StoryEditorOCM
KonavleVelika akcija Muzeja i galerija Konavala

Otkup Bukovčeve slike sve je bliže, Meritas i Jelena Radan dolaze u Cavtat pjevati za ‘Konavoske tkalce‘

Piše Gabrijela Bijelić
3. lipnja 2022. - 20:09

Od 20. travnja traje u Konavlima akcija za otkup 'Konavoskih tkalaca', slike manjeg formata autora velikog Vlaha Bukovca koja prikazuje dvije žene i muškarca u konavoskoj narodnoj nošnji oko tkalačkog stana

Muzeji i galerije Konavla pokrenuli su akciju prikupljanja financijskih sredstava za otkup slike, a cilj je prikupiti 75 tisuća kuna u 75 dana od pokretanja akcije, točnije do rođendana Vlaha Bukovca koji pada 4. srpnja.

image

Meritas i Jelena Radan na Tvrđavi svetog MIhovila

Valerio Baranovic

Slika Konavoski tkalci trenutno je ponuđena na prodaju, a konavoska ustanova u kulturi želi da ona bude svakodnevno javno dostupna te da trajni smještaj nađe u jednom od njihovih muzeja, Kući Bukovac.

Slika 'Konavoski tkalci' dimenzija 14 x 17,28 centimetara najvjerojatnije je nastala za vrijeme Bukovčevog posljednjeg posjeta Cavtatu 1920. godine. Rađena je tehnikom ulja na kartonu i dobro je očuvana.

 

Doprinos akciji odlučile su dati i tri poznate domaće glazbenice, Jelena Radan & Meritas koje će u utorak, 7. lipnja s početkom u 21 sat na Ljetnoj pozornici na rivi u Cavtatu predstaviti najnoviji zajednički projekt 'Tri priče'.

image

Konavoski tkalci autora Vlaha Bukovca

Dino Stuparic/Dino Stuparic

- Svojim koncertom Meritas i Jelena Radan pridružuju se vrijednoj akciji prikupljanja sredstava za otkup slike Vlaha Bukovca Konavoski tkalci iz 1920. za Muzeje i galerije Konavala. Iznos od 75.000 kuna za kupnju slike prikuplja se isključivo od dobrovoljnih priloga, kako bismo zajedno ovu malu Bukovčevu sliku vratili doma, u Cavtat, do rođendana Vlaha Bukovca 4. srpnja. Sve informacije nađite na konavoski-tkalci.mailchimpsites.com. Tako će i ovim koncertom biti obilježena stota obljetnica od smrti Vlaha Bukovca, koju obilježavamo ove godine. Ulaz na koncert je slobodan - stoga, nema opravdanja za nedolazak svih onih koji vole vrhunske izvedbe i dobru glazbu! Tri dame sjajnih vokala i tri glazbene priče koje ćete još dugo pamtiti - ljetna glazbena poslastica koju ne smijete propustiti! - poručili su iz Muzeja i galerija Konavala.

- Za Muzeje i galerije Konavala, Kuću Bukovac ova je slika dragocjena ne samo kao Bukovčev rad per se, već i kao slikarski motiv koji pripada korpusu Bukovčevih zavičajnih tema, koje su od velike važnosti za Cavtat. Svoje mjesto u Kući Bukovac naći će u stalnom postavu na prvom katu, gdje se kontekstualizira zavičajno i obiteljsko okružje Vlaha Bukovca - podsjetila je ravnateljica MiGK Antonia Radonić Rusković.

 

 

27. travanj 2024 06:36