StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA VIZIJA

Župan Nikola Dobroslavić: Nećemo se zaustaviti samo na Pelješkom mostu, slijedi niz investicija u prometnu infrastrukturu

Piše dv
18. siječnja 2023. - 10:12

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije za našu Županiju?

Rješavanje prometne izoliranosti juga Hrvatske, kao Županiji nam je bio i još uvijek je, prioritet. Nakon izgradnje Pelješkog mosta želimo nastaviti prometno povezivanje brzim cestama i autocestom do Osojnika, a važan segment prometnog povezivanja Dubrovačko-neretvanske županije su i investicije u lučku infrastrukturu – od Koločepa, preko Drača do Korčule, Lastova i Cavtata. Zahvalni smo Vladi Republike Hrvtske na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, koja podržava naše strateške projekte, posebno one prometnog povezivanja.

Što je s projektom Lučino razdolje, kad počinju radovi?

Ugovor s izvođačem radova, vrijedan gotovo 400 milijuna kuna, potpisan je u Zagrebu 13. rujna prošle godine. Time je provedba investicije počela, a zajednica ponuditelja Magnum Supra i Elektrocentar Petek imaju jednu godinu za projektiranje i dvije godine za izvođenje ngrađevinskih radova.

Iznimno važno za dolinu Neretve je nedavno otvaranje Dnevne bolnice u Metkoviću. Od kolikog je to značaja za Neretvane?

Dnevna bolnica u Metkoviću dio je projekta ‘Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću‘ vrijednog 50,8 milijuna kuna, od čega 49,7 milijuna iznose bespovratna sredstva iz fondova Europske unije. Dnevna bolnica u Metkoviću je iznimno postignuće u zdravstvu za Neretvansku dolinu, jer sada specijalisti dolaze pacijentima umjesto da oni moraju putovati u Dubrovnik i u najsuvremenim prostorima pružajui im usluge. Uz onu u Metkoviću opremljena je i Dnevna bolnica u Dubrovniku te je nabavljena vrijedna medicinska oprema i uređena dva odjela oftamološki i dermatološki. Projekt je financiran europskim sredstvima te čestitam Općoj bolnici Dubrovnik, Ministarstvu zdravstva s ministrom Kujundžićem koji je ovo započeo i s ministrom Berošem koji je završio ovaj projek, kao i agenciji DUNEA na ovom projektu.

U tijeku su radovi na Centru kompetentnosti u Vili Čingrija. Što će to značiti za ugostiteljstvo juga Hrvatske?

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu je odgovor na problem potrage ugostitelja za kvalitetnim kadrovima koji su nužni svim našim ugostiteljima ako žele zadržati kvalitetu u svojim objektima. Za to im je potrebna kvalitetna radna snaga, a suradnja našeg Centra i Baskijskog kulinarskog centra, kao jednog od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara u svijetu, otvara mogućnosti kvalitetnijoj budućnosti hrvatske gastronomije i inovativnijem korištenju hrvatskih namirnica u našoj gastro ponudi.

U Akademisu Čingrija vodilo se računa i o osiguravanju pristupa osobama s invaliditetom kako bi se toj skupini učenika omogućila praktična nastava, a realizacijom projekta ostvarit će se neophodan dodir s tržištem rada tako da će restoran i sobe koje su predviđene u Čingriji biti na tržištu koliko edukativni dio bude dopuštao. Vidjeli smo da su radovi u punom jeku, a od izvođača radova imamo uvjeravanje da će biti ispoštovani rokovi, što nam je izuzetno važno budući da se projekt vrijedan 103 milijuna kuna financira sredstvima EU.

Kako biste ocijenili realizaciju projekata na našem području?

Spomenuli smo maloprije Dnevnu bolnicu Metković pa ću se vratiti na dolinu Neretve i reći da smo u prosincu otvorili i Centar za obuku operativnih snaga u Kuli Norinskoj, prije toga projekt navodnjavanja Glog. Tu su projekti lučke infrastrukture, CGO, sve projekti financirani europskim sredstvima i imamo razloga u završnici godine biti zadovoljni načinom na koji Županija, ali i naše ustanove i jedinice lokalne samouprave koriste europska sredstva. To je odličan način za ostvarenje razvojnih projekata na zadovoljstvo naših sugrađana.

Što nas očekuje u 2023. godini?

Optimistično ulazimo u 2023. godinu i vjerujemo u još bolju turističku sezonu. U travnju ćemo se voziti obilaznicom Stona, završiti luku u Veloj Luci, započeti gradnju luke Perna s obilaznicom Orebića i luke Prigradica, a isto tako krenuti s izgradnjom škole u Cavtatu.

03. svibanj 2024 20:48