StoryEditorOCM
KonavleU KONAVLIMA|

OSNIVA SE ZAKLADA OTAC IVAN FJOROVIĆ Uzor su nam Blaga djela, a politika nije opcija

Piše i snimio: Vlaho Car
4. lipnja 2020. - 13:35
U Konavlima ima ljudi, a bit će i ubuduće kojima će biti potrebna pomoć i stoga smo odlučili osnovati neprofitnu organizaciju u koju bi se prikupljala sredstva i raspodjeljivala potrebitima, kaže načelnik Općine Konavle Božo Lasić o inicijativi za osnivanje Zaklade Otac Ivan Fjorović u Konavlima.
I za izvrsne studente
Na Općinskom vijeću Konavala u lipnju trebala bi se naći odluka o osnivanju Zaklade o kojoj se već dugo razmišlja, a koronavirus samo je pospiješio ostvarenje ideje. Uz potrebite, Zaklada bi mogla financirati izvrsne studente kao i druge humanitarne akcije u Konavlima.
Kod stipendiranja ne mislimo ukidati naše općinske stipendije, nego upravo suprotno, nagraditi sve koji u školovanju postižu izvrsne rezultate, kaže Lasić. Mi smo već ranije otvorili račun koji se lijepo puni, te ćemo sredstva s njega odmah prebaciti na Zakladu. Ovakve organizacije strogo su definirane zakonima, a najvažnija je transparentnost u prikupljanju i doniranju sredstava za koju će biti zaduženo njeno Vijeće i upravitelj, redom časni ljudi, gospodarstvenici i osobe koje su se bavile karitativnim radom. Svi će oni imenom i prezimenom jamčiti ispravnost onoga što čine za opće dobro. Namjera nam je kao člana imati i predstavnika Konavoskog dekanata. Upravo takvi ljudi mogu jamčiti da će Zaklada saživjeti na stabilnim nogama.
Otkup nekretnina
Vijeće bi sačinjavalo 11 osoba, a odluke bi donosili dvotećinskom većinom, tj. konsezusom. Po uzoru na Zakladu Blaga djela koja je naslonjena na Grad Dubrovnik, tako će i naša biti na Općinu Konavle. Napominjem, to neće i ne smije biti ničija politička opcija. Nije isključeno da će u budućnosti Zaklada moći otkupljivati nekretnine u Konavlima i raspolagati s njima kao što ti čine slične institucije po svijetu.
Otvoreni račun za potrebite već je prepoznat kod stanovnika Konavala i šire, a mi ćemo uplate redovito objavljivati u lokalnim glasilima u člancima predviđenim za humanitarne priloge, ističe Lasić.
26. travanj 2024 03:39