StoryEditorOCM
KonavleNe treba vam ni farma

Pilot projekt Pig NFT: Kripto gudini već rokću na burzi, gdje ste dioničari?!

Piše Gabrijela Bijelić
13. rujna 2023. - 21:31

Svinjetina je u mesnicama i trgovačkim centrima sve skuplja, nekima gotovo nedostupna, a nekima od ovog tjedna u ponudi i u – digitalnom obliku. Hrvatska je kroz projekt Pig NFT prva u svijetu ponudila mogućnost ulaganja u kripto svinjske polovice. Prasca ne treba hraniti ni čistiti, farmer se, kažu, postaje minimalnim ulogom od 250 eura koji jamči sto kila svinjetine i time osigurava nastavak proizvodnje pravih svinja.

Dividenda ili pršut?

Ma koliko bizarno zvučala, ova je IT novotarija zaživjela putem platforme GoAgro i ulagačima nudi odabir: Nakon 900 dana koliko traje preobrazba digitalne svinje u stvarnu, investitor može odlučiti hoće li se i dalje baviti kripto svinjogojstvom, prodati svoj token na burzi ili iz stvarnog svijeta uzeti svoje utovljeno prase za pršut, kobasice...

Dubrovački ekonomski stručnjak Tonći Svilokos smatra da projekt ima niz dobrih, ali i loših strana.

image

Tonći Svilokos bi ulagao s oprezom

Cropix/Cropix

- Ideja je načelno dobra, međutim ulaganje je iz mog pogleda prilično rizično. Osobno nisam pobornik kupnje NFT imovine. Radi se o kriptografski zaštićenoj digitalnoj imovini koja predstavlja neki jedinstveni predmet, umjetničko djelo i sl. i koja ima vrijedi onoliko koliko je za taj NFT netko spreman platiti. Ulaganje u Pig NFT svakako uključuje rizike, ako po strani stavimo rizik mogućih prijevara, a onda bar onaj koji imamo kad kupimo pravu svinju. Farmeru nitko ne garantira uspjeh. Moguće su razne bolesti, mijenjaju se troškovi prehrane, nitko ne garantira kako će se kretati cijena mesa i sl. Osobno bi radije kupio dionice Podravke ili nekog drugog uspješnog već postojećeg poduzeća u području agro proizvodnje, koje ima svoju povijest, svoje tržište i sl. nego ulagao u, i za mene vrlo maglovite NFT-ove – poručuje Svilokos na temu oživljavanje svinjogojstva kroz udruživanje kapitala malih kripto ulagača.

Konavljani su za tradiciju

A što kažu u krajevima gdje je uzgoj gudina u ne tako dalekoj prošlosti bio jedno od ključnih zanimanja poljoprivrednika? Predsjednik Agroturizma Konavle Ivo Mujo s nevjericom gleda na ‘digitalizaciju’ prometa svinjskim mesom. Misli da dobrog praca ne treba poistovjećivati s maglovitim pojmovima kao što su kriptovalute, niti eksperimentirati s nepoznatim:

image

Ivo Mujo poklonik je tradicije

Cropix/

- Mi u Konavlima nažalost nemamo više ni domaćih ni digitalnih svinja, što je velika šteta. Bilo bi za sve dobro da otvorimo više malih farmi, da uzgajamo svinje, radimo suhomesnate proizvode uz kušaonice. Svakako, ja sam tu za tradiciju i već se unaprijed veselim nosim ‘Gustima od kobasica’ – ističe Mujo, aludirajući na popularno edukativno natjecanje u pripremi svinjskih ‘prerađevina’ dubrovačkog kraja.

image

Prostori Zagrebacke burze

Neja Markicevic/cropix/Cropix

Ima i boljih ulaganja

Tonći Svilokos pojašnjava kako je ETF (exchange traded fund) skup vrijednosnica koji se može kupovati i prodavati na burzi isto kao i obične dionice i ne treba ih miješati s NFT-ovima.

- Vrijednost ETF S&P 500 se kreće kako se mijenja vrijednost S&P 500 indeksa. Ljudima s viškom novca koji bi htjeli dugoročno uložiti negdje drugdje, a da nije to bankovni depozit koji donosi gotovo 0 posto, preporučio bih ulaganje u pasivne (indeksne) ETF ove (primjerice S&P 500 ETF) koje je danas prilično jednostavno kupiti – ističe je dubrovački stručnjak za ekonomiju.

07. svibanj 2024 07:46