StoryEditorOCM
KonavleNezapamćeni uspjeh

Svečano otvorenje 18. Epidaurus Cavtat festivala: Trijumf na prekrasnoj Villi Banac

Piše D.V.
2. rujna 2024. - 13:35

Nezapamćeni uspjeh otvaranja 18.Epidaurus Cavtat Festivala na taraci vile Banac u Cavtatu 30. kolovoza, 2024. totalno je nadmašio svoje postojanje!

Umjetnici koji su objeručke zagrlili ovu večer su se ujedinili s jednom jedinom namjerom - Living Cavtat with Arts. Mladi orkestar iz Puglie sa solisticom Molly Maria Serena Salvemini koja je tog dana napunila svojih 19 godina također iz Molfette s onu stranu obale Jadrana, čarobnjak klavira iz Argentine Daniel Rivera te dirigent iz Velike Britanije James Ross. Može li biti bolja poruka da se sve može realizirati uz ljubav, znanje, upornost i umješnost, poglavito u umjetnosti. Večer koja nije nikoga ostavila ravnodušnim bit će zauvijek zapamćena.

Za svaku pohvalu je da je koncert započeo sa Sorkočevićevom neodoljivom simfonijom br. 3 u D-duru. Takvo poštovanje je uistinu poruka za svih nas. Zatim je uslijedila mlada talentirana violinistica Molly Salvemini, pobjednica Euro Contesta u Musikvereinu u Beču u dobi od 17 godina, tumačeći sva četiri Vivaldijeva godišnja doba. Zaista opsežan zalogaj odsviran perfektno s izrazitim ritmičkim nabojem, ocrtavajući svako godišnje doba sa svojim karakteristikama. Bravo Molly, želimo ti da briljiraš u tvojim nastupima!

Veliki čarobnjak klavira prezentirao se u Klavirskom koncertu br.2 u f-molu op.21 Frederyika Chopina. Umjetnik s dugom tradicijom i istančanim talentom, snažnom karizmom i nevjerojatnim sposobnostima. Klavir je pjevao u svim gradacijama, a publika se raznježila slušajući i surađujući s nevjericom nad takvom bravurom, dijeleći duboke emocije na takvom čarobnom mjestu. Solista nenadmašan a orkestar uz bok intenzivno je surađivao u svim izazovima i bojama. Za istaknuti je prekrasno muziciranje i dijalogiranje darovitog Giuseppe Callaberesea za violončelom a sve pod palicom engleskog dirigenta Jamesa Rossa. S nježnim osvjetljenjem dobio se efekt slušanja, razmišljanja i uživanja, a to mogu prirediti samo veliki umjetnici.

Na kraju smo se svi prenuli iz nokturne meditacije Chopina koja kao da je ljubila nebeski svod nad nama i slušali Ljubavnu pjesmu iz filma „Il padrino“ (Kum) – glazba talijanskog velikana Nina Rote te smo jedino mogli zažaliti što je uopće stigao kraj ovoj glazbenoj bajci na taraci.

31.kolovoz u večernjim satima donio je nešto potpuno novo. U prostranoj i prepunoj dvorani uz neodoljiv zalazak sunca kao najbolja kulisa, gdje je pucao pogled na biserno plavu boju mora održala se svečana press konferencija za tisak, sponzore i prijatelje festivala te otvorena za svu publiku. Bio je to poklon Epidaurus Cavtat Festivala i njegovih umjetnika svima koji su festival omogućili kako bi navršio svoje punoljetno izdanje.

Uz prisustvo načelnika Općine Konavle, Boža Lasića te predsjednika Turističke zajednice općine Konavle Frana Herendije, predstavnika hotela Albatros u Cavtatu – Remisens grupe, maestra Daniela Rivere, voditelja Filharmoje Pugliese Giacoma Piepolije te umjetničke direktorice Epidaurus Cavtat festivala pijanistice Ivane Marije Vidović te uz brojnu publiku, sponzore, predstavnike pokrovitelja i publike svih nacionalnosti. Voditeljica tiskovne konferencije bila je novinarka Mia Njavro Banić. Sastanak je započeo uvodom i dirljivim riječima načelnika Općine Konavle koji je imao samo riječi pohvale za 18 godina uspjeha te je istaknuo da je festival iz godine u godinu uspješno eskalirao i već davno nadmašio nacionalne okvire pa čak i međunarodne. Direktor Turističke zajednice također je ganutljivim riječima ispričao kako je teklo sve iz samoga početka što je bilo uistinu dirljivo slušati te istaknuo važnost ovog festivala i njegovog postojanja i daljnjeg održavanja. Pohvalno je govorio i predstavnik hotela Remisens grupe Ivan Lukežić, šef animacije, koji je nadahnut i ugodno iznenađen nad uspjehom kojega dijele svi zajedno.

Umjetnička direktorica program je predstavila temeljito i domišljato, vršila je i interakciju sa prisutnima koji su poneki prevalili i silne kilometre kako bi ovome prisustvovali. Program je zaista na zavidnoj razini - od dječjih sadržaja, kroz nit vodilju a to je posveta velikanu akademiku Luku Paljetku - te do diva i sjajnih umjetnika koji krase ovogodišnji punoljetni program.

Maestro Daniel Rivera pohvalio je ushićeno svoje debitiranje u Hrvatskoj ovim gostovanjem te imao samo riječi pohvala, a poslije još publiku obdario i prekrasnim nastupom kojega je sam osmislio. Nakon izlaganja uslijedio je koncert Filharmonije Pugliese (solistima) sa solisticom Molly Salvemini koji su odmuzicirali vrlo kompaktno,

spremno i uigrano Vivaldijevu Zimu iz Četiri godišnja doba. Uz burne aplauze uslijedio je i maestro Daniel Rivera koji je izveo 2.stavak Chopinovog koncerta za klavir i orkestar u f molu op 21.. Međutim, publika se nije mogla smiriti i zaustaviti tako nas je maestro sam muzicirao dalje te nas iznenadio solo nastupom Lisztovom poznatom transcendentalnom etidom br.12 Chasse Neige te parafraze na Rigoletovu temu Verdi – Liszt. To su bile burne ovacije i sve pohvale za organizatora, podržavatelje i velike umjetnike.

Uz prigodni domjenak veoma uljudnog i ozarenog hotelskog osoblja mogli smo se jedino prepustiti ljepoti i kulturi, te ugodnim snovima da je ovo tek početak još duge suradnje i još puno ovakvih visokokvalitetnih ostvarenja u zajedništvu.

Franica Krampus Vidović

18. rujan 2024 13:34