StoryEditorOCM
KonavleKAM PO KAM - MEĐA

Jedinstveno natjecanje: u ‘slaganju‘ suhozida Konavljanima nema ravnih

Piše Gabrijela Bijelić
20. listopada 2024. - 21:40

Kućerice, međe, gumna, lokve, obori, ognjišta... spomenici su konavoskog težačkog života, potvrda nekadašnje vješte suhozidne gradnje. Očuvanje ovog dijela konavoske baštine proteklih godina se posebno intenziviralo, prije nekoliko godina uspješno je završilo premještanje odnosno izgradnja tradicionalne konavoske poljoprivredne kućerice...

Ljubav prema baštini i tradiciji izgradnje međa kulminirala je ove jeseni kad je Općina Konavle preuzela domaćinstvo sedmog Prvenstva Hrvatske u gradnji suhozida, koje je održano 4. i 5. listopada, a na pobjedničko postolje popeli su se domaća, konavoska ekipa graditelja.

U novom Dubrovačkom čeka vas poseban prilog ‘Konavle prepune miline‘

Selo Pločice u Konavlima okupilo je natjecatelje u gradnji suhozida iz cijele zemlje., kao potvrdu da konavoski entuzijasti godinama čuvaju vrijednu graditeljsku tradiciju, i to u vrijeme kada se na sve strane betonira, a suhozide bezobzirno razara.

image

Ljeto, suhozidi i masline na otoku Šolti

Mario Begovic/

Snage u izgradnji suhozida odmjerilo je čak sedam ekipa iz cijele Hrvatske, čekića i dlijeta uhvatio se i stao i mlado, ujedinjeno u očuvanju tradicije, ali i terapijskog djelovanja i načina sklapanja novih i učvršćivanja starih prijateljstava.

Ekipa Paskal iz Konavala pobjednik je 7. Prvenstva Hrvatske u gradnji suhozida. Vrijedni konavoski graditelji Nikša Fiorović, Mario Erceg, Vlatko Caput, i Antun Katić trijumfirali su u sklopu Suhozidnog susreta koji je u Konavlima početkom listopada organizirala splitska udruga Dragodid. Natjecanje baštinskih graditelja uključilo je i tematsku izložbu u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, te radionicu gradnje suhozida koja se odvijala usporedno s prvenstvom.

20. listopad 2024 21:40