StoryEditorOCM
KonavleDUBROVNIK I KONAVLE

Dogovorili novi zamah za projekt Poduzetničke zone Zračna luka u Čilipima

Piše DV
17. veljače 2021. - 15:26

Gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković i konavoski načelnik Božo Lasić dogovorili su priključenje Općine Konavle urbanoj aglomeraciji/području Dubrovnik, koja će biti novi korisnik ITU mehanizma u narednom financijskom razdoblju.

ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) su mehanizam Europske unije koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u društvene i gospadarske aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Uz projekte Grada Dubrovnika, Općina Konavle se uključuje s ciljem razvoja Poduzetničke zone Zračna luka, koji bi uključivao financiranje te izradu idejne i projektne dokumentacije, osiguravanje potrebne infrastrukture, zatim formiranje poduzetničke potporne institucije, tj. poduzetničkog inkunbatora, te izgradnju gospodarskog centra – središnjeg objekta poduzetničke zone.

Kako su priopćili, formiranjem i razvojem poduzetničke zone postići će se višestruki ciljevi za razvoj lokalne regije, ali i cijelog šireg područja – otvaranje novih radnih mjesta, poticanje gospodarskog razvoja te poticanje poduzetništva i investicija. Najvažnije, Poduzetnička zona Zračna luka, s obzirom na svoju lokaciju, neposrednu blizinu Zračne luke Dubrovnik, raspoloživu površinu te izuzetno povoljnu konfiguraciju terena, pa čak i postojeću (brownfield) infrastrukturu, predstavlja izniman potencijal gospodarskog razvoja cijelog integriranog područja, kojeg je potrebno u cijelosti valorizirati, posebno u smislu disperzije gospodarske djelatnosti, odnosno jačanja otpornosti na krize, poput ove koja je prouzrokovana pandemijom COVID-19.

Za realizaciju ovakvog projekta nužna je podrška upravo ovakvog ozbiljnog financijskog instrumenta, kao što je to ITU mehanizam, čime se stvaraju temeljne pretpostavke za realizaciju na željeni način, u financijskoj perspektivi 2021-2027., poruka je s ovog sastanka.

Osim Poduzetničke zone, na sastanku je dogovoreno potpisivanje sporazuma o suradnji na realizaciji projekta lungo mare od Dubrovnika do Cavtata.

27. travanj 2024 04:12