StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021. |

ŽUPAN NIKOLA DOBROSLAVIĆ IDE PO ČETVRTI MANDAT Naša Županija među tri najrazvijenije županije u Hrvatskoj

Piše Anđelka Kelava
11. svibnja 2021. - 11:54

Idete po četvrti mandat. Od politike se, očito, niste umorili. Kakva su vam očekivanja?

Moja kandidatura je odluka naše stranke i koalicijskih partnera. U ove izbore idemo s velikom koalicijom HDZ, HSS, HSLS, HSU i Hrvatski suverenisti. Prihvatio sam odluku stranke i koalicijskih partnera da idemo po četvrti mandat jer osjećam da imam dovoljno energije za ovu kandidaturu. U izbore idemo s onim što smo radili u protekle četiri godine, ali i prethodne mandate i s novim programom, s kvalitetnim ljudima i očekujemo ponovo povjerenje naših birača. Odgovorno smo odradili ovaj mandat koji je pri kraju, ali i prethodna dva. Nismo ni u čemu iznevjerili naše birače i zbog toga izlazimo pred njih i tražimo još jednom njihovo povjerenje, posebno s programom koji smo predstavili ovaj tjedan u Dubrovniku, koji je kontinuitet našeg dosadašnjeg rada, ali naravno s novim stavkama koje želimo realizirati na dobrobit naših sugrađana, za još bolju kvalitetu života, još bolje gospodarstvo, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje.... Dakle sve one segmente života koji su važni našim sugrađanima, a na na koje možemo utjecati.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Što biste iz vašeg 12-godišnjeg vođenja Županije izdvojili kao adut(e) zbog kojih će vam žitelji Županije opet ukazati povjerenje?

Od trenutka kada smo preuzeli odgovornost za upravljanje Županijom uveli smo jedan novi način za razliku od dotadašnjih turbulentnih situacija. Sjetimo se samo prijašnjih burnih Skupština. Premda nismo imali veliku većinu u Skupštini, u prvom samo natpolovičnu većinu, u slijedeća dva mandata čak i manje od toga, uvijek smo nastojali da rasprave budu civilizirane i argumentirane, tako da oporba nije mogla praviti neke veće smetnje u usvajanju svih proračuna, planova, odluka.... Postigli smo to zbog toga što smo zastupali transparentnost u djelovanju i što smo slušali što nam javnost poručuje. Oslanjali smo se na argumente, nismo podlijegali populizmu, nismo izvodili predstave oko bilo koje teme. Uvijek ozbiljno i odgovorno s konzultacijama sa strukom i otvoreni prema javnosti.

Donijelo nam je to rezultat da smo imali mandate bez afera, skandala i nekih posebnih poteškoća, a to je sve rezultat odgovornog pristupa koji smo primjenjivali od samog početka. