StoryEditorOCM
KonavleFALI KADRA

U Konavlima mačke nema tko liječiti! Veterinar Širok: ‘Ako sam na Osojniku, a netko iz Molunta zazove, što mogu?‘

Piše Gabrijela Bijelić
30. srpnja 2024. - 21:36

Zašto se u veterinarskoj ambulanti u Konavlima ne mogu liječiti kućni ljubimci, a nadasve mačke? Dugogodišnja volonterka Valentina Bandžar postavila je to pitanje nakon što je, kaže, spašavala na desetke mačaka, kastrirala ih, udomljavala i liječila:

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Iza mene je stotine spašenih mačjih života, trenutno vodim Facebook stranicu pod nazivom Konavle cats, gdje možete vidjeti sav rad a i probleme s kojima se nosimo u Općini Konavle. Ovog puta se radi o veterinarskoj ambulanti Gruda, koja je od ove godine preseljena na novu lokaciju na Grudi, kompletno uređena, s nekoliko prostorija unutra. Savršeno mjesto za liječiti životinje, ali nažalost ona zjapi prazna. Veterinar Branko je na terenu, kako piše na vratima, on prvenstveno radi s velikim životinjama, male životinje, mačke i psi, ga ne zanimaju, tako da su stanovnici Konavala primorani putovati s bolesnim životinjama do Lapada ili Mokošice, vozeći kroz gužve od 45 do sat vremena. Jednom sam predložila veterinarki Oštrić iz Mokošice može li popričati osobno s načelnikom jer je potpuno bila za ideju da barem jednom tjedno dođe u istu veterinarsku ambulantu s potrebnom opremom i liječi pse i mačke koji nekada i zbog daljine puta, nažalost ostanu prepuštani sami sebi. Također u ambulanti nemamo ni antibiotik, ampulu za buhe ni slično, tako da smo primorani sjesti u auto i otiđi u Mokošicu samo kako bi kupili jednu stvar. Što je potpuno da se izrazim blesasto, a imamo prostor gdje bi se to moglo sve držati i kupovati po potrebama. Veterinara Branka ne zanima taj problem, a nažalost ni načelnika Lasića jer je potpuno bio nezainteresiran prijedlogom veterinarke Oštrić. Veterinarka Oštrić nije stala ni na tome, poslala je i nekoliko mailova na adrese općina a odgovor ni dan danas nije dobila – negodovala je Bandžar koja ima i primjedbu na rad komunalnog redarstva koji, kako navodi, ne vode dovoljno brige o mačkama i mačićima.

Vlasnik Veterinarske ambulante Gruda Konavle koja radi isključivo na terenu i prema dogovoru u ambulanti, dr. vet.med. Branko Širok smatra da se problem previše dramatizira:

image

Branko Širok, dubrovacki veterinar s najduljim stazem

Bozo Radic/

- Veterinarska ambulanta ima koncesiju za područje Konavala, Župe dubrovačke, Grada Dubrovnika sve do Brsečina i cijelog Dubrovačkog primorja do Neuma. Na cijelom tom području ambulanta Gruda Konavle radi zakonom propisane mjere, to je teren od sto kilometara te naša ambulanta ne može sve to stići. Problem je što tražimo veterinara već sigurno dvije godine, ali jednostavno nitko ne želi doći. Ja sam 1. kolovoza prošle godine pošao u mirovinu, a već sutradan sam počeo raditi. A ambulanta za kućne ljubimce mora biti posve posvećena tome, s radnim vremenom najmanje od 9 do podne, pa popodne zbog nekih operacija. Dakle, veterinar mora biti stalno tu, a njega nema. Ako ga ti koji inzistiraju mogu naći, nemam ništa protiv, samo praksa pokazuje da to mora biti već gotovo stručnjak, a ne netko tko bi ovdje došao učiti, ja za to nemam vremena – ističe Širok:

- Evo, i sad idem u Orašac pregledati kozu, pa zatim na Osojnik, mene danas uopće nema u Konavlima. Treba se voziti autom kroz gužve, nije to baš tako. Sve se sad nekako svodi na liječenje kućnih ljubimaca a ja sam to radio 15 godina. U Konavlima radim 30 godina, a sad se to s ljubimcima diže na neki viši nivo. I sam sam vlasnik jednog, znam da je to ljubav i pripadnost, pa i ovisnost ali treba biti realan. Ja imam i službu koja radi zbrinjavanja strvina, to je tzv. K1 i K3 otpad koji nastaje po mesnicama i hotelskim objektima, a drugo su lešine na putu, sve pod ugovorom s Gradom Dubrovnikom, Općinom Konavle... To dobro funkcionira, odlazi u naš stacionar, u dubinsko hlađenje, a zatim te vrste otpada odvozi Agroproteinka, to je već uhodano 20 godina – veli naš sugovornik:

- Radim isključivo na terenu i prema dogovoru u ambulanti. Ako sam na Osojniku, a netko zove iz Molunta radi mačke, što ja tu mogu? A i da ima veterinara u Konavlima za više dnevnih intervencija, tko će mu dati plaću? Svjestan sam da bi trebalo biti bolje, ali nisam kriv za sadašnje stanje. Gdje god me pozovu s područja koncesije, moram ići – pojašnjava Širok.

- Veterinarska ambulanta u Konavlima registrirana je za sve, ako nekome nešto treba, obavim, ali neke operacije jednostavno ne radim. Ali zato u Dubrovniku postoje tri veterinarske ambulante.

image

U Dubrovniku su tri veterinarske ambulante

/Shutterstock

A ako netko hoće i ovdje ambulantu za kućne ljubimce, trebaju se obratiti općini koja bi ga morala i plaćati. Kućnim ljubimcima mogu dati injekciju, ponedjeljkom i četvrtom cijepim i čipiram, ali operacije ne mogu raditi jer jednostavno nisam fizički tu da bi nakon zahvata mogao previti životinju, pa je opet pregledati...prije sam imao dva veterinara najmanje, a ta zadnja dva su danas u Irskoj. Moramo sagledati malo realnost. To što netko reklamira da nema veterinara, teško mu je poći do Grada i najaviti se u jednu od ambulanti. Bobanović radi cijeli dan, a Fauna u Rožatu i Anima vita radi jedan dan ujutro drugi popodne. Njima se treba javiti za operacije, a po potrebi se ide u Split ili Zagreb. Volio bih da je drugačije, ali nije. I što je najgore, masa ljudi misli da Branko Širok liječi krave, a ne male životinje.

Konavoski načelnik Božo Lasić nije htio komentirati apel Valentine Bandžar, rekao je tek da Konavle imaju svoju veterinarsku ambulantu i to je dovoljno.

Liječenje konja

- Neki dan smo imali problema s farmama konja, ima ih nekoliko u Konavlima, požalili su se medijima da nemaju veterinara, nego da im dolazi iz Sinja. Prvo ja ne znam da me itko zvao, a da se nisam odazvao pozivu, a drugo – zašto ne bi došao veterinar iz Sinja? On radi sa 60 konja za alkarsko društvo, specijalizirao se za operacije na konjima, a ja nisam liječio konja desetak godina, iako imam za to ovlaštenje. On to radi svaki dan, problem je što čovjeka treba platiti, ali ako radiš neki posao, treba i troškove ukalkulirati - podsjeća Branko Širok.

 


 

 

 

 

19. rujan 2024 08:19