StoryEditorOCM
KonavlePOŠTUJE VOLJU NARODA

INVESTITOR POTVRDIO Suhozid na Zvekovici vraća se u prvobitno stanje!

Piše GB
28. travnja 2018. - 19:18

- Poštujemo volju Konavljana i nema nikakve potrebe za peticijom. Nećemo ići u sukobe s lokalnim ljudima. Dao sam nalog projektantu Zvonimiru Franiću da porušeni zid na Zvekovici vrati u prvobitno stanje i nađe rješenje statike iznutra, bez rušenja vanjskog dijela. Već u ponedjeljak počet će se ponovno slagati kamen sa srušenog dijela zida. A je li zid uopće povijesna baština ili ne, sad mi to uopće nije važno. Uvažavam mišljenje lokalnog stanovništva. Ako je zid njima važan i meni je. Nismo ovdje došli pokazivati mišiće nego surađivati s domaćim ljudima – poručio je Frane Skoblar, predsjednik Uprave Turisthotela Zadar koji na Zvekovici gradi megapraonicu rublja.

Nakon što je teška mehanizacija u srijedu porušila dio suhozida štreke, konavosko komunalno redarstvo zaustavilo je radove, a zabrana je došla i od Županijske uprave za ceste. Kontzevratori su pak potvrdili kako čestica na kojoj se nalazi zid nije pod zaštitom.

Slijedom toga, Udruga Agroturizam Konavle je u subotu 'zbog devastacije konavoske baštine koja se dogodila na Zvekovici rušenjem suhozida štreke', pokrenula inicijativu da Općina Konavle donese hitnu odluku o proglašenju štreke iz 1901. kulturnim dobrom od lokalnog značenja.

- Konavoske štreka još nije proglašena trajno zaštićenim kulturnim dobrom, a takva procedura je u nadležnosti resornog ministarstva i može potrajati godinama. Međutim, Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara omogućuje i jedinicama lokalne samouprave da pojedino dobro zaštite kao kulturno dobro od lokalnog značenja. Tim bi se onemogućila svaka daljnja devastacije štreke do konačne odluke ministarstva o proglašenju štreke trajno zaštićenim kulturnim dobrom – kazali su iz Agroturizma i pozvali građane da se uključe u inicijativu za zaštitu konavoske štreke, te u nedjelju, 29. travnja 2018., tijekom manifestacije Proljeće u Konavlima od 15.30 sati u Ljutoj, potpišu peticiju „Zaštitimo konavosku baštinu - proglasimo štreku zaštićenim kulturnim dobrom“.

03. svibanj 2024 19:31