StoryEditorOCM
KonavleTRGANJE U KONAVLIMA|

FOTO, VIDEO/ U VINOGRADU IVA VODOPIĆA: Kad se s Dalmatinkom šporkaš ne možeš se oprati, ali zato konavoskom crnom vinu daje prepoznatljivu boju!

Piše Ahmet Kalajdžić
16. rujna 2021. - 07:32

Trganjem grožđa u vinogradu obitelji Iva Vodopića u Lovornom je simbolično obilježen početak ovoljetne berbe grožđa u Konavlima. Već tradicionalnu, 9. manifestaciju trganja grožđa ponovno je, ovaj put u vinogradu OPG Iva Vodopića u Lovornom polju, organizirala udruga Agroturizam Konavle a uz brojne Konavljane došli su i nikad brojniji turisti iz Francuske, Belgije, Engleske i SAD. Trganje u Konavlima je vremenom postalo novi, prepoznatljivi turistički proizvod, što je potvrdio i predsjednik udruge Agroturizam Konavle Ivo Mujo.

image
Vlasnik OPG-a Ivo Vodopić
Tonci Plazibat/Cropix

'Šporka' Dalmatinka

- Već deveti put smo u autohtonom ozračju Konavala koje ustrajno promoviramo kao prekrasni vinorodni kraj. Trganje na tradicionalni način se prezentira kao novi turistički proizvod, a goste oduševljava činjenica što mogu i sami brati grožđe od kojeg nastaju izvrsna vina za prestižne nagrade. Nažalost, inozemnih turista lani zbog COVID-a nije bilo.

image
Predsjednik udruge Agroturizam Konavle Ivo Mujo
Tonci Plazibat/Cropix

Nakon otvorenja je uslijedila vinokušnja četiriju vina prošlogodišnje berbe; maraštine "Vodopić", malvasije "Zoro", Konavoskog crnog vina i coupagea "Vilin ples" vinara Andra Crvika. O vinima je nazočnima govorio sommelier Ivo Ivaniš, Konavljanin koji je znanje o vinu i sljubljivanju s hranom ponajviše stjecao u Nizozomskoj iz koje se 2002. s obitelji vratio u rodni kraj:

image
Trganje u vinogradu OPG Vodopić
Tonci Plazibat/Cropix

- Još kao dijete lozu sam rezao i trgao grožđe s djedom i ocem. Po povratku sam se iznenadio da se ovdašnja vina nisu mogla piti niti prodati! Ali, od tada su vinari načinili čudo i nevjerojatni pozitivni pomak! Mlađe generacije paze na vino i podrum. Danas smo kušali četiri vrste vina lanjske berbe. Maraština je zanimljiva ali zapostavljena sorta koja može dati jako dobra, ugodna i dugovječna voćna vina. Malvasija Zoro je gastronomska, svježa i voćna, najbolja ikad napravljena malvasija u Konavlima te može jako dugo stajati i sazrijevati u butelji, bez da je bila u drvu. Konavosko crno sadrži kadarun, plavku, dalmatinku, plavac mali i grk. Dalmatinka daje boju, a kad se s njom šporkaš, ne možeš to oprati jer ima ogromne kiseline. Kadarun daje sok, dok Dalmatinka ima šećer. Sve te sorte otprilike istodobno dozrijevaju.

image
Trganje u vinogradu OPG Vodopić
Tonci Plazibat/Cropix

Sa kosurkom u berbu

Kušao se i Crvikov dobro ukomponirani coupage s trećinom merlota, caberneta i plavca te 1 posto malvasije, uz elegantni omjer kiselina u kojem merlot daje pečat zemljanih nota i gljiva- priča Ivaniš koji o budućnosti konavoskog vinogradarstva i vinarstva kaže:- To je budućnost Konavala kojoj se treba posvetiti i revitalizirati brojne zapuštene vinograde. Sad se konavoska vina već dobro prodaju, ali i dalje treba kreativno raditi i stvarati! Najstarija sudionica berbe bila je 90-godišnja Marija Rustan. U ruci drži kosurak (mali kosijer) i neumorno trga grožđe s čokota.

image
Marija Rustan trga grožđe od 10. godine
 
Tonci Plazibat/Cropix

- Berem cijeli život, od svoje 10.godine! Sad više sama ne pravim vino, ali ga imam koliko trebam od sina mog brata, neputa Iva. A njezin neput i vlasnik OPG-a Ivo Vodopić kaže da je to nastavak duge obiteljske tradicije prekinut samo Domovinskim ratom 1991. godine kad su im izgorjela kuća i stradali vinogradi:- Bez njih smo bili deset godina, a nakon obnove kuće u nama je proradila želja i za obnovom vinograda u kojima je nastala šikara, čak su izrasla i stabla! Uz snažnu volju dovršili smo mukotrpni posao, sad je to vinograd zasađen s maraštinom, malvasijom i merlotom. Godišnje proizvedemo 5-6 tisuća boca, a trenutačno najviše radimo supruga Kate i ja. Sin Ivan je pomorac i pomaže u berbi. Da on nema toliko volje i želje, ni ja ne bih razmišljao unaprijed. Unuk je mali, ali stalno nas pita kad ćemo ovdje u kućicu u kojoj ljeti obitavamo i družimo se sa susjedima, rodbinom i prijateljima, sad osjećamo zajedništvo.

image
Englez Tony Suchy koji već skoro dva desetljeća živi u Cavtatu 
Tonci Plazibat/Cropix
Konavle su čudesna regija

-Ovo mi je prva berba i izuzetan doživljaj. Ako mi se pruži prilika ponovno dolazim u Konavle i Hrvatsku- rekla nam je Spohie,  francuska dietetičarka iz Lillea, nutricionistica kojoj je poziv planiranje zdrave i pravilne ishrane. No, Englez Tony Suchy koji već skoro dva desetljeća živi u Cavtatu mnogo je izravniji:- Imam kuću i i mali vinograd s 500 čokota caberneta, merlota, vranca i pošipa na ponti od Rata u Cavtatu, kod Kamena Malog. Sa suprugom Splićankom živim na relaciji London- Cavtat i tvrdim vam: Konavle su čudesna regija koja oduševljava mogućnostima. Žao mi je što mladi sjede u kafićima, puše i piju umjesto da se vrate na zemlju i da je rade.

 

image
Sophie, francuska dietetičarka iz Lillea, nutricionistica
Tonći Plazibat/cropix
25. travanj 2024 00:01