StoryEditorOCM
KonavleKONAVOSKO SVILARSTVO

Okušajte se u proizvodnji svile: Bubice su ove godine zakasnile, falilo im je murve za ispašu!

Piše Gabrijela Bijelić
18. svibnja 2022. - 19:28

U Konavlima je započela sezona uzgoja bubica. Ove godine nešto kasnije nego inače jer je zima bila hladna i suha pa ni lišće murve nije kako treba krenulo. O svetom Đurđu bi se prije bubice već zavijale, a ove godine će nešto kasnije.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić otkriva nam kako je u Zavičajnom muzeju Konavala već krenuo prvi ciklus 'proizvodnje svile':

image

Ravnateljica MiGK Antonia Rusković Radonić bori se za očuvanje svilarstva

Facebook

- Stalno nam izlaze nove bebice, pa pozivamo sve koji bi se željeli okušati u uzgoju bubica ove godine da dođu u muzej po svoje primjerke i upute i pomognu nam održati ovo zaštićeno kulturno dobro na životu - istaknula je ravnateljica.

Za vezove fina svila

Proizvodnja svilenog konca u konavoskim kućanstvima tradicijska je djelatnost prisutna stoljećima. Za razliku od ostalih dijelova Hrvatske u kojima se svila organizirano proizvodila za potrebe tržišta sve do kraja 19. stoljeća, u Konavlima je svilarstvo uvijek bila kućna radinost. Svila se proizvodila prvenstveno za potrebe izrade konavoskog veza, ukrasa, tkanja, pletenje arči od modrine, kao i za šivanje.

image

O svetom Đurđu bi se prije bubice već zavijale, a ove godine će nešto kasnije

Shodno tome uzgoj dudova svilca iz kojeg se svila i dobiva bila je isključivo zadaća i obaveza djevojčica i mladih djevojaka koje su do udaje spremale ruho sačinjeno od velike količine odjevnih predmeta kako bi bilo dostatno za cijeli život i za sve potencijalne životne situacije. Za vezove i fina tkanja koristio se najkvalitetniji svileni konac, dok su oni slabije kvalitete služili za šivanje, krpanje ili za izradu kita svakodnevne radne nošnje, navodi blog MiGK.

Kilometar i pol niti

Svileni konac dobiva se od kukuljica ili čahura dudovog svilca, punćela, koje bubice započinju plesti nakon višetjednog perioda hranjenja murvinim lišćem. Ono ujedno označava i završetak njihovog postojanja u obliku gusjenica. Metamorfoza u leptira time se odvija na sigurnom i zaštićenom mjestu unutar svilene čahure. Prosječna gusjenica dudova svilca u procesu izrade kukuljice oplete oko 1500 metara svilene niti nejednake kvalitete, a sama punćela nastaje lijepljenjem filamenta svile sericinom u obliku broja osam. O boji ljepila ovisi i boja punćele koja u Konavlima varira od nijansi žute do bijele.

Od 1782. godine svaka je hrvatska općina trebala imati nasade murvi za koje je vlada dijelila sadnice.

image

Murva je jelovnik tisućama bubica

Tradicijsko umijeće pod zaštitom

Od 20. siječnja 2022. godine Ministarstvo kulture i medija stavilo je tradicijsko umijeće svilogojstva i svilarstva istočne obale i zaleđa Jadrana pod preventivnu zaštitu do utvrđivanja svojstva kulturnog dobra. Osim što će nam zaštita ovog dobra omogućiti održanje i popularizaciju umijeća svilarstva u Konavlima, u Muzejima i galerijama Konavala vjeruju da će potaknuti istraživanja kako bi se svilena priča napokon rasplela.

04. svibanj 2024 00:07