StoryEditorOCM
KonavleNamnožili se divlji parkinzi

Konavoskom načelniku prekipjelo: ‘Dosta je devastacije, čuvajmo prirodu. Općinsko vijeće će vrlo brzo ovome stati na kraj!‘

Piše Gabrijela Bijelić
20. svibnja 2024. - 18:48

- Jedno je sigurno, dalje neće moći ovako. Čak i ako se svi ti rent-a-car automobili zaustavljaju na privatnom zemljištu, to ne znači da će tako moći neograničeno. Općinsko vijeće Konavala morat će posebnom odlukom ovome stati na kraj jer nam prijeti devastacija krajolika. Uostalom, na snazi je općinski pravilnik prema kojemu se poljoprivredna zemljišta, neovisno o titularu vlasništva, ne smije niti može samo tako prenamijeniti u građevinska zemljišta ili parkirališta– poslao je načelnik Općine Konavle Božo Lasić poruku pojedincima koji posljednjih mjeseci neplanski otvaraju parkirališta na ledinama i šumarcima.

image

Načelnik Konavala Božo Lasić

Tonci Plazibat/Cropix

Svjedoci kažu da takve ‘čistine‘ niču preko noći: malo sječe drva, malo košnje i eto zgodnog platoa za promet u mirovanju, neki sumnjaju da zadržavanje voznog parka tamo nije gratis...Ovakve intervencije u lokalnoj sredini nisu mogle proći nezapaženo, kažu nam mještani koji su se požalili na krčenje zelenila i ‘taracanje‘ terena na kojima sve češće iskrsavaju parkirana vozila domaćih i stranaca.

- Komunalni redari su slijedom vaše dojave danas obišli mjesta koja se najčešće spominju kao novi parkinzi. Ima njih i drugdje po Konavlima, ali su najčešći na području Močića i Čilipa. Zapisnik je načinjen i više nema sumnje da moramo nešto poduzeti. Ako ovako nastavimo, malo po malo ćemo ostati bez našeg velikog aduta, netaknute prirode – izjavio je načelnik Lasić s kojim smo provjerili još jednu dojavu koja se tiče navodne skore izgradnje auto praonice u Konavlima.

- Od vas za to prvi put čujem. Općini se nitko nije obratio ni za kakvu praonicu, a da jest, procedura je poznata. Nema nikakve gradnje bez najave i odgovarajuće dokumentacije – napomenuo je Božo Lasić.

 

 

24. svibanj 2024 19:04