StoryEditorOCM
KonavleHIDROELEKTRANA UZBUNILA DUHOVE

KONAVLJANI Štitit ćemo plažu Pasjaču od svake prijetnje

Piše DV
4. siječnja 2017. - 13:32

Nakon što su stanovnici Konavala izrazili zabrinutost zbog mogućih posljedica na okoliš izgradnje nove hidroelektrane na Pasjači, o ovoj se temi oglasilo i općinsko vodstvo najjužnije općine:

- Moramo istaknuti da je Općina Konavle mišljenja da je izgradnjom male hidroeletrane (MHE) moguće očekivati negativan utjecaj na okoliš te da inzistiramo na provođenju postupka procjene utjecaja na isti. U UPU je i predviđena gradnja hidroelektrane, ali ukoliko do toga dođe, Općina Konavle će inzistirati na poštovanju isključivo najviših standarda pri čemu se neće mijenjati prirodni okoliš, pogotovo ne Pasjače, koja je kao jedna od najljepših plaža na Jadranu, naš mali dragulj - poručio je zamjenik načelnika Božo Lasić.

Konavljani su se, podsjetimo, digli na noge nakon što se na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike pojavila informacija o otvorenom postupku savjetovanja s javnosti na temu Ocjene o potrebi provedbe Studiji utjecaja na okoliš mini hidroelektrane na po mnogima najljepšoj konavoskoj plaži Pasjači.

Zagrebačka je tvrtka Maxcon prethodno izradila je elaborat o utjecaju na okoliš navedene hidroelektrane, a ako ga Ministarstvo nakon javne rasprave usvoji, nema prepreka izgradnji hidroelektrane na Pasjači. Investitor planira izgraditi protočnu, podzemnu hidroelektranu s podzemnom strojarnicom na području naselja Popovići na potezu duljine oko 2,1 km između Konavoskog polja i Jadranskog mora.

Elaborat je naručila tvrtka Exacta kojoj je ovlašteni predstavik Anton Vlačić, tast aktualnog predsjednika IDS-a i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.


 

16. travanj 2024 07:57