StoryEditorOCM
KonavleOhrabrujuća vijest za konavoske vjernike

Zadarski fratri vraćaju se u Pridvorje, poznato je i tko će upravljati samostanom nakon odlaska dosadašnjeg predstojnika

Piše DV, Zadarski.hr
10. prosinca 2023. - 13:24

Nedavno je pisano kako bosanski franjevci napuštaju samostan u konavoskom selu Pridvorje. To se i dogodilo 30. studenoga, kad je u Samostanu sv. Vlaha održana primopredaja toga samostana koji su franjevci Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena vratili na upravljanje Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa središtem u Zadru, piše zadarski.hr.

Na mrežnim stranicama Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri stoji kako će samostanom u Pridvorju će od početka siječnja upravljati fra Vito Smoljan, koji je pridružen gvardijanatu samostana Male Braće u Dubrovniku, a čiji je gvardijan fra Josip Jozo Sopta.

Susret je započeo molitvom i zahvalom fra Ivici Kyrilu Pavloviću za dosadašnje upravljanje samostanom.

image

Franjevački samostan u Pridvorju s ponosnom nosi ime dubrovačkog sveca zaštitnika

Cropix/

Na primopredaji su bili nazočni provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima fra Tomislav Šanko, gvardijan samostana Male Braće fra Jozo Sopta, novi predstojnik samostana fra Vito Smoljan i dosadašnji upravitelj samostana fra Ivica Kyril Pavlović, član Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena. U ime provincijalnog ministra Provincije sv. Križa – Bosna Srebrena fra Zdravka Dadića, kao njegov osobni delegat bio je prisutan upravitelj samostana u Cavtatu fra Ilija Stipić.

Prilikom primopredaje provjerene su sve potrebne knjige i dokumentacija, inventar koji pripada samostanu i crkvi te je potpisan primopredajni zapisnik.

Braća su obišla samostan i crkvu te utvrdila njegovo trenutno stanje. Dosadašnji upravitelj fra Ivica uputio je novog upravitelja fra Vitu u sve značajnije događaje, običaje i obljetnice koje se ovdje prigodno održavaju i slave. Samostan je u zadnje vrijeme dodatno obnovljen te se trenutno radi na restauraciji glavnog oltara u crkvi. U sklopu samostana djeluje arheološki muzej koji je otvoren za građanstvo.

Primopredaja je zaključena zajedničkom molitvom. Braća su se potom uputila u obližnji Franjevački samostan u Cavtatu koji je pod upravljanjem franjevaca Bosne Srebrene, a čiji je trenutni upravitelj fra Ilija Stipić. U samostanu u Cavtatu uslijedio je zajednički objed te razgledavanje samostana i crkve.

image

Franjevački samostan u Pridvorju

Dubrovacka Biskupija/

Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru upravo je u procesu prestrukturiranja da postane ovisna kustodija o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. O tome smo lani za Božić razgovarali s provincijalom zadarskih franjevaca fra Tomislavom Šankom te s fra Domagojem Runjom, generalnim delegatom u procesu prestrukturiranja. U tom je procesu jedan od bitnih elemenata, i to po zahtjevu Generalne kurije franjevaca Manje braće iz Rima, odrediti prioritete, odnosno koje samostane zadržati, a koje predati na upravljanje drugim provincijama, piše zadarski.hr.

Zadarski fratri tako zadržavaju sljedeće samostane: svetog Frane u Zadru gdje je i sjedište Provincije, svetog Antu u Splitu na Poljudu, Malu Braću u Dubrovniku, samostan Pohođenja Marijina u Rožatu, samostan Gospe od Milosti na Hvaru, samostan sv. Križa koji obuhvaća otok Krapanj i Brodaricu, samostan svetog Duje u Kraju otok Pašman, svetog Antu u Puli, novicijat na Košljunu.

Naveli smo kako su Drid predali bosanskim franjevcima, kao i Cavtat, hercegovačkim franjevcima ustupljeni su Slano, Badija i Orebić na Pelješcu, samostan Kuna na poluotoku Pelješcu dan je na upravljanje Dubrovačkoj biskupiji, Nerezine na otoku Lošinju preuzela je Krčka biskupija, samostan u Lopudu dijelom je iznajmljen, dehonijanci bi trebali preuzeti Kampor iduće godine, a o Crikvenici još traju pregovori.

04. svibanj 2024 19:50