StoryEditorOCM
KonavleOd Kalifornije do Grude

Lily Mulja, povratnica iz američkog carstva jabuka: ‘U Watsonvilleu sam rođena, ali Konavle su moj dom! A SAD više nisu što su nekad bile...‘

Piše Gabrijela Bijelić
20. srpnja 2024. - 08:50
Lily Mulja, povratnica iz SAD-a domaćica je američkim studentima koji posjećuju zavičaj predakaTonči Plazibat/Cropix

I ove godine posjetili su američki studenti hrvatskih korijena zavičaj predaka, Konavle. Očaralo su ih more, sunce i nadasve mogućnost da u bilo koje doba dana mogu sigurno šetati ulicama. A zamisao o putovanjima mladih preko oceana potekla je od Kluba Slavic American Cultural Organization(SACO), osnovnog 1978. u kalifornijskom gradu Watsonvilleu, gdje je u to vrijeme živjelo toliko Konavljana da su američko carstvo jabuke nazvali ‘male Konavle‘.

Jedna od ključnih zadaća SACO-a je razmjena stude iz Amerike i Hrvatske, povezivanje zajednice s obje strane Atlantika. A u tome je uvijek od pomoći Lily Mulja, povratnica iz američke dijaspore, svojevrsna domaćica mladim Amerikancima u posjetu staroj domovini. S voditeljicom Odsjeka za društvene djelatnosti Općine Konavle popričali smo nakon što je ispratila ovoljetnu skupinu studenata koji su obišli konavoski kraj.

 

Više o Lilynoj životnoj priči pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika

06. rujan 2024 21:00