StoryEditorOCM
KonavleKljučni općinski projekti diljem Konavala

Prosvijetlilo je 3 tisuće štedljivih žarulja, Cavtaćani dobivaju parking u Bogišićevoj Tihoj, rješava se oborinska odvodnja u staroj jezgri...

Piše Kristina Filičić
21. listopada 2024. - 13:21

Uz otvaranje cavtatske rive i početak radova na novoj školi u Cavtatu, ovu godinu obilježio je i niz značajnih projekata Općine Konavle, bilo da su u pripremnoj fazi, fazi izvođenja radova ili su realizirani. Miljenko Mikulić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama izdvaja otvorenje Vatrogasnog doma na Grudi.

- Izgrađen je uz pomoć europskih sredstava, utrošeno je preko dva i pol milijuna eura. Općina je participirala sa 20 posto. To je reprezentativan objekt, rijetkost je takvoga vidjeti u cijeloj Dalmaciji, jedan je od najmodernijih vatrogasnih domova – kaže Mikulić. Izgradnja je počela u svibnju 2021. a završila u listopadu 2022., uporabna dozvola dobivena u prosincu 2023. kada je i javna vatrogasna postrojba Konavle uselila u nove prostore.

image

Vatrogasni dom na Grudi, jedan je od najreprezentativnijih u RH

Tonci Plazibat/Cropix

Među brojnim projektima Mikulić posebno izdvaja energetsku obnovu odnosno rekonstrukcije i modernizacije cjelokupne mreže javne rasvjete u Općini Konavle. Projekt ‘težak‘ 600 tisuća eura je obuhvatio zamjenu 2997 zastarjelih i neefikasnih rasvjetnih tijela LED svjetiljkama koje doprinose zaštiti okoliša te povećavaju energetsku učinkovitost sustava. Realizacijom projekta su ostvarene značajne uštede u potrošnji električne energije. Primjerice račun za potrošnju električne energije u svibnju 2022. je iznosio 27.421 eura, u svibnju 2023. iznosio je 29.389 eura, a nakon realiziranog projekta račun za svibanj 2024. je iznosio 11.057 eura. Smanjena je potrošnja energije s 106.016 kilovat sati na 38.894 kilovat sati, odnosno s 29.389 eura na 11.057 eura. Ušteda energije iznosi 64 posto, dok je cijena energije za rasvjetu u odnosu na 2022. godinu smanjena za 78 posto.

- Nismo tu stali. U tijeku je, također vezano za javnu rasvjetu, potpuna rekonstrukcija javne rasvjete na sportskim igralištima pod ingerencijom Općine. Desetak je lokacija na kojima su zastarjeli reflektori, gubili smo velike iznose novca i taj projekt je u tijeku. To su dva krucijalno bitna projekta ove godine – kaže pročelnik.

image

Modernizacijom mreže javne rasvjete u Konavlima postignute su zavidne uštede

Tonci Plazibat/Cropix

Početkom studenog Općina Konavle namjerava početi prvu fazu projekta uređenja oborinske odvodnje stare gradske jezgre Cavtata.

- Očekujemo uskoro sve potvrde za taj projekt. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na više od 300 tisuća eura. Prva faza, vrijednosti stotinjak tisuća eura, obuhvatit će dio od hotela Supetar pa prema sredini rive. Od rimskog doba to nije riješeno, a veliki je problem tako da ćemo u predstojećim danima pristupiti i tim radovima. Glavni radovi će biti na rivi. Ideja je da se linijski postavi cijev s rešetkama koja kupi vodu iz ulica odvodi je u glavni separator – kaže sugovornik pa ističe kako su u tijeku i radovi na izgradnji parkinga u naselju Bogišićeva Tiha koji će biti na raspolaganju isključivo tamošnjim stanovnicima.

image

Novo parkiralište sa 60-ak mjesta u naselju Bogišićeva Tiha koristit će isključivo tamošnji stanovnici

Tonci Plazibat/Cropix

- Bogišićeva Tiha je moderno naselje nastalo 60-ih godina prošlog stoljeća i praktički od tada nije riješen problem koji je samo bujao s godinama. Zakrčenje prometnice, nogostup služi za parking..., možemo reći da je to konavoski ‘mini Zlatni potok‘. Nezgodno je, pretrpana ulica nedajbože kakvog problema, požara ili potrebe za Hitnom. To je dugogodišnji problem koji treba riješiti. Svaka kuća ima vozilo čak i više njih, a u garažama su neki drugi sadržaji. Radove izvodi Via grupa iz Dubrovnika i ukupna vrijednost radova u ovoj fazi je 130 tisuća eura plus PDV. Prošle godine smo radili raščišćavanje i grube radove iskopa tako da je cjelokupan iznos investicije 290 tisuća eura.

Realizacijom projekta, dodaje, dobit će se 60-ak parkirnih mjesta. Nakon toga, namjera je Općine, pristupit će se uređenju kolnika i nogostupa kroz naselje, inače jednog od prvih u Cavtatu, koji trenutno služi kao parking prostor.

- Ovo nam je uistinu prioritetan projekt uz rješavanje oborinske odvodnje cavtatske stare jezgre – kaže Mikulić.

image

Novo igralište za mališane u Gabrilima - u ovoj godini naglasak je stavljen na dječja igrališta

Tonci Plazibat/Cropix

Posebno za istaknuti su pripremni radovi na projektu otvaranja Poduzetničke zone u blizini Zračne luke Ruđer Bošković, ‘to će biti veliki zalogaj, kalkulirati o nekim iznosima trenutno je nezahvalno‘.

