StoryEditorOCM
Konavle'EKSKURZIJA' OD MIHANIĆA DO VOJSKOG DOLA

Učenici Područne škole Pridvorje prošetali stazama Ćira

5. travnja 2017. - 12:13

U organizaciji Područne škole Pridvorje i Općine Konavle učenici tri razreda pridvorske osmoljetke ovog su tjedna "odradili" terensku nastavu na biciklističko-pješačkoj stazi Ćiro. U pratnji učiteljica Patricije Uroš Pendo i Nikoline Zorović Kesovija djeca su otišla na zanimljiv izlet, od predstavnika općine Tonija Čeovića doznala o povijesti željezničke staze i popularnog Ćira, te prošetala stazom od Mihanića do Vojskog dola. Po dolasku na cilj, djeca su se počastila u Konobi Konavle, a nakon obavzne igre graničara osnovci su se vratili kući u izvrsnom raspoloženju.

Uskotračna željeznica, poznata kao legendarni Ćiro, kroz Konavle je vozila punih 75 godina. Nakon što je četrdesetak godina bila zapuštena, trasa Ćira nedavno je obnovljena za bicikliste i izletnike.

Dio štreke kroz Konavle bio je duljine 30 kilometara, a verificirani dio je, po izjavama općinara, iznosio 18 kilometara na potezu od Zvekovice do granice s BiH.Druga faza bi se protezala od Zvekovice prema Debelom brijegu. Riječ je o projektu prekogranične suradnje s BiH vrijednosti 360 tisuća eura, koji se s više od 80 posto financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova.
Oživljavanje ruralnih područja, ali i obogaćivanje turističke ponude Konavala sadržajima cikloturizma glavni je cilj ovog svojevrsnog muzeja na otvorenom posvećenom prošlosti Ćira.

19. travanj 2024 03:32