,7K i drugu čak 8K rezolucije što je danas u Hrvatskoj rijetkost. Do danas je definirao dva važna projekta, Korčula map i Old town by night. Korčula map je projekt koji je izazvao najviše reakcija, obuhvaća snimke cijeloga otoka, naselja i svih većih uvala. Fotografije su snimljene s dronom na udaljenosti od 100, 250 ili 500 metara te su povezane u jednu virtualnu priču koju pratite jednostavnim pomicanjem prsta na ekranu.



Old town by night obuhvaća stari grad Korčulu po noći. Alen nam kaže kako mu je ovaj projekt posebno drag jer ga je gradio cijelu zimu. Iza ponoći bi šetao starim gradim i svakih 50 metara snimao fotografije kamerom, nakon čega je sve slike povezao u jednu virtualnu šetnju.

image
facebook


U izradi je 'Korčula offer'

U izradi je i treći projekt, Korčula offer, kojeg će Alen iskoristit u komercijalne svrhe. Ima u planu otvoriti obrt te iznajmljivačima i ugositeljima ponuditi svoje usloge. Tvrdi kako njegove kamere nude način snimanja koji je još uvijek u nas nepoznat, s jednim snimkom možeš snimiti cijelu prostoriju. Slike apartmana i restorana povezat će s virtualnim šetnjama otokom kako bi klijent, a pogotovo gost, posjetitelj, dobio kompletnu priču. Sve Alenove projekte možete pronaći jednostavnim klikom na Aladinkorcula.online

image
screenshot


Dok smišlja nove projekte i snima nove fotke, Alen se prisjetio i smiješnih, ali i neizvjesnih anegdota. Nakon što se prvi dron utopio, kako kaže, s drugim je puno više oprezan, a brzina drona u letu može dostići brzinu i do 70 kilometara na sat.
„Vožnja drona je stvar iskustva, s vremenom se načih što napraviti kad izgubiš kontakt, ali i na većim visinama paziš da ne zakačiš, na primjer, ja moram znati koliko je visok recimo korčulanski kampanel kako se ne bi sudarili. Nedavno mi je veliki bukoč, ptica grabežljivica, izletjela iz čempresa i napala dron. Preživio je, ali ima ožiljke od kandži“, nasmijao se za kraj.
25. travanj 2024 08:53