StoryEditorOCM
KonavleSADRŽAJNO IZDANJE

Od slikarstva preko glazbe do plesa: Epidaurus festival za svakog je ponudio nešto, a Cavtat je postao pravo središte kulturnih događanja

Piše Dv
15. rujna 2022. - 16:30

Epidaurus festival ponudio je i ove godine sedam sjajnih sadržaja među kojima se za svakoga našlo ponešto. Poslije veličanstvenog otvorenja na taraci vile Banac uz argentinski tango i riječi koje će dugo odzvanjati, u Domu kulture u Cavtatu otvorena je 9.rujna izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika nazvana "Glazba".

image
Hrvoje Đurković

Trinaest zanimljivih novih djela s kojima su se članovi Udruge predstavili na svjež način pored predsjednika DULU-a Valtera Kožula koji je i sam izložio dva prigodna djela, izložbu su s nadahnutim riječima otvorili direktorica Epidaurus festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović i sami predsjednik Udruge Valter Kožul. Izložba će u Domu kulture u Cavtatu trajati sve do završetka festivala 18.rujna. Budući da se donacija violine kupljena aukcijom vina galerije MIVA u prosincu, a koja nosi naziv "William" nije održala, na ovogodišnjoj ediciji Epidaurusa nastupila je dva puta mlada konavoska pijanistica Nika Orepić kojoj je večer prije odlično poslužila kao generalna proba. Orepić je i 9. i 10. rujna vješto tumačila djela Pejačević, Chopina, Debussyja i Liszta pa nimalo ne čudi da je upravo upisala Glazbenu akademiju u Zagrebu.

image
Hrvoje Đurković i Igor Brautović

Duo profesora klavira iz Italije Matarrese – Avantaggiato održali su zanimljivu klavirsku večer kao vrlo uigrani duo te su publici predstavili program nazvan Večer klavirskih plesova s djelima Debussyija, Dvořáka, Ravela i Liszta. U predvorju kneževa dvora u Cavtatu, u zbirci B.Bogišića HAZU Epidaurus festival je povodom obilježavanja 100.godišnjice smrti najpoznatijeg Cavtačanina Vlaha Bukovca održao uistinu izvanrednu svečanost. Uz odličnu i inovativnu prezentaciju više kustosice Dubrovačkih muzeja Lucije Vuković, koja je govorila o temi o kojoj se do sada nije puno čulo, Cavtatski pejzaži Vlaha Bukovca, ulomke iz slikareve autobiografske knjige "Moj Život" čitali su nadahnuto Vanesa Vidaković Natrlin, Ivana Marija Vidović i Ante Tonći Đurković.

image
Hrvoje Đurković

Prekrasnu večer u rajskome vrtu u Cavtatu glazbom su obogatile četiri studentice flaute s Umjetničke akademije u Splitu. Kvartet Sinfonico nadahnuto i uigrano poput vila u bijelu s vijencima u kosi, baš poput Bukovčevih modela i prisjećanja na helenističko doba koje evocira nastanak drevnog Epidaurusa, izvele su djela Varesea, Debussyija, Briccialdija, Iberta i Dvořáka. Večer za pamćenje po mnogo čemu, a i po vrhunskom domjenku kojeg su omogućili brojni donatori, a među kojima se izdvaja grupa Zavazde Konavle, Marija Kordić Pobran i Ljiljana Kesovija.

- Epidaurus festival svima zahvaljuje od srca. Ono što slijedi mnogima je drago, a to su koncert uz klavirsku pratnju Radojke Šverko, te glazbena predstava Priča o Edith Piaf, te finale uz odlični Tamburaški orkestar iz rodnoga grada Dore Pejačević. Dobrodošli u Cavtat! - poručuju organizatori. 

19. travanj 2024 13:51