StoryEditorOCM
KonavleOPĆINA KONAVLE |

SUHOZIDNA BAŠTINA SAČUVANA ZA BUDUĆE GENERACIJE U Pločicama završena izgradnja još jedne tradicionalne kućerice

Piše Dv
2. studenog 2020. - 15:56
Završena je izgradnja odnosno premještanje još jedne tradicionalne poljoprivredne kućerice, ovaj put pored suhozidne lokve i upečatljive vrbe u Pločicama, uz angažman članova udruge Dragodid, Suhozidne baštine Konavala i drugih volontera, a koju je financirala Općina Konavle.

Riječ je o kućerici koja se u svom izvornom obliku presložila s područja građevinskih zahvata u Zračnoj luci Dubrovnik, a sačuvana je u suradnji Općine Konavle, Zračne luke Dubrovnik i članova Suhozidne baštine Konavala.

Inače, pretpostavlja se da je posljednja kućerica u Konavlima, prije ovih premještanja, izgrađena krajem 19. stoljeća, prilikom velike ekspanzije terasiranja i sadnje vinograda duž cijele Dalmacije. Stoga je ova akcija premještanja jedne kućerice na Zakrajnicu i druge na Pločice posebno značajna za Općinu Konavle i sve sudionike koji su pridonijeli izgradnji kućerice, ali i promociji suhozidne baštine Konavala. Pored toga, još jednu kućericu sačuvala je i presložila Zračna luka Dubrovnik.

Ova akcija vrijedna je i u kontekstu popularizacije i osvještavanja o povijesnoj i krajobraznoj vrijednosti suhozidnih struktura u čovjekovom životnom prostoru.

S obzirom na svoj značaj u prošlosti i lokacije na koju su kućerice premještene, može se reći da predstavljaju simbol i spomenik konavoskog težačkog života.
24. rujan 2023 19:52