StoryEditorOCM
KonavleTražen od Konavala do metropole

Mladi dekorater s Grude Mario Veneti radi sve, od kašeta za biljke do ležaljki za avanturiste. Narudžbe mu stižu sa svih strana, a za sebe kaže da je - ‘maker‘

Piše Gabrijela Bijelić
27. veljače 2022. - 06:52

Od naftnog inženjerstva preko građevine do unutarnjeg dekora. Taj je put u nekoliko godina prošao mladi Konavljanin Mario Veneti kojega je više od fosilnih goriva i armature na kraju privuklo uređenje interijera. Ovaj 32-godišnjak pola godine živi u metropoli, a pola u rodnoj Grudi i u kratkom se vremenu profilirao u vrsnog dekoratera, čiji potpis nose mnogi ugostiteljski i rezidencijalni objekti u Zagrebu i diljem priobalja.

image
Unutrašnjost dubrovačkih prostora Prekale
Privatni Arhiv
U bližoj okolici možda najprepoznatljiviji rad s Marijevim potpisom nosi vinica Monković i poslovni prostori Prekale sweet bara u Dubrovniku.

Na redu je 'Zrno'

U Zagrebu je ukrasio Teniski klub Građanski, a odradio je i limitiranu seriju antiknih drvenih reketa, od kojih su mnogi postali ogledala... Mariju sad predstoji uređenje restorana 'Zrno', jednog od niza bio bistroa kakvi postoje diljem svijeta. Marijov zadatak je osmisliti obloge za terasu, kašete za biljke od prirodnih materijala...

- Svaki dan imam pune ruke posla. Dekoriram zidove, namještaj i adaptiram kompletne stanove, crtam ljudima i tlocrte kuća. Većinom radim u Zagrebu, imam obrt na svoje ime koji surađuje s parketarima, vodoinstalaterima i električarima, svim meštrima potrebnima za uređenje interijera - priča nam Konavljanin kojega su mediji odmilja prozvali 'stolarom nove generacije'. Izrađuje on namještaj od drva, sitne popravke i druge zadatke oko stolarije, ali i zidarske poslove – dekorira zidove, boja ih i koristi posebne tehnike žbukanja zidova.

No, nije Mario dobar samo sa stolarijom, izvježbao se on i u tekstilu, na dosad skroz nepoznatom terenu. Kad spomenete Hemmens hammock, rijetki će znati da se iza tog naziva krije njegova personalizirana ležaljka za spavanje i odmor pod vedrim nebom.

image
Mario je patentirao posebne ležaljke za pustolove
Privatni Arhiv

Kupac odabire boju i vrstu materijala, čak i konac za vezivanje ležaljke između stabala, a Veneti se pobrine za šivanje. Za izradu jednog primjerka treba mu oko sat i pol, od kroja do pakiranja pošiljke. Dosad je najčešće radio u poliesteru, pamuku i ripstopu, a krojačku vještinu naučio je u hodu, među ostalim i od udruge Kamensko i već je 11 godina u branši. Raznobojni i raznorodni hammocki danas se isporučuju klijentima na svih kontinenata. Mario je jedini muškarac koji šiva ove 'artikle' već 11 godina u nizu...

Voli rustikalni stil

Je li požalio što je na trećoj godini 'zamrznuo' studij građevine, pitamo Marija koji optimistično odgovara da se uvijek može vratiti i dovršiti formalnu naobrazbu nakon šestogodišnjeg praktičnog rada započetog u zagrebačkoj Radićevoj ulici, u dućanu Kavalir shop. Već tad se vidjelo da tamo stanuje kreativnost kroz originalne suvenire nadahnute glavnim gradom. Na upit koji mu je stil najdraži kad uređuje svoje unikate, odgovara:

image
Interijer konobe vinice Monković po Marijovu dizajnu
Privatni arhiv

- Najviše uživam u našem domaćem, rustikalnom stilu. On prevladava na sva tri kata vinice Monković, i sebi sam uredio kuću u tom stilu. No, radio sam ja i u bohou i ultramoderno, sve ovisi o željama klijenta. Osobno mi je puno drvo draže od iverice – ističe daroviti dizajner s Grude kojega mnogi znaju i kao Marija Vensa.

image
Konavljanin Mario Veneti obožava dekorirati interijere
Privatni Arhiv
27. travanj 2024 12:32