StoryEditorOCM
KonavleLuka Arbanasin iz Ljute

I konavoske, neprskane jabuke slabo su rodile ove godine. Kriva je kiša i studen, a evo po kojim će se cijenama prodavati

Piše Gabrijela Bijelić
11. rujna 2023. - 21:38

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika ove je godine podbacio urod svih vrsta voća, a posebno jabuka.

Poljodjelci se žale kako je proizvodnja domaćih sorti s nedavnih 120 tisuća tona spala na mizernih 50 tisuća tona, što pokriva tek polovicu domaćih potreba za ovom ‘kraljicom voća‘. Jesen je pred vratima, a cijene bi zbog nestašice mogle poletjeti u nebo. Luka Arbanasin, dugogodišnji uzgajivač jabuka iz Ljute, upoznat je sa zabrinjavajućim stanjem na tržištu, a i sam je u svom voćnjaku osjetio posljedice nevremena koje je ozbiljno srezalo urod:

image

U voćnjacima

AFP

- Padalo je puno kiše dok je jabuka bila u cvatu, pa se na puno mjesta cvijet nije ni oplodio, a bilo je i nešto studeni u doba kad je biljka najosjetljivija, tako da će jabuka ove godine biti puno manje – kaže nam Luka koji je zbog zdravstvenih razloga morao propustiti berbu i prodaju ljetne sorte gala. A kako upiti ljubitelja njegovih ‘plodova zemlje‘ od Grada preko Cavtata i Župe do Mokošice ne prestaju, konavoski voćar šalje ohrabrujuće najave:

- Bit će nešto jabuka, iako su ove godine baš slabo rodile. Od 1. listopada kreću zimske sorte idared, zlatni delišes i gloster. I dalje ćemo prodavati pretežno ispred naše kuće, a po potrebi ljudima odvezemo robu do doma. Nažalost, količine su tako male da nemamo što skladištiti – požalio nam se Arbanasin koji je otkrio i cijenu kilograma sočnog ploda po kojem se pročuo daleko izvan Konavala.

image

Koliko ćemo plaćati jabuku ove zime?

Vladimir Dugandzic/Cropix

- Prodavat ćemo po 1,4 eura ili nekih 9 do 10 kuna za kilo, domaće jabuke, neprskane još tamo od svibnja mjeseca. Znaju to ljudi prepoznati, nekad se nađe i pokoji crvić, maća, ali su zdrave. Kupci ih kupuju za djecu, a koriste ih i za sok i štrudel. Ako neka jabuka otpadne ili je ‘tuknuta‘ podijelim je za štrudel, da ne propadne, to mi je najteže - priznaje sugovornik koji smatra kako građani pokraj domaće proizvodnje nikako ne bi po skupim cijenama smjeli jesti uvozno voće loše kvalitete, izvađeno iz hladnjača od lani.

Hrvatska voćarska zajednica ovih dana inače apelira na stroge kontrole uvoznog voća. Traže da se redovito uzrokuje voće, posebno ono iz uvoza, zbog često upitne kvalitete. Tvrde da pojedini otkupljivači i trgovački lanci kupcima nude lanjsku robu iz uvoza s istočnih tržišta, poglavito poljskog.

Izračunali su domaći voćari da je cijena proizvodnje jabuke zbog vanjskih okolnosti porasla iznad 0,60 € kila, a uz troškove čuvanja i pakiranja na krajnjem prodajnom mjestu doseže od 1,30 do 1,60 € za kilogram.

Cjelogodišnji ciklus

Uobičajeni godišnji ciklus jabuke počinje u travnju kad ona procvjeta, zatim olista, pa se plod formira oko lipnja i počne rasti kad ima puno vode i sunca.

Berba ranijih sorti poput gale počne oko Gospe Velike, a top sezona uslijedi od 20. rujna do 1. listopada. Posla oko jabuke ima cijelu godinu: čim završi berba, zimi počinje rezidba i cijeli ciklus na nekih 15 kilometara imanja pod jabukom kreće ispočetka.

26. travanj 2024 13:08