StoryEditorOCM
KonavlePČELAR I ČUVAR TRADICIJE

Dundo Niko Novaković oduvijek je volio med, a ples još više: ‘Meni je folklor sve, put sam sam zabalao sa sedam godina, čilipski folklor u Čilipima!‘

Piše Gabrijela Bijelić
11. svibnja 2023. - 18:46

Cijeli život bavi se pčelarstvom, njegov med cijenjen je daleko izvan granica Konavala, no ima nešto što dundo Niko Novaković voli barem podjednako kao i pčelinje delicije.

Baština iz sjećanja

- Što je meni folklor? Folklor mi je sve – jednostavno je odgovorio na pitanje o smislu života ovaj čilipski folkloraš s 35 godina aktivnog staža. Iz sjene je dundo Niko izašao ovih dana na otvorenju izložbe o njegovu liku i djelu u Zavičajnoj kući u Čilipima. Ideju o predstavljanju Novakovićeva bogatog opusa pred sumještanima i gostima potaknula je Ana Kravić iz Čilipa. Jednom je pošla u dunda Nika kupiti med, raspričali su se o baštini i tako je sve krenulo.

image

Ana Kravić i dundo Niko Novaković na izložbi u Čilipima

Privatni album

Ispričao je dundo Niko sumještanki sve o balanju i obnovio sjećanja iz galerije fotografija kojih više nema. Izgorjele su u ratnim razaranjima 1991. Te je tegobne godine dundo Niko zaključio plesačku karijeru koja je trajala od njegove sedme do 43. godine, preciznije od daleke 1956. sve do agresije na Konavle.

Niko je tad prestao balati, tradiciju su preuzela njegova djeca, ona su nastavila nastupati u folkloru, no ni otac nije potpuno napustio staru ljubav. O obljetnicama i pojedinim svečanim prigodama zaplesao bi s istim žarom kao da je još mladić.

- Rođen sam 1949., a prvi put sam zabalao sa sedam godina, čilipski folklor u Čilipima. Prvi nastup bio mi je na nekom farmaceutskom skupu 1956. u Hotelu Supetar,u proljeće. Zaslužili smo veliki pljesak, odlično smo zabalali i ‘zaradili’ objed i sok – prisjetio se početaka plesačke karijere Niko Novaković koji je premijerno zabalo u KUD-u u Čilipima. Na prvu smotru folklora u Zagreb se zaputio daleke 1967., a redovito je balo svake nedjelje ispred crkve u Čilipima i po pozivu u hotelima diljem Dubrovačke rivijere.

Za postav brine Ana Kravić

Izložba iz ciklusa u suradnji s lokalnom zajednicom otvorena je pod nazivom “Niko Novaković – Što je meni folklor nego sve!” Koautorica ove izložbe uz Muzeje i galerije Konavala je Ana Kravić, Čilipka koja marljivo prikuplja građu i surađuje s muzejom na volonterskoj razini. Otvorenje ispred Zavičajnog muzeja Konavala pratio je izravcan prijenos na Youtube kanalu zbog partnera iz Norrköpinga u Švedskoj. U sklopu otvorenja nastupila je klapa Oštro, te je upriličeno stručno vodstvo kroz izložbu o povijesti opanka.

24. travanj 2024 09:09