StoryEditorOCM
KonavlePOZORNICA S PRIČOM|

ROMANTIKA U KINU U Cavtat su nekad filmovi dolazili vlakom, a pravi hit bio je poludokumentarac ‘Na vezu’ Branka Kalačića

Piše Gabrijela Bijelić
26. prosinca 2020. - 21:58
Najava povratka ljetnog kina nakon više desetljeća, pobudila je val nostalgije među Cavtaćanima. Stariji su se odmah sjetili upravitelja kina iz 1960-tih, Luja Šparmajera, prvog kino operatera, Župljanina Pera Dupera a s njim i tete Tone Kordić koja je na ulazu naplaćivala karte I ponekad zakunjala za vrijeme filmova što su itekako išli ukorak s tadašnjim repertoarom. U projekcijama je svojedobno uživao I konavoski načelnik Božo Lasić koji je kao dječak gledao crtić ‘Pink panter’, ali i ‘Deset zapovijedi’, sa svojom vjerskom grupom u vrijeme kad to baš i nije bilo popularno.

Lado i Missice

S Dubrovačkim je rado podijelio kuriozitete o kinu koje je doznao od vremešnijih stanovnika Cavtata Vlaha Rajčevića, Đura Vragolova...
- Prvo cavtatsko kino bilo je u kući Vragolov, a onda je preselilo ispod Mauzoleja. Vjerovali ili ne, filmovi su iz Dubrovnika do Cavtata u to vrijeme dolazili vlakom, a mladići koji bi ih išli preuzeti, za nagradu bi dobili ulaznicu. Na programu su bili redom tadašnji hitovi, od filmova s Marlyn Monroe do poludokumentarca autora Branka Kalačića. Taj je Cavtaćanin živio u Beogradu i snimao za Zastavu film dokumentarce, među kojima i nama najpoznatiji pod imenom ‘Na vez’. To je zapravo bio poludokumentarac u kojemu su pretežito glumili Cavtaćani, a radnja je pratila ratnu mornaricu u akciji spašavanja djeda ribara i njegovog unuka. Bio je to takav hit da su se svi iz Cavtata okupili na premijeri, divili su se eksterijerima u boji i poznatim ljudima na platnu. Na ljetnoj pozornici nisu se prikazivali samo filmovi, nastupao je i Lado, bili su izbori ljepote… - prepričava nam Božo Lasić povijest kina koje je radilo do 1990.

Prije projekcije - žurnal

Nakon rata je tadašnja općinska vlast parcelu ustupila u najam za tenisko igralište osobi koja je tamo odigrala meč ili dva i - basta:
- Znali smo da najam izlazi ove godine pa smo poduzeli sve da opet dođemo u posjed zemljišta. Ako bude sve po planu, od lipnja će opet projekcije, a bit će mjesta i za rekreativce – obećava načelnik i otkriva malu ekskluzivu:
- Kad smo objavili vijest o povratku kina, javila nam se ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i vjerujem da ćemo putem Ministarstva osigurati cijelu digitalnu opremu za kino - optimističan je naš sugovornik koji se nada da će na otvorenju zaigrati neki od cavtatskih klasika iz doba koje su obilježile I sitne lokalne nepodopštine. Cavtatski dječaci su primjerice, izdubili tunel kako bi se približili platnu i besplatno gledali filmove, na što bi ih upravitelj Lujo rastjerivao. Dogodila se jednom i sabotaža, mještani koji nisu dobili ulaznice iz revolta su izazvali kolaps s elektrikom pa je cijeli grad ostao u mraku…
Upravitelja Šparmajera, Župljanina Pera i biljetarku Tonu dobro pamti i cavtatski ugostitelj Ivo Bobić. Nagledao se i on lijepih filmova koji su, kaže, svi počinjali žurnalom o tome što je Tito napravio tih dana i kuda je putovao...bilo je i predstava na otvorenoj pozornici, plesa. Cavtatsko kino ispod Račićeva mauzoleja prije više od pola stoljeća bilo je društveno okupljalište par excellence, a bude li sreće, to će postati ponovno.
26. travanj 2024 21:25