StoryEditorOCM
KonavleRAZGOVOR |

LUCE PUŠIĆ Korisnicima najteže pada što nema posjeta, s njima pričamo i zabavljamo ih na sve moguće načine kako bi ublažili vrijeme izolacije

Piše Vlaho Car
30. travnja 2020. - 09:45
Koronavirus u Republici Hrvatskoj najteže podnose korisnici i osoblje u domovima za starije i nemoćne osobe. Svakodnevno slušamo vijesti o stanju u takvim ustanovama i čestim prodorima virusa među stariju populaciju kao i među djelatnike.

Jedan od većih domova u našoj županiji na Grudi u Konavlima kapaciteta je osamdesetak štićenika, o kojima brine 34 djelatnika. Kako je trenutno stanje u domu i na koji način su se zaštitili od koronavirusa razgovarali smo s ravnateljicom Lucom Pušić.

Sve što je trebalo napraviti po uputama i smjernicama nadležnih Ministarstava i HZJZ, napravili smo uz maksimalni trud, i činimo sve kako nam virus ne bi došao u dom


- Nažalost, Konavle su po broju oboljelih od Covida 19 među vodećim mini-područjima u Hrvatskoj, kaže ravnateljica Pušić.

- U samom početku spominjanja virusa, prema uputama Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, započeli smo primjenjivati naputke kako i na koji način se ponašati u takvoj situaciji. S tim u vezi odmah smo naše djelatnike i korisnike upoznali s osnovnim preventivnim mjerama u sprječavanju bolesti. Vrlo rano smo zabranili posjete korisnicima te njihov odlazak svojim kućama.

image
Vlaho Car


Također smo ukinuli uslugu dnevnog boravak za trojicu korisnika koji su svakodnevno dolazili u dom od svoje kuće. Istodobno smo nabavljati potrebnu zaštitnu opremu za slučaj zaraze što je u to vrijeme bilo jako teško naći na tržištu. Posebno hvala našim Konavljanima koji su prepoznali stanje u našem Domu i osjetili su potrebu kontaktirati me i ponuditi svoju pomoć, te donirali higijenske potrepštine za naše korisnike. Što reći nego jedno veliko hvala!

Nabava opreme mnogima je bio veliki problem...

Bio je i nama, ali uz pomoć našeg Osnivača, Općine Konavle uspjeli smo preko jednog dobavljača kupiti opremu za koju smo smatrali da nam treba. Kod ovoga ne mislim na maske i rukavice, jer njih imamo u dovoljnim količinama od ranije pošto ih naše osoblje koje je u dodiru s korisnicima i u normalnim uvjetima, bez korone, koriste u svakodnevnom poslu. Istodobno smo uveli obvezno nošenje maski i rukavica svim djelatnicima doma. Problem nam je bio nabava zaštitne odjeće za slučaj prodora virusa u dom koji smo uspješno riješili kao i dostatne količine sredstava za dezinfekciju ruka koje smo postavili ne svim ulazima za osoblje, te na brojnim punktovima kroz zgradu gdje ga koriste korisnici i djelatnici. Za djelatnike smo imali posebnu edukaciju korištenja navedene zaštitne odjeće. Isto tako, postavili smo podnu podlogu za dezinfekciju kod ulaska djelatnika u zgradu. Podigli smo stupanj čišćenja i detaljne dezinfekcije soba korisnika i svih prostora te njihovo često provjetravanje.

Kako su djelatnici organizirani za rad u novonastalim uvjetima?

Organizirali smo rad djelatnika u dvije skupine po 14 dana sukladno Odluci o organizaciji rada pružatelja usluga socijalne skrbi za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 donesene od nadležnog Ministarstva. Nakon isteka 14 dana, a prije povratka na posao djelatnici se testiraju. Svi do sada testirani su negativni. Nismo uvodili radnu izolaciju kao neki drugi domovi jer takav rad nismo mogli organizirati. Osoblje nakon posla odlazi svojim kućama i ponovno se vraćaju na posao. Ovakav način rada za djelatnike je prilično iscrpljujući, ali su svi svjesni novonastale situacije i ulažu velike napore kako bi spriječili prodor virusa. Provodimo stalno mjerenje temperature djelatnicima i korisnicima, a za slučaj sumnje na prodor virusa, osigurali smo i opremili prostor, tzv. izolaciju u koju bi smjestili korisnike

Jesu li je korisnici navikli na novi režim života u domu?

Morali smo se svi naviknuti! Nismo mogli osigurati da svi korisnici dobivaju hranu u svojim sobama tako da jedan dio korisnika jede u restoranu na propisanoj udaljenosti. Korisnicima koji imaju neke kronične bolesti i više su podložni infekciji odredili smo neka ne dolaze u restoran. Nitko od pokretnih korisnika nije izoliran u svojoj sobi, osim nepokretnih koji nisu ni prije izlazili. Pokretni korisnici imaju na raspolaganju čak 3 velika dnevna boravka u koji se rasporede na dovoljnoj udaljenosti, gledaju televiziju, čitaju novine, razgovaraju...

image
Vlaho Car


Osjeća li se kod njih nedostatak posjeta njihovih obitelji.

Mislim da im to jako teško pada... Navikli su se da ih rodbina posjećuje, a evo već dva mjeseca nitko im ne može doći. Stoga mi vrlo često sjednemo s njima, pričamo, zabavljamo ih na sve načine kako bi ublažili vrijeme izolacije. S korisnicima od prvog dana imamo prijateljski obiteljski odnos, zbližimo se, tako da postanemo jedna velika, proširena obitelj.

Kakva je suradnja s Općinom Konavle i koliko se čeka na "krevet" u domu?

Svakodnevno nas kontaktiraju Načelnik i Upravno vijeće i suradnja ja odlična. Stalno pitaju što nam treba, nude pomoć, a eventualne probleme zajedno rješavamo. Izvrsna suradnja! Liječnica koja je ujedno i član Upravnog vijeća svakodnevno me i po više puta zazove, savjetuje, šalje upute i smjernice o zaštiti, a ista je situacija i s našim timom primarne zdravstvene zaštite s kojima imamo također odličnu suradnju. Sve što je trebalo napraviti po uputama i smjernicama nadležnih Ministarstava i HZJZ, napravili smo uz maksimalni trud, i činimo sve kako nam virus ne bi došao u dom. Lista je čekanja za Dom na Grudi i prije pojave koronavirusa bila je vrlo velika... Svakodnevno nam pristižu novi zahtjevi za useljenjem. Trenutno je na čekanju oko 120 osoba koje čekaju smještaj.
24. travanj 2024 21:15