StoryEditorOCM
KonavleZa svoj 16. jubilej

Epidaurus festival u Cavtatu predstavio bogatu kulturnu i glazbenu scenu uz prekrasne večeri za pamćenje

Piše dv
21. rujna 2022. - 16:42

Epidaurus festival u Cavtatu za svoj 16. jubilej iznizao je uspjeh za uspjehom. Nakon veličanstvenog obilježavanja Bukovčeve 100.obljetnice smrti u Kneževom dvoru Cavtata euforično je grabio ka svome cilju. Prekrasna večer za pamćenje gospođe Radojke Šverko i prof.Babina za klavirom koji se održao u Domu kulture u Čilipima gdje je događanje preseljeno s tarace vile Banac zbog lošeg vremena. Taj prostor iznenadio nas je svojom dobrom akustičkom kvalitetom. Uz divnu publiku koja je istinski uživala u više od dvosatnom pjevanju bez pauze Šverko je trijumfirala sa svojim zavidno širokim dijapazonom glasa interpretirajući besprijekorno bisere koliko svjetske toliko naše glazbene scene. Nitko nije ostao ravnodušan, publika je nadahnuto i emotivno sudjelovala pjevajući s divom. Eskalacija emocija i glasa prekrasno se uklapala sa vrsnim intepretom prof. Babinom. Izmamila su se i tri dodatka. Kao da je i kišu i grmljavinu utihnuo taj senzacionalni, prodorni glas.

La vie en rose, priča o Edith Piaf dogodila se 17.rujna u Domu kulture u Cavtatu. Iznenađujuće napunjena dvorana išćekivala je s nestrpljenjem već poznatu im vrsnu glumicu Kseniju Prohasku. Klavirski doprinos u ovoj glazbeno-scenskoj priči o poznatoj francuskoj pjevačici bio je povjeren prof.Irini Smirnovi, ukrajinskoj pijanistici s dugogodišnjom splitskom adresom. Dirljiva i žalosna priča o Edith Piaf, poznatom pariškom vrapčiću lijepoga glasa, gdje nam je glumica na jako ganutljiv način približila i ilustrirala njen težak život, Prohaska je sa svojom umješnosti te perfektnim francuskim stilom i govorom dočarala njen život uz nezaboravne hitove koji su pravi evergreeni. Gradacija emocija uz nezaboravne melodije iznesena je i u klavirskome dijelu koji je Irina Smirnova fantastično utkala u ovaj performans.

Na mladima svijet ostaje prava je rečenica za kraj ovogodišnje edicije Epidaurus festivala u Cavtatu. Uz veoma uspješan Tamburaški orkestar i odabrane soliste te mladog darovitog dirigenta i njihova voditelja Deana Koprija čitav ovaj ansambl dolazi iz Našica, rodnog grada hrvatske muze i skladateljice Dore Pejačević. Nije zato čudno da se KUD kojem orkestar pripada zove njenim imenom. Njen glazbeni nerv i suptilnost provukao se kroz sve članove skupine. Treba istaknuti da svojevrsna legenda ansambla je bubnjar od svega devet godina koji je bubnjao u velikom stilu. Trijumf glazbenog izričaja i emocija bio je golem te im od srca želimo da ih i dalje krase pobjede na natjecanjima te da se sretno vrate u svoj udaljeni slavonski zavičaj. Koncert finala otvorila je Klapa Čilipi koja nas je s našim dalmatinskim melosom uvela u koncert kao dobrodošlica i povezala sjever i jug. Na kraju večeri prisutnima se u svom prepoznatljivom pjesničkom stilu obratila Ivana Marija Vidović umjetnička direktorica i pijanistica, koja je osmislila cjelokupni program i ovogodišnjeg 16.izdanja. Zahvalila se svima koji su na bilo koji način doprinjeli realizaciji programa. Zahvala je sljedila i sa strane direktora Turističke zajednice općine Konavle, gosp.Frana Herendije te su se na kraju večeri izmjenjivali darovi između gradova i umjetnika, a nadasve je zablistala divna gvantjera s konavoskim vezom koju je darovala gđa Kate Bećir.

Poklon je predan direktorici Turističke zajednice grada Našice gđi. Ines Resler koja je predstavljala svoj grad. Sve je bilo na visini kako dolikuje s ljubavlju i emocijama koje će nas dugo pratiti. „Ne postoji ništa ljepše od sinergije i zajedništva koje se stvara putem umjetnosti i ruku čija je poruka uvijek velika i prodorna. Ruke služe za molitvu, rad, kreacije, ali i da bi ih pružili jedni drugima kao što se svih ovih večeri kroz umjetnost pružaju među sudionicima iz svih krajeva svijeta, tako i među izvođačima i organizatorima, publikom i onima koji nas podržavaju u bilo kojem pogledu“ izjavila je za kraj pijanistica Vidović.

Cavtatski pejzaži Vlaha Bukovca

U predvorju kneževa dvora u Cavtatu, u zbirci B.Bogišića HAZU Epidaurus festival je povodom obilježavanja 100.godišnjice smrti najpoznatijeg Cavtačanina Vlaha Bukovca održao uistinu izvanrednu svečanost. Uz odličnu i inovativnu prezentaciju više kustosice Dubrovačkih muzeja Lucije Vuković, koja je govorila o temi o kojoj do sada nismo slušali puno, Cavtatski pejzaži Vlaha Bukovca, ulomke iz slikareve autobiografske knjige Moj Život čitali su nadahnuto Vanesa Vidaković Natrlin, Ivana Marija Vidović i Ante Tonći Đurković. Prekrasnu večer u rajskome vrtu u Cavtatu glazbom su obogatile četiri studentice flaute s Umjetničke akademije u Splitu. Kvartet Sinfonico nadahnuto i uigrano poput vila u bijelu s vijencima u kosi, baš poput Bukovčevih modela i prisjećanja na helenističko doba koje evocira nastanak drevnog Epidaurusa, izvele su djela Varesea, Debussyija, Briccialdija, Iberta i Dvořáka. Večer za pamćenje po mnogo čemu a i po vrhunskom domjenku kojeg su omogučili Kutjevo d.d., te delicije svesrdnih donatora među kojima izdvajamo Konavle Zavazda grupu, Mariju Kordić Pobran, Ljiljana Kesovija. Epidaurus festival svima zahvaljuje od srca.

23. travanj 2024 21:56