StoryEditorOCM
Konavleradovi su još u tijeku

Kanalizacijski i vodoopskrbni sustav Molunat s pročistačem otpadnih voda i podmorskim ispustom bit će gotov do iduće sezone

Piše DV
22. prosinca 2022. - 13:50

Nakon uspješno završenih radova na izgradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže Molunat, u tijeku su i dalje radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda i podmorskog ispusta.

Trenutno se radi na najzahtijevnijem dijelu radova, izvedbi kopnene i dijela podmorske dionice ispusta, koja se izvodi metodom HDD bušenja, tj navođenim bušenjem kroz stijensku masu kopnenog i podmorskog dijela do optimalne dubine nivelete u moru. Kroz izvedenu bušotinu će se uvući PEHD cijev promjera DN180 te dalje polagati po morskom dnu zajedno s projektiranim primarnim i sekundarnim opteživačima. Nositelj radova je tvrtka Texo Gradnja d.o.o., Mlini, a vrijednost ugovora je oko 9 milijuna kuna bez PDV-a.

Projekt je financiran preko NPOO programa koji financira Europska unija zajedno s provedbenim tijelom Hrvatskim vodama, te Konavoskim komunalnim društvom kao naručiteljem. Udio sufinanciranja je u omjeru 80% EU sredstva, a po 10% Hrvatske vode i Konavosko komunalno društvo.

Sam uređaj ima kapacitet 1900 ES, ukupna dužina podmorskog ispusta (kopnena i morska) je 1000 metara, a dubina ispusta je na oko 70 metara.

Kao odgovarajući stupanj pročišćavanja predviđeno je prethodno pročišćavanje, uz ispuštanje podmorskim ispustom u obalno more.

Obzirom na odabrani način pročišćavanja otpadnih voda na samom uređaju za pročišćavanje je predviđeno uklanjanje krupne tvari te dijela suspendiranih čestica i BPK5 za što će se koristiti automatska gruba rešetka (otvor 10 mm), automatsko fino sito (otvor 3 mm) te pjeskolov i mastolov, koji će biti smješteni u nadzemnom, zatvorenom objektu.

Završetak svih radova očekuje se pred sezonu 2023. godine.

Završetkom ovog projekta riješiti će se višegodišnji komunalni problem stanovnika Molunta i njihovih gostiju, kao i omogućiti daljnje razvijanje mjesta.

Završenim projektom izgradnje kanalizacijske i vodoopskrbne mreže, izvedeno je ukupno 1800m kolektora DN 250, na kojeg se priključuju ostali gravitacijski primarni i sekundarni kolektori ukupne duljine 2300 m i tlačni cjevovod 1100 m. Na cijelom sustavu se nalaze i 3 crpne stanice ukupnog kapaciteta 30 l/s.

Izvedena je i vodoopskrbna mreža DN 160 i DN 100 u duljini od oko 4200 m, sa pripadajućim priključcima na postojeće objekte.

 

 

 

24. travanj 2024 14:12