StoryEditorOCM
KonavleDruštvenim mrežama za despet

Konavoka Ana Kravić izlaže blagdanske kartoline

Piše Gabrijela Bijelić
11. prosinca 2022. - 07:56

- Drugačije se nekad gledalo na čestitanje nego danas. Kad bi doma dobili razglednicu, to je bilo pravo čudo, odmah bi je spremili i sačuvali za uspomenu, a ne ko danas, kad vam netko pošalje lijepu čestitku na Viber pa vi učinite copy-paste i pošaljete je svima u imeniku. Katastrofa! - uspoređuje Konavoka Ana Kravić božićne čestitke nekad i sad. A ove iz kategorije ‘nekad’ njoj su posebno prirasle srcu, toliko da će u utorak, 13. prosinca u 18 sati dio obiteljske zbirke izložiti u Zavičajnom muzeju u Čilipima.

Ivo napada ‘umbole’

Naći će se tu šezdesetak biranih božićnih kartolina koje je Ana uz stručnu pomoć ravnateljice Muzeja i galerija Konavala Antonije Rusković odabrala kronološki, prema tematskim cjelinama.

- Podijelili smo postav po motivima na svete, na dječje, one s pejzažima, prikazima gradova...raspon godina je od 1940. do 1990. godine a primatelji su redom danas pokojni članovi moje familije. Osobno mi je najdraža čestitka s datumom 22. prosinca 1955. u kojoj đedov prijatelj, neki Ivo iz Rijeke Fiume, javlja da neće stići na Božić skupa s njim objedovat, ali da će, kad dođe, ‘platit ‘umboli’. To mi je urnebesno – smije se Ana na spomen drevnog običaja blagovanja najboljih komada pračevine za božićne feste.

image

Romantični prizvuk blagdanskih razglednica

Cropix/

- Izloženim sadržajem želimo ukazati na svakodnevicu nekog drugog vremena u kojemu su se lijepe želje i poruke redovito razmjenjivale poštom. Do pojave današnje tehnologije, pa čak i telefonije, čestitke su bile najpopularniji medij kojim su se održavale lijepe želje između udaljenih dragih ljudi. Običaj čestitanja putem čestitki pratimo od početka 20. stoljeća, no razvojem tiskarske tehnologije, najpopularnije postaju sredinom 20. stoljeća. Čestitke spajaju udaljenu rodbinu, prijatelje, članove obitelji koji odslužuju vojni rok, odsutne članove, kao i brojne prijatelje, goste i poznanike – piše u predgovoru izložbi u Zavičajnom muzeju Konavala.

Ima ih i cenzuriranih

Podsjećaju iz MiGK kako osim toplog sadržaja zajedničkog svima, čestitke svjedoče i o modi vremena u kojemu su nastale. Izbor motiva od profanog do sakralnog zastupljen je ovisno o društveno-političkim okolnostima:

- Kuća obitelji Kravić nije spaljena u Domovinskom ratu, pa su osim ostalih segmenata života sačuvane i obiteljske čestitke. Inicijativom vlasnice Ane Kravić, Muzeji i galerije Konavala prezentirat će prikupljenu građu radujući se suradnji s lokalnom zajednicom – nazdravlja feste Konavljanima ravnateljica MiGK Antonia Rusković Radonić. Izložba ostaje otvorena barem dva mjeseca, a osim ‘civilnih’ poruka za sreću, dobro zdravlje i obilje, pažnju će privući i cenzurirane kartoline pošiljatelja koji su se javljali najbližima s odsluženja vojnog roka.

Izložila i ‘Korosante 1959.’

Ana Kravić već je gostovala u novom izložbenom prostoru u Čilipima s postavom ‘Korosante 1959.’ koji uključuje niz kolor fotografija njezina rođaka. Ova druga izložba božićnih razglednica vjerojatno će dobiti svoj ‘produžetak’ kroz trajno predstavljanje originala u staklenoj vitrini i dijelom u foreksu kako bi publika mogla steći cjelovit doživljaj tekstualnih poruka sreće, blagostanja i blagoslova.

03. svibanj 2024 01:03