StoryEditorOCM
KonavleRuke izgrampane, ali vrijedi truda

Konavoka Romana Zglav u jutarnjem vježbanju za Du Motion ubrala prvu balicu proljetnih delicija: ‘Šparoga i kuka nema posvuda, a trčim za moje lavice, prijateljice kojima se vratio rak!‘

Piše Gabrijela Bijelić
14. ožujka 2022. - 21:33

Temperature im ovih dana ne idu na ruku, ali berači se ne daju obeshrabriti jer su prvi plodovi prirode već tu, ožujskoj studeni unatoč. Tijekom ovog vikenda svoju je prvu balicu kuka i šparoga ubrala konavoska nevjesta Romana Zglav i vijest o 'ulovu' podijelila na društvenim mrežama.

- Kad sam u subotu brala, bilo je tri stupnja ispod nule, grozno hladno, tako da šparoga i kuka još nema svuda, treba prvo par dana ugrijati da promole iz zemlje – kaže nam Romana koja ovih dana često trči po Konavlima u sklopu priprema za Du Motion polumaraton, najavljen za 1. svibnja.

image

Krenula je nova sezona branja samoniklih poslastica

Privatni album

- Nisam u nekoj formi, ali trčim za moje lavice. Imam prijateljice kojima se vratio rak tako da “trčim u zamjenu za zdravlje”. Trčala sam nedavno utrku Runway Run na aerodromu na dionici 5 kilometara. Sa super rezultatom s obzirom koliko sam trčala u zadnje doba – govori nam ova pasionirana beračica šparoga i kuka koja redovito odlazi na kontrole radi raka dojke. Bila je i na genetskom testiranju radi mogućeg povratka bolesti i radi svoje kćeri, pregledi i korona ponešto su joj poremetili dnevni raspored, ali od trčanja Romana ne odustaje. A bome ni od branja samoniklih poslastica, vjesnika proljeća.

- Nema bolje gimnastike, jedan đir vrijedi k'o sto trbušnjaka. Ojačaju nožni mišići, od čistog zraka prodišeš punim plućima i popravi ti se raspoloženje cijeli dan – hvali naša beračica s Grude proljetni hobi brojnih Konavljana koji unatoč minusima jutrom sve češće 'pročešljavaju' polja, brdašca i šumarke od Zvekovice do Molunta. Proteklih godina branje bi počinjalo ranije, već u prvim danima ožujka, no hladni val je učinio svoje, pa se po Konavlima tek tu i tamo pojavi koji izdanak.

'Lovci' na kuke i šparoge ne žale truda, ogrebotina i jutarnjih smrzotina, samo da se dočepaju ukusnog plijena iz drače i šikare koji vrijedi još i više ako se zna da sezona berbe traje tek malo više od mjesec dana.

image

Prve ovogodišnje kuke i šparoge stidljivo promaljaju iz škrapa

Privatni Album/ FB

Težinu ubranog iskusni berači mogu procijeniti odokativno, a mogu otprilike odrediti i vrijeme potrebno za berbu značajne 'kilaže'. Ura vremena, kilo kuka i šparoga, ako je godina rodna, a 'posta' za branje izdašna.

Ovo omiljeno samoniklo bilje opjevali su u blogu i Muzeji i galerije Konavala, nazvavši berbu pravim izazovom:

- Kuke i šparoge najčešće se nalaze na krajevima livada, uz sam suhozid i draču, pa i ne čudi da su ruke nakon branja često – izgrampane. Ipak, to će rijetko koga omesti jer su ove biljke iznimno zdrave, one pospješuju čišćenje organizma od toksina, a i prava su gastronomska delicija. Iako kuke i šparoge najčešće dolaze u tandemu, kao najbolji prijatelji, ipak postoje brojne razlike između te dvije biljke. Hrvatski standardni naziv za kuku je bljušt, a latinski Dioscorea communis – navode iz Muzeja i galerija Konavala i otkrivaju još jedan kuriozitet:

image

Šparoge stižu u ožujku

(Ilustracija)

Cropix

- Francusko ime kuke bio je herbe aux femmes battues, što u prijevodu znači trava tučenih i maltretiranih žena. Razlog je taj što su žene nekada ovom biljkom liječile modrice. O ljekovitosti ove biljke pisao je Dioskurid još u staroj Grčkoj te je opisao da su njome liječili i opekline od sunca – pišu u blogu MiGK gdje o povijuši zelene ili smeđe boje, većinom visoke pola metra.

Što se šparoga ili po konavoski sparoga tiče, latinski naziv ovog često nazivanog carskog povrća je Asparagus, a drugi hrvatski nazivi su špargla, asparagus ili vilina metla. Pripada porodici ljiljana, a od 300 postojećih vrsta, samo je dvadesetak jestivo. Najrasprostranjenija u Konavlima je oštrolisna šparoga (lat. Asparagus acutifolius) , u zelenoj i ljubičastoj nijansi,. Ona nije zaštićena vrsta, pa ne traži dozvolu Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture, piše blog MiGK.

Od rižota do salate

Siromašne kalorijama, a bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, kuke i šparoge se mogu pripremati na isti način, najčešće na salatu. Kuhaju se u što manje vode, procijediti, dodati soli, papra, maslinovog uja i osta po želji, te na to ubaciti tvrdo kuhana jaja.

Duo se može spraviti i u kajgani. Narežite luk i česan, po želji i pancete ili pršuta, a jaja izbatite sa začinima. Na malo maslinova uja kratko prodinstajte luk i česan (ubacite pancetu ili pršut ako želite), kuke i šparoge te izlijte izbaćeno jaje. Ne smeta ni par kockica sira, a po želji i drugog povrća.

Za rižot s kukama i šparogama prvo vam treba temeljac od stabljika  šparoga. U litru vode ubacite stabljike i kuhate 10 do 15 minuta. Na maslinovu ulju prodinstajte luk, bacite rizi i miješajte. Nakon par minuta dodajte temeljac, da pokrije rižu i kuhajte petnaestak minuta.

Na kraju kuhanja treba dodati vrhove šparoga i kuhati još pet minuta, a onda dodati sol, papar i parmezan po želji, stoji u receptu s bloga Samonikle priče iz prirode MiGK.

06. svibanj 2024 14:01