StoryEditorOCM
KonavleSVEČANOST

Otvoren Vatrogasni dom na Grudi. Pogledajte atmosferu s otvaranja jednog od najmodernijih vatrogasnih domova u Hrvatskoj

Piše dv
23. veljače 2024. - 16:54

Novi Vatrogasni dom na Grudi svečanosu u petak otvorili potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja,graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Otvorenju su nazočili i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli i kao domaćini: zapovjednik JVP Konavle Maro Rilović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Konavle Ivo Simović i načelnik Konavala Božo Lasić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da je putem Programa ruralnog razvoja financirano otprilike 60 vatrogasnih domova.

“Ovo je jedan od najznačajnijih projekata. Sretni smo što je izveden na ovako prekrasan način, što će služiti na najbolji mogući način hrvatskim, dubrovačkim, konavoskim, župskim vatrogascima koji čuvaju naš dom, najljepšu prirodu Europe i ljudske živote”, kazala je Vučković.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić čestitao je na velikom danu za Konavle, Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i Hrvatsku.

“Ovakav objekt doista je impozantan, vrijedan, ali ono što je važnije – njega vatrogasci i zaslužuju. Danas se vatrogastvo ne odnosi samo na sintagmu: “Vatru gasi, brata spasi”. Danas je vatrogastvo otišlo korak dalje, taj pristup koji vatrogasci provode daleko je iznad samo gašenje vatre. Nema nijedne prirodne katastrofe gdje vatrogasci nisu prvi. Zato kada se planiraju i projektiraju njihovi domovi, vodi se računa da će to biti više od objekta gdje se vatrogasci nalaze, gdje je njihova oprema, gdje vježbaju, već da je to objekt koji jako puno znači za širu zajednicu”, kazao je Bačić.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić prisjetio se kako je cijela priča oko izgradnje Vatrogasnog doma započela.

“Sve dobre priče počnu na čudan način, tako je i ova počela prije 6-7 godina, kad me tadašnji zapovjednik JVP Konavle Mario Magud nagovorio da krenemo u realizaciju ovoga projekta. Znao sam da ćemo imati milijun problema, ali ništa slađe nego kad ovako nešto završite, kad imate ovakav gradiozan i prelijep objekt.”, rekao je načelnik Lasić.

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli kazao je da je Općina Župa dubrovačka bila partner ovom vrlo vrijednom projektu jer ovaj Vastrogasni dom povećava razinu sigurnosti i mogućnost zajedničkih djelovanja.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog velikog i važnog projekta.

“Čestitam što ste dobili najbolji prostor za vatrogastvo u našoj županiji, premda se ulaže i u drugim područjima, ali ovo je najveći i najvažniji objekt u cijeloj našoj županiji. Drago nam je da naša Vlada ima razumijevanja za vatrogastvo, to nam je važna sastavnica civilne zaštite”, kazao je Dobroslavić.

Zapovjednik JVP Konavle Maro Rilović obratio se u ime onih koji prvi imaju čast koristiti novi vatrogasni dom.

“Govoreći u ime svih konavoskih vatrogasaca – naš cilj je ostvaren. Ovo je za nas jedan kapitalni projekt zbog činjenice da ćemo s nove adrese biti još brži i korisniji u spašavanju imovine i požara, obavljanju tehničkih intervencija te svih ostalih vatrogasnih zadaća koje se stave pred nas. Vatrogastvo u Konavlima traje preko 50 godina, kroz povijest se razvijalo, da bi danas imali Vatrogasnu zajednicu kao krovnu organizaciju koja broji četiri dobrovoljna vatrogasna društva, profesionalnu postrojbu u ZL Ruđer Bošković i Javnu vatrogasnu postrojbu. Sve ove postrojbe i dobrovoljna društva zajedno broje preko tisuću odrađenih intervencija, gdje se djelovalo ne samo na području Konavala, već na teritorij cijele Republike Hrvatske”, kazao je Rilović i rekao da će novi prostori olakšati rad, osposobljavanje i napredovanje vatrogasaca, a oprema će biti garažirana i očuvana.

O Vatrogasnom domu:

“Izgradnja zajedničkog vatrogasnog doma i spremišta – Vatrogasni dom Gruda” je projekt Općine Konavle koji se financirao iz Programa ruralnog razvoja RH, M07 (mjera 7) – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, podmjera 7.4 „Ulaganja u pokretanje poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu – provedba tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, sektor “Zajednički vatrogasni domovi”.

Vrijednost projekta iznosila je 11.320.642,60 kuna bez PDV-a, a za projekt je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrdila procijenjeni iznos potpore od 9.109.402,70 kuna. Intenzitet potpore iznosio je 80 % od ukupno prihvatljivih troškova utvrđenih na temelju Plana nabave odnosno od vrijednosti projekta.

Radovi na izgradnji vatrogasnog doma započeli su u svibnju 2021. godine, završeni su u listopadu 2022., a uporabna dozvola ishodovana je u prosincu 2023. godine, kada je i Javna vatrogasna postrojba Konavle uselila u nove prostorije.

Ovaj objekt Vatrogasnog doma Gruda sastoji se od tri različite cjeline, a to su garažni dio, uredski dio te desetmetarski toranj projektiran kao čelična konstrukcija, s čeličnim dvokrakim stubištem.

U zgradi vatrogasnog doma nalazi se prostor za smještaj i boravak vatrogasaca te smještaj i skladištenje odgovarajućih sredstava zaštite, na način da je osigurana njihova stalna spremnost za brzo i efikasno reagiranje u slučaju intrevencije.

Garaža je kapaciteta 7 vatrogasnih vozila, od kojih je jedno parkirno mjesto predviđeno i za servisiranje i održavanje vozila, s radionicom i skladištem. U dijelu garaže uz objekt pratećih sadržaja smještena je dvorana za tjelovježbu.

U uredskog dijela objekta smještene su garderobe, sanitarije i dvije spavaonice, kao i prostorije za boravak, s kuhinjom i blagovaonicom, zatim dvorana za edukaciju kao i prostorija za krizni stožer, koja ima pregled na prostor ispred i u garažu, te uredi za administraciju.

Izgradnjom Vatrogasnog doma Gruda postigao se planirani cilj projekta, odnosno osigurao se kvalitetan prostor i uvjeti za obuku vatrogasnih i interventnih postrojbi koje sudjeluju u akcijama zaštite i spašavanja te u situacijama prirodnih katastrofa. Na ovaj način maksimalno se podiže operativna spremnost vatrogasnih i interventnih službi cijelog područja.

Nakon uspješne realizacije ovog projekta financiranog sredstvima Europske unije, Općina Konavle se zahvaljuje na suradnji Upravljačkom tijelu Programa – Ministarstvu poljoprivrede RH, jednako tako Provedbenom tijelu – Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, zatim Partneru na projektu Općini Župa dubrovačka te svim ostalim dionicima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

23. svibanj 2024 08:00