StoryEditorOCM
KonavleJAVITE SE TRAGOM NAŠIH ISELJENIKA

Konavljani se prisjećaju čejadi koja je pošla u tuđinu

Piše DV
9. siječnja 2022. - 19:59

Facebook grupa Zavazda Konavle neumorna je i u 2022. godini, a u siječnju se otisnula TRAGOM NAŠIH ISELJENIKA.

- Iz Konavala su čejad odavno odlazila u tuđe zemje. Ajdemo ovdje pokušat nabrojit čejad koju pamtite ili iz vaše kuće, famije, ili iz sela koja su pošla u tuđinu? Molimo i njih iz svijeta neka nam se jave - pozvala je sumještane iz Konavala i dijaspore administratorica grupe Kate Bećir.

Bolji život

Apel je naišao na odličan prijam, počeli su se javljati Konavljani od Stravče do Močića i prisjećati kad su se i kamo raselili njihovi stari početkom prošlog stoljeća, a odselili su oni najčešće u Amerike, gdje su se skrasili, uvijek u mislima na Stari kraj.

Konavosko iseljeništvo oduvijek je bilo brojno i dosta utjecajno, pa je Općina Konavle ne tako davno s američkim gradom Watsonvilleom potpisala Odluku o uspostavi prijateljstva i suradnje. Riječ je o gradu u Sjedinjenim Američkim Državama u kojemu i danas žive Konavljani, poznati po uzgoju jabuka.

image
Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić i donatorica Luce Basor Hazdovac
MIGK

Tijekom 19. i 20. stoljeća Konavljani su u potrazi za boljim životom iseljavali u Sjedinjene Američke Države, Južnu Ameriku, Južnu Afriku pa sve do Aljakse. Najviše iseljenih Konavljana danas živi upravo u Watsonvilleu u Kaliforniji, a okupljaju se u tamošnjoj hrvatskoj zajednici.

- Kroz povijest Konavljani su diljem svijeta ostavljali trag. Zanimljivo je da je gradonačelnik Watsonvillea bio Konavljanin, a naši su ljudi u Kaliforniji imali plantaže jabuka, pušionice mesa i bavili su se turizmom i ugostiteljstvom. Konavljani koji su tada odlazili iz Hrvatske jako su se dobro snašli u Sjedinjenim Državama- ispričao je tom prigodom načelnik općine Konavle, Božo Lasić.

Upravo je za posjeta Konavlima izaslanstvo grada Watsonvillea i predložilo potpisivanje sporazuma o prijateljstvu i suradnji dviju prijateljskih sredina vezanih rodbinskim odnosima.

Povratak stare nošnje

Na jednoj od sjednica konavoskog Općinskog vijeća predloženo je osnivanje Muzeja iseljenika u Pridvorju, a odluku je podržao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas.

image
Sjedište iseljenih Konavljana u Kaliforniji
Migk

Prilog povezivanju Konavala s iseljeništvom dali su lani supružnici Nike i Luce Basor Hazdovac, vrativši kući poslije punih stotinu mušku narodnju nošnju koju su Konavljani davnih godina odnijeli sa sobom do Los Angelesa.

U ime donatora iz kalifornijskog Konavoskog dobrotvornog društva Luce Basor Hazdovac predala je ovaj unikat ravnateljici Muzeja i galerija Konavala Antoniji Rusković Radonić koja će se pobrinuti da donirana nošnja postane dijelom stalnog postava Zavičajnog muzeja Konavala, kao i budućeg Muzeja konavoskog iseljeništva za koji se prikuplja građa.

02. svibanj 2024 05:51