StoryEditorOCM
KonavleIN MEMORIAM

Preminuo je prof. dr.sc. Stijepo Obad

Piše općina konavle
8. travnja 2021. - 17:52

Danas nas je u 91. godini života napustio veliki Hrvat i Konavljanin, prof. dr.sc. Stijepo Obad. Rođen 11. siječnja 1930. u Pridvorju, osnovnu školu pohađao u rodnom mjestu, gimnaziju u Dubrovniku. Diplomirao je povijesnu grupu na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Godine 1960. izabran je za asistenta u Historijskom institutu JAZU u Dubrovniku, a četiri godine kasnije za sveučilišnog predavača na Katedri za opću povijest Filozofskog fakulteta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu.

Doktorirao je godine 1966. na istom fakultetu. Tu je stekao i zvanje znanstvenog savjetnika i nastavno zvanje redovitog sveučilišnog profesora (1985.) u trajnom zvanju. Prije i poslije umirovljenja (2000.g.) predavao je na više studija kao npr.: na Odsjecima za povijest Pedagoškog odn. Filozofskog fakulteta u Osijeku i Puli, Odjelu za kulturu i turizam i Visokoj učiteljskoj školi Sveučilišta u Zadru, te na Visokoj katehetsko-teološkoj školi u Zadru. Predavao je i na poslijediplomskim studijima u Zadru, Splitu i Dubrovniku te bio mentor pri izradbi doktorskih i magistarskih radnji kao i član mnogih povjerenstava za obranu istih.

Autor je ukupno 240 radova, od kojih 60 znanstvenih i 180 stručnih radova, 8 knjiga od kojih jedna na engleskom jeziku i jedna u drugom izdanju. Uredio i priredio za tisak više zbornika znanstvenih radova i drugih znanstvenih i literarnih dijela. Aktivno sudjelovao na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima. Održao brojna predavanja i predstavljanja knjiga u Zadru, Dalmaciji, Istri i ostaloj Hrvatskoj.

”Povrh svega, Stijepo Obad bio je vrhunski čovjek i uvijek spreman pomoći svim našim Konavljanima. Nikada nije zaboravio svoje korijene. Neka Vam je laka hrvatska zemlja”, rekao je načelnik Božo Lasić.

18. travanj 2024 06:49