StoryEditorOCM
KorčulaČIŠĆI OKOLIŠ|

AKCIJA FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA : Na Korčuli se sutra uklanjaju 64 auto olupine

Piše DV
18. ožujka 2021. - 13:40

Na Korčuli u petak počinje akcija uklanjanja 64 auto olupine i to 60 na području Vela Luke i 4 na području grada Korčule. Naime, od osnivanja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2006. godine u Hrvatskoj se provodi sustavno gospodarenje otpadnim vozilima u koordinaciji ovlaštenih sakupljača za vozila koja su bila ili još uvijek jesu, registrirana u Hrvatskoj.

Inače, svaki građanin za predanu auto olupinu može dobiti 1 kunu po kilogramu. Za ostala vozila koja se nalaze odbačena u okolišu, dvorištima, parkiralištima, zbrinjavanje se provodi kroz koordinaciju komunalnih redara ili čuvara prirode sa nadležnim institucijama. Do sada je prikupljeno i predano na obradu oko 380 tisuća otpadnih vozila. Unatoč tome još uvijek postoje brojna divlja odlagališta sa odbačenim vozilima ili olupinama vozila. U rujnu 2020. godine Fond je objavio Javni poziv za prikupljanje podataka za provedbu Akcije uklanjanja otpadnih vozila na otocima, u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

- Jedinice lokalne samouprave kojima administrativno pripadaju otoci te nacionalni parkovi i parkovi prirode prijavili su 215 auto olupina nepropisno odbačenih u prirodi.Olupine koje će se ukloniti i propisno zbrinuti nalaze se na osam hrvatskih otoka i to na Cresu, Drveniku Velikom, Hvaru, Korčuli, Premudi, Rabu, Visu i Lastovu te u tri parka prirode, Velebit, Žumberak Samoborsko Gorje, i Vransko jezero. Veliki broj olupina nalazi se na nepristupačnim područjima te će u takvim slučajevima biti nužna pomoć HGSS-a, s kojim je Fond sklopio ugovor o suradnji na ovom projektu. Dinamični rast broja automobila dovodi do konstantnog povećanja broja vozila koja izlaze iz uporabe. Takva vozila potrebno je pravilno zbrinuti. Provođenje ovakve akcije osim što direktno utječe na smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, poziva i na veću ekološku svijest. Usvajanje dobre ekološke prakse u odnosu prema prirodi podrazumijeva konstantnu edukaciju i podizanje svijesti – poručuju organizatori.

26. travanj 2024 16:35