Izvode se radovi na projektu kanalizacije, duljine 1,3 kilometra, u Sarajevskom naselju u Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića u Cavtatu. Projekt je financiran većinom europskim novcima, točnije EU 80 posto, Hrvatske vode i Konavosko komunalno društvo sa po 10 posto. Vrijednost ugovorenih radova je 649.024 eura, do sada je izvedeno radova u vrijednosti 271.085 eura.

- Radi se na proširenju kanalizacijske mreže. Netom je dovršena izgradnja kanalizacijskog sustava Molunta, ishođena je uporabna dozvola i sustav je pušten u funkciju. Ukupna investicija je 3.5 milijuna eura, 80 posto su europski novci, i po deset posto Hrvatske vode i Konavosko komunalno društvo. Razmišlja se i o kanalizacijskom sustavu od izvorišta Ljute prema Grudi – najavljuje pročelnik Mikulić.

I u ovoj godini naglasak je stavljen na dječja igrališta.

- Naša odrednica je i u prošlom načelnikovom mandatu i u ovome bila da u svakom malo većem selu u Konavlima pokušamo urediti dječja igrališta, negdje i uz pomoć mjesnih odbora. U zadnjih pet godina smo uradili sedam igrališta, od Cavtata, Grude, Čilipa, Pridvorja, Stravče, Paljeg brda, Gabrila. Riječ je o ukupnoj vrijednosti od preko 200 tisuća eura. Predstoji nam dječje igralište u selu Poljice te uređenje i opremanje sportskog igrališta na Pavljem Brdu, izgradnja igrališta je već gotova. Konstantno radimo što na rekonstrukciji što na opremanju i izgradnji novih igrališta – ističe sugovornik. Općina Konavle je u suradnji s Dječjim vrtićem na Mećajcu uredila igralište uz vrtić, stavljena je nova podloga, ograde...

image

Miljenko Mikulić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama Općine Konavle

Tonci Plazibat/Cropix

U pripremi su i projekti nogostupa.

- U suradnji s Hrvatskim cestama radi se intenzivno na projektu nogostupa Zvekovica – Obod, željno ga očekujemo, nadamo se da će skoro. Cijeli postupak nabave vode Hrvatske ceste u suradnji s Općinom Konavle. Nadam se da ćemo uskoro imati izvođača te da će se početi raditi na realizaciji projekta. Općina priprema projekt nogostupa Zračna luka – Zvekovica u duljini od dva kilometra. Još je sve u razradi projektne dokumentacije. Ono što nas uskoro očekuje je raspisivanje javne nabave i odabrali najpovoljnijeg izvođača za početak radova na izgradnji nogostupa kroz mjesto Čilipe, donjom stranom uz županijsku cestu. To nam slijedi do kraja godine – kaže pročelnik pa spominje puno drugih, manjih projekata koji su aktivni na području općine.

- S Županijskom upravom za ceste radi se na pojačanom održavanju i rekonstrukciji samog kolnika i oborinske odvodnje na dijelu lokalne ceste na dionici Dubravka – Vodovađa, vrijednost radova je preko 400 tisuća eura. Riječ je o drugoj fazi radova koja je završena koncem svibnja ove godine. Očekujemo nastavak radova na trećoj fazi. Također, na razini smo idejnog projekta uređenja plaže Račić te uređenja pretovarne stanice za opskrbu jezgre na autobusnom kolodvoru po uzoru na onu na Pločama u Dubrovniku. Radimo i na izradi idejnog rješenja za proširenje i uređenje postojećeg parkinga i uređenje operativne obale tako da bi malo upristojili cijeli taj prostor. Još je to u povojima ali korak po korak stvaramo pretpostavke da bi to sve napravili. U želji da se uredi plato na novoj rivi odnosno osmislili određeni sadržaji koji bi obogatili taj prostor, s arhitekticom Leom Ruso počeli smo razmišljati što bismo voljeli tu napraviti. Bitnim smatra spomenuti, a na čemu se intenzivno radi, projekt uređenja Domagojeve ulice koja je ostala neuređena nakon izgradnje zgrade Općine.

- Nadam se do kraja godine da ćemo dobiti sve potrebne potvrde i krenuti u realizaciju – kaže Mikulić.

Investicije koje je vrijedno spomenuti, koje su realizirane ili su pred skorašnjom realizacijom su i uređenje prometnice i oborinske odvodnje u dijelu ulice Trumbićev put u vrijednosti 335.968 eura. Izgradnja cjevovoda za opskrbu Pavlje brdo, duljina cjevovoda je jedan kilometar a projekt košta 55.960 eura i u cijelosti se financira općinskim novcem. Rekonstrukcija odnosno izmjena pumpe na Crpnoj stanici Prahivac, sklopljen je ugovor s društvom C.M.C. Group, a radovi su vrijedni 85.822 eura. Gotovo 70 tisuća eura izdvojeno je za uređaj za prihvat septičkih jama na Zvekovici, ugovoren je projekt kanalizacijske mreže u Ulici Frana Laureana, duljina mreže 0,5 kilometara, a vrijednost radova nešto više od 203 tisuće eura.

21. listopad 2024 13:22