StoryEditorOCM
KonavleOPĆINSKO VIJEĆE

Rastu cijene zakupa javnih površina u Konavlima, ali ne za sve. Evo kome će ovo ljeto ‘krešiti‘

Piše Ahmet Kalajdžić
18. travnja 2023. - 18:49

Konavoski vijećnici će na sjednici Općinskog vijeća Konavala odlučitvati i o povećanju cijena najma javnih površina u najjužnijoj hrvatskoj općini. Treba istaknuti kako su javne površine u općini Konavle podijeljene u dvije zone pa tako prva obuhvaća staru jezgru Cavtata i dio poluotoka Rat, odnosno uvale Tiha koji se odnosi na autobusni kolodvor i parkiralište, dok druga zona obuhvaća preostali dio općine.

image

I prvi cavtatski vintage sajam održan je na Trgu Franja Tuđmana

Božo Radić/Facebook

Ovaj put vijećnici će odlučivati o povećanju zakupnine za najam javnih površina koje se koriste za štandove, banke, stoliće i stalke za prodaju neprehrambenih proizvoda, posebno za prodaju autohtonih hrvatskih suvenira, rukotvorina, umjetničkog nakita i slično te o najmu javnih površina za prodaju šumskih i ostalih proizvoda te prostora za organizaciju povremenih promotivnih aktivnosti. O odluci o kojoj će vijećnici odlučiti na ovotjednoj sjednici pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, okoliš, komunalije i nekretnine Miljenko Mikulić ističe kako najvjerojatni javnost  zanima hoće li se mijenjati cijena zakupa javnih površina za ugostiteljsku namjenu.

- Mogu reći da neće, iako bi se i to očekivalo u kontekstu svih mogućih poskupljenja. Naime, uvijek smo bili uz naše ugostitelje i želimo biti njihova čvrsta potpora, što želimo i u vremenima kad se oporavlja cijela ta industrija te još uvijek nismo htjeli i to poskupiti. Inače, povod za povećanje cijena najma štandova za prodaju rukotvorina i autohtonih proizvoda jest promjena lokacije. Naime, s dosadašnje lokacije na Trgu dr. Franja Tuđmana prodaja tih proizvoda bit će izmještena na novu i puno atraktivniju lokaciju, onu kod spomenika Baltazaru Bogišiću.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Samim tim, ta nova i atraktivnija lokacija nosi i veću cijenu te su izmjene išle u tom pravcu. Tako se cijena najma štandova povećava s 2.500 na 4.000 kuna mjesečno, odnosno s 331 na 530 eura. Međutim, kako se ta prodaja odvija samo tijekom pet do šest mjeseci godišnje, to nisu nikakvi spektakularni i značajni iznosi, a ova lokacija neusporedivo je bolja nego što je bila- rekao nam je pročelnik Mikulić te dodao kako se zbog aktualne konverzije kuna u euro uvode i ”kozmetičke izmjene” povećanje cijena javnih površina za prodaju šumskih i ostalih proizvoda te korištenje javnih površina za promotivne akcije.

Naime, dosadašnja je cijena zakupa javnih površina za prodaju šumskih i ostalih proizvoda s, odnosno uz teretna vozila u prvoj zoni iznosila 300 kuna dnevno, a ubuduće će iznositi 50 eura. Recimo i to kako je korigirana i cijena najma unutar druge koja sad iznosi 50 posto cijene za prvu zonu, odnosno 25 eura dnevno za navedenu namjenu. Također, glede kioska za prodaju prehrambenih i neprehrambenih proizvoda tehničkom greškom je u odluci iz 2018. godine ispuštena cijena za prvu zonu, te je ta greška sad ispravljena, ali iz nadležne općinske službe ističu kako Općina Konavle tu vrstu zahtjeva nije imala.

image

Cavtat je u prvoj cjenovnoj zoni

 

Dan kasnije

 

Recimo i to kako je zbog objektivnih okolnosti izmijenjen termin održavanja travanjske sjednice Općinskog vijeća Konavala. Iako je sazvana za srijedu 19. travnja, sjednica će se u zgradi Općine Konavle u Cavtatu održati dan kasnije, u četvrtak 20. travnja s početkom u 18 sati.

04. svibanj 2024 23:17