StoryEditorOCM
KonavleREAGIRALI I SUBORCI

Konavoski veteran i dragovoljac Domovinskog rata, Slobodan Roško s obitelji seli iz jednog u drugi podstanarski stan

Piše Silvia Rudinović
26. siječnja 2024. - 21:01

Konavoski veteran i dragovoljac Domovinskog rata, Slobodan Roško s obitelji upravo seli svoje stvari iz jednog u drugi podstanarski stan. Tri su desetljeća prošla od rata, dva od otkako je država ovome i još nekolicini dragovoljaca koji su branili Konavle rekla i pismeno potvrdila da imaju pravo na stambeno zbrinjavanje. Ne radi se tu, dakle, o neispunjenom obećanju, nego o neizvršenoj obvezi. I nitko za to ne odgovara.

Prošli su svi razumni rokovi, a prošlo je i 15 godina od isteka roka kojeg je Međunarodni sud za ljudska prava zadao da se ovom čovjeku riješi stambeno pitanje. Prekoračen je i razumni rok u kojem je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, nakon požurnice, odgovorilo na novinarski upit, kada će i na koji način konačno biti ispunjena obveza prema Slobodanu Rošku, jednom od šestorice branitelja s područja Općine Konavle, koji od 2010. imaju stečeno i do danas neostvareno pravo na stambeno zbrinjavanje.

U tom svom odgovoru navode kako je bivši Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, što je danas u nadležnosti toga Ministarstva, s Općinom Konavle 2022. sklopio sporazum za izgradnju stambenih jedinica za branitelje. Općina je u tu svrhu Republici Hrvatskoj darovala zemlju u Čilipima.

image

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine: "Trenutačno je u tijeku postupak radi odabira projektanta, nakon čega će se pokrenuti postupak nabave za izvođača radova". Na slici: ministar Branko Bačić

Ranko Suvar/Cropix

- Branitelji koji su stekli pravo na stambeno zbrinjavanje te su iskazali interes ostvarit će pravo na najam stana u državnom vlasništvu, kao preduvjeta za njihovo darovanje kada se stanovi/zgrade izgrade. Trenutačno je u tijeku postupak radi odabira projektanta, nakon čega će se pokrenuti postupak nabave za izvođača radova. Gospodinu Rošku i članovima njegove obitelji isplaćuje se naknada za podmirivanje troškova podstanarstva temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 17. srpnja 2008. godine, za vrijeme dok se ne realizira pravo na njihovo stambeno zbrinjavanje. Naknada se isplaćuje svaki mjesec u iznosu 3,32 eura (25 kuna) na dan po osobi – navode iz Ministarstva.

Nisu zaboravili navesti ovu naknadu, koja na dubrovačkom području teško pokriva troškove stanarine, ali su zaboravili odgovoriti na postavljeno pitanje, razmatraju li kao rješenje dodjelu postojećih stanova u državnom vlasništvu na području Dubrovačko-neretvanske županije, kakvih navodno ima u dubrovačkom naselju Mokošica. Inače, Slobodan Roško ispravlja ovaj navod Ministarstva i kaže kako odluka o naknadi datira iz 2009. te da je država svojedobno obustavila isplatu pa su svoja prava morali tražiti preko Upravnog suda.

- Tražili su od nas se odreknemo dijela svojih prava. Makli su nam taj dio prava na dodjelu građevinskog zemljišta i materijala za gradnju obiteljskih kuća, iako je u Cavtatu bilo 22 tisuće kvadrata državnog zemljišta. Nije mi jasno zašto se tako ponašaju, jer mi nikome nismo neprijatelji – kaže Roško i podsjeća da je zemljište u Čilipima, koje se spominje u odgovoru Ministarstva, prije tri godine ocijenjeno neprimjerenim za život.

Na sastanku u Ministarstvu branitelja, u svibnju 2021., odlučeno je da se odustaje od te lokacije te se zatražilo od Općine Konavle i MPUGDI-a da nađu drugo, zemljište za gradnju višestambene zgrade.

image

Država i Općina Konavle ustraju na nečemu što je odbačeno kao neprihvatljivo još u svibnju 2021.

Tonći Plazibat/cropix/

Zbog ovog slučaja, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministrima, Branku Bačiću i Tomi Medvedu, obratila se Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik ‘91.

- Potaknuti nedavnim člankom u Dubrovačkom vjesniku, objavljenom 12. siječnja 2024., i nakon rasprave na širem predsjedništvu udruge, saznali smo da naš kolega Roško, zajedno sa svojom obitelji, stoji pred prijetnjom beskućništva do kraja ovog mjeseca. S obzirom na ozbiljnost situacije, molimo Vas da poduzmete hitne korake i poduzmete sve potrebne radnje kako biste riješili pitanje adekvatnog smještaja za Slobodana Roška – napisali su te među ostalim istaknuli važno pitanje: „Želimo Vas podsjetiti da je lokacija, koja mu se trenutačno nameće, smještena svega 89 metara od piste Zračne luke u Čilipima, proglašena nepogodnom za život na sastanku Ministarstva hrvatskih branitelja, održanom 11. svibnja 2021. godine. Stoga, molimo da se pronađe adekvatna alternativna lokacija za život našeg ratnog kolege. (...) Kolega Roško je tijekom protekle 24 godine prošao niz selidbi, odgojio dva uspješna sina koji su na doktoratima, te uzeo na sebe teret ratnih trauma”.

Iz Udruge, također, mole Vladu da istraže pitanje neuređenih stanova na području Mokošice, u državnom vlasništvu.

02. svibanj 2024 11:21