StoryEditorOCM
KorčulaADRIATICA IZ KORČULE I OSMICA IZ KARLOVCA

Akcija čišćenja otpada iz podzemlja speleoloških objekata na Korčuli otkrila: autogume i akumulatori prizori su katastrofe u špiljama

Piše Dora Lozica
12. svibnja 2022. - 14:29

Udruge Adriatica iz Korčule i Osmica iz Karlovca u suradnji s inicijativom Čisto podzemlje provele su akciju čišćenja otpada iz dva od tri planirana speleološka objekta na otoku Korčuli.

U jutarnjim satima s početkom u 9 sati čistila se pristupna staza, okoliš i unutrašnjost špilje Pišurke u Korčuli. Špilja Pišurka je po bioraznolikosti jedan od značajnijih lokaliteta u Republici Hrvatskoj i tipski je lokalitet za čak devet vrsta podzemnih životinja. Osim članova Adriatice i Osmice, čišćenju su se pridružili i stariji građani Korčule, od kojih smo čuli zanimljive priče iz povijesti špilje kao i korčulanska mladost. Tako su u akciji sudjelovali učenici 3. a razreda Osnovne škole Petar Kanavelić i učenici 1. razreda gimnazije Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule. Za učenike i za sve sudionike osigurane su zaštitne rukavice, vreće za prikupljanje otpada, pod budnim okom Milana Vojinovića, krenuli su u stručni obilazak lokaliteta, a održano je i 30 minutno predavanje o speleologiji, životu u podzemlju i potrebi zaštite i očuvanja krških fenomena. Predavanje je održao instruktor speleologije Damir Basara.

 

Iz špilje Pišurke izvađeno je oko tri kubna metra otpada, a najupečatljiviji „nalazi" bili su auto gume i akumulator. 

U popodnevnim satima započeto je čišćenje jame iznad vodospreme u Postrani, u Žrnovu, ali je akcija prekinuta zbog sigurnosti sudionika nakon čega se ekipa prebacila na čišćenje jame na Mratinu pokraj crkve sv. Martina u Kampušu. Iz jame je očišćeno oko 10 kubnih metara raznog građeviskog, krupnog i sitnog komunalnog te opasnog otpada kao što su razne industrijske boje i lijekovi. Kako bi se ova jama u potpunosti očistila biti će potrebne još jedna do dvije ovakve akcije, poručuju iz Adriatice.

Sav prikupljeni otpad zbrinut je od strane KTD-a Hober. Ova ekološka akcija podržana je od Grada Korčule te inicijative Čisto podzemlje. Čisto podzemlje je volonterska inicijativa pokrenuta 2015. godine od strane Zagrebačkog speleološkog saveza (ZSS). Do danas se u rad Inicijative uključilo više od 30 speleoloških udruga, s osnovnim ciljem popularizirati problem divljih deponija i otpada u krškom podzemlju. Hrvatsko je podzemlje u svjetskim razmjerima jedinstveno po raznolikosti podzemne faune, a podzemni vodonosnici jedni su od izdašnijih u Europi. Krške jame su kolektori vode, a ako su one onečišćene, pitka voda ispire se preko otpada i prolazi do naših vodocrpilišta, izvora, potoka i rijeka. U našem je kršu dosad evidentirano preko 900 ilegalnih odlagališta koja ugrožavaju georaznolikost, jedinstvenu faunu i važne zalihe podzemne pitke vode. Nažalost, krška područja gotovo se u potpunosti preklapaju s područjima na kojima se nalaze onečišćene špilje i jame.

Dora Lozica FOTO: Udruga Adriatica i udruga Osmica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01. srpanj 2024 07:35