StoryEditorOCM
KonavleŠTO JE S HRVATIMA ? |

OTVORENO PISMO NIKU KAPETANIĆU I BOŽU LASIĆU Zašto u budućem muzeju na Prevlaci moramo gledati odore,oružje i odlikovanja austrougarskih oficira?

Piše DV
2. travnja 2021. - 11:22

Poštovani gospari,

Nakon Vašeg nastupa u emisiji MORE s temom o Muzeju austrougarske mornarice na Prevlaci, očekivao sam neki komentar,ali kako puk dubrovački tradicionalno šuti i trpi (kako i Isukrst na križu), slobodan sam vas zapitati sljedeće: Koja to suverena i neovisna država na svijetu, pokraj svoje bogate pomorske prošlosti, na vlastitom teritoriju gradi muzej druge države, i to poznate kao (Tamnica naroda), pod kojom su Hrvati podijeljeni na tri dijela,trpjeli mađarski i austrijski jaram stoljećima?

Kažete da su Hrvati bili većina u toj mornarici. Jest, plovili su oni u slavu propale Carevine i do polarnog kruga, ginuli osvajajući zaleđenu i beskorisnu zemlju Franja Josipa, podnosili nadljudske napore i donosili zarazne bolesti s dalekih istraživačkih ekspedicija. Recite, molim Vas, zašto njih neće biti u pomorskom muzeju, nego ćemo tamo gledat odore,oružje i odlikovanja austrougarskih plemenitaških oficira?

Hvala Vam, ali je njima ipak mjesto u Muzeju mornaričkog arsenala u Beču, a ne na dubrovačko-konavoskoj Prevlaci,koju su nasilno s vojskom zaposjeli, ukidajući i opjevanu dubrovačku slobodu.

Kažete da je Hrvat bio komandant te mornarice, ali ste trebali dodati da je admiral Janko Vuković tu ”čast” i „čin” dobio u trenutku kapitulacije, kad je trebalo podmetnut leđa da se spasi što se spasit' dade pa pritom i časno život izgubiti zajedno s 400 nevinih mornara (naravno, većinom Hrvata), zbog talijanske diverzije na bojni brod Viribus unitis.

Nadate se da će dolazit' turisti. Da, Austrijanci već dolaze i, svjesni da Hrvatska tu nema treću komponentu suvereniteta i to vojnu, slikavaju se i bezbrižno ponašaju kao da je sve njihovo, a domaći ljudi muku muče dokazati svoje vlasništvo i dobiti adekvatnu naknadu.

Objektivno razmatrajući, nikakav muzej na ulazu u Bokokotorski zaljev kojemu po potrebi slatko tepamo da je Zaljev hrvatskih svetaca i mučenika, ne bi smio biti otvoren bez eksponata bogate Bokeljske pomorske prošlosti kao i čestih performansa ili trajnog instalacijskog prikaza pobune mornara iz 1918. godine, s ciljem da mornarica pristupi saveznicima u Prvom svjetskom ratu.

Također i herojskog čina časnika Mašere i Spasića koji su minirali razarač Zagreb, i s njim hrabro pošli na dno,da ne padne u ruke fašističkom okupatoru u Drugom svjetskom ratu.

Dakle, cijenjeni članovi Društva prijatelja dubrovačke starine, molim Vas da promijenite tu apsurdnu nakanu jer pretpostavljam da ne želite biti prozvani kao ¸¸Austrijski puzavci¸¸ kako je to gorko uzviknuo naš veliki hrvatski domoljubni pjesnik Vladimir Nazor.

I na kraju, sve ove činjenice logički ukazuju na to da imaju pravo bivši gradonačelnici Vlahušić i Bogdanović, kad inzistiraju da Udrugama građana ne treba dopustiti donošenje odluka oko raspolaganja društvenim resursima, nego to treba biti u nadležnosti Općinskih vijeća.

S poštovanjem,

Ivo Vidak, dipl. inž.

18. travanj 2024 20:22