StoryEditorOCM
KonavleBILO JE POSEBNO

Gala koncertom Radojke Šverko i Meri Cetinić uz pratnju klape Ragusa svečano otvoren 17. Epidaurus Cavtat festival: ‘Glazba je najjača ljudska ujediniteljica, ključ koji otvara sva vrata!‘

Piše Dv
1. rujna 2023. - 10:31

Ovog četvrtka svečano je, sedamnaesti put, otvoren Epidaurus Cavtat festival. Gala koncert otvorenja, po svemu poseban, uistinu je pretvorio Cavtat u ‘glavni grad svijeta‘, kako je na otvaranju istaknula umjetnička direktorica i osnivačica Festivala Ivana Marija Vidović.

image
Igor Brautović

Nastupile su dive Radojka Šverko i Meri Cetinić uz pratnju klape Ragusa, ali i izvrsnog pijanista Vladimira Babina. Večer, prožeta emocijama, bila istodobno svečana i emotivna, ali i prepuna smijeha, za što su se pobrinuli svi izvođači. Klapa Ragusa je, zapjevavši u prvom dijelu koncerta, već dala naslutiti kako će dinamika u komunikaciji publike i izvođača biti itekako sinkronizirana. Publika je nastavila pjevati i s Radojkom Šverko, koja je za ovu prigodu izabrala sedam svojih interpretacija, autorskih pjesama ali i ‘insert‘ iz mjuzikla u kojem izvrsno pliva već desetljećima. Njen pratitelj, Vladimir Babin sjajno se snašao u čak dvije uloge - pijanista, ali i duhovitog ‘voditelja‘ programa koji je biranim riječima pratio dinamiku cijelog koncerta najavljujući izvedbe i izvođače. Klapa Ragusa povela je publiku ponovo u svijet klapskih uspješnica, dok je pravu senzaciju izazvala Meri Cetinić, vrlo emotivnim nastupom. Istaknula je kako joj je upravo nastup na ovogodišnjem izdanju Epidaurus Cavtat festivala prvi nakon dugog razdoblja teške pauze. Publika ju je cijelo vrijeme pratila i bodrila, a pravi crescendo emocija dogodio se na samom kraju koncerta, kada su svi izvođači zajedno otpjevali veliki Merin hit ‘Konoba‘. Uistinu, izrazito emotivna večer, kojoj je prisustvovalo više stotina sudionika.

Večer je otvorila umjetnička direktorica i osnivačica Festivala, Ivana Marija Vidović, ističući kako ga ‘nije teško voljeti, jer je proizašao iz ljubavi‘.

image
Igor Brautović

- Festival zavoljeti nije teško jer je plod moje ljubavi prema rodnom kraju, prema umjetnosti i prema čovjeku, na sliku Božju. Moja erupcija emocija eskalirala je kad sam na dolasku u Hotela Croatia dvije večerašnje ‘zvijezde pod zvijezdama‘, zvijezde nad zvijezdama (!) vidjela u zagrljaju. Ima li ljepšeg, boljeg od zajedništva srdaca? Od samog stvaranja ovog festivala vjerovala sam da je sve moguće ako je iz ljubavi proizašlo - naglasila je Vidović.

Svesrdno se zahvalila ljubiteljima umjetnosti koji su na koncert stigli, ali i onima koji su ga omogućili, gosparu Lukši Glavinji iz ‘Marina Resorts‘, Zračnoj luci Dubrovnik, grupaciji Jadranskih luksuznih hotela (ALH), restoranu Leut i napose domaćinu u Villi Banac, gosparu Enveru Moraliću, čije je pozdrave prenijela mnogobrojnoj publici.

- Večeras nema nikog tko je više ili manje važan, večeras je harmonija Leitmotiv zajedništvo u kojem stvaramo, radimo, mislimo, kojeg priželjkujemo. Toplo zahvaljujem svima koji ste omogućili da ova Epidaurusova ‘oda radosti‘ bude 17. put sveprisutna, nadmoćna, nenadmašna. I tko kaže da se dvije kultne dame i jedna super-omiljena dubrovačka klapa ne mogu spojiti? Čekale su ovaj trenutak, da nam ukažu put ka ljepoti, da nas obnove i da skupa zapjevamo kako nema stađuna koji je pravi ili ne-pravi - naglasila je dalje osnivačica Festivala. Upravo je ‘Četiri stađuna‘ pjesma koje je označila zajedništvo - zajedno su je otpjevale naše dvije dive.

image
Igor Brautović

- Glazba je najjača ljudska ujediniteljica, ona iscjeljuje. Dopustimo biti ljubav, biti dio ove prekrasne, veličanstvene vječnosti. Glazba djeluje poput čarobnog ključa, nek stoga otvori i najčvršća vrata. Sedamanesti put Epidaurusov Cavtat večeras je glavni grad svijeta - budimo mu uzor, budimo mu sjena. Ovo je večer u kojem opet shvaćamo kako je glazba ljubav i jedini jezik u kojem ne možemo nikad reći nešto loše. Molim vas stoga da 17. put zatvorite oči i prepustite se ovoj ljepoti koju smo zajedno postigli - naglasila je Ivana Marija Vidović svečano otvorivši 17. izdanje Epidaurus Cavtat festivala.

01. svibanj 2024 16:00