StoryEditorOCM
KonavleVatrogasni dom na Grudi

Načelnik Božo Lasić ne krije zadovoljstvo:‘ Ovo je veliki plus za sigurnost Konavala i šire. Svaki drugi Konavljanin je vatrogasac, sad se imaju gdje okupiti‘

Piše Gabrijela Bijelić
14. kolovoza 2023. - 21:28

Bivši dugogodišnji zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Konavle Mario Magud podijelio je na društvenim mrežama zadovoljstvo zbog završetka radova na Vatrogasnom domu Gruda.

- Sretno dragi prijatelji! Da vozila što manje izlaze iz garaža!! Napokon! - napisao je Magud i izazvao niz pohvalnih komentara i čestitaka. Zadovoljstvo dijeli i načelnik Općine Konavle Božo Lasić. Uz napomenu da je upravo u tijeku tehnički prijam novog objekta, Lasić je potvrdio da je dom na Grudi jedan od najmodernijih u hrvatskom vatrogastvu općenito:

image

Vatrogasni dom na Grudi upravo prolazi tehnički prijem

Mario Magud/FB

- Veseli me što će ovaj hvalevrijedan projekt povećati sigurnost ne samo u Konavlima, već i mnogo šire. Kao što je poznato, naši vatrogasci ne interveniraju samo na požarima, već i u slučaju drugih ugroza poput potresa i prometnih nesreća, ali i spuštanja mačaka sa stabala, tu su uvijek za sve nas. I ne samo 23 pripadnika JVP Konavle, već i naših vrijednih DVD-ova, skoro se može reći da je svaki drugi Konavljanin vatrogasac. Svakako je ovo jedan od velikih uspjeha, investicija za koju posebno zahvaljujemo Vladi i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković – istaknuo je načelnik Lasić i dodao kako su osim nove stralne adrese konavoski vatrogasci dobili i mnogo vrhunske opreme koja će im olakšati ne samo akcije gašenja, već i sve ostale zadatke.

Projekt pod nazivom „Izgradnja zajedničkog vatrogasnog doma i spremišta – Vatrogasni dom Gruda“ donio je dosta izazova, posebno u vrijeme pandemije, no investicija se unatoč otežanim lancima opskrbe odvijala predviđenom dinamikom.

Projekt Vatrogasnog doma Gruda financiran je novcem EU, intenzitet potpore bio je 80 posto od ukupno prihvatljivih troškova, a za projekt je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrdila procijenjeni iznos potpore od 9.109.402,70 kuna.

Vatrogasni dom Gruda činit će tri različite cjeline, garažni dio, uredski dio te deset metara visok toranj projektiran kao čelična konstrukcija, s čeličnim dvokrakim stubištem.

image

Vatrogasni dom na Grudi u fazi izgradnje

Općina Konavle

U zgradi vatrogasnog doma planiran je prostor za smještaj i boravak vatrogasaca, smještaj i skladištenje odgovarajućih sredstava zaštite, vodeći pritom računa da je osigurana njihova stalna spremnost za brzu i efikasnu reakciju u situacijama koje zahtijevaju interevenciju vatrogasne službe.

Planirana garaža je kapacitirana za sedam vatrogasnih vozila, od kojih je jedno parkirno mjesto predviđeno i za servisiranje i održavanje vozila, s radionicom i skladištem. U dijelu garaže uz objekt pratećih sadržaja smještena je dvorana za tjelovježbu.

U istočnom krilu su smještene garderobe, sanitarije i dvije spavaonice, a u zapadnom dijelu prostorije za boravak, s kuhinjom i blagovaonicom, zatim dvorana za edukaciju kao i prostorija za krizni stožer, koja ima pregled na prostor ispred i u garažu te ured za administraciju.

Izgradnjom Vatrogasnog doma Gruda osigurava se adekvatan prostor i uvjeti za obuku vatrogasnih i interventnih snaga za akcije zaštite i spašavanja te kod prirodnih katastrofa, s ciljem podizanja operativne spremnosti vatrogasnih i interventnih službi cijelog područja.

 

 

 

26. travanj 2024 16:33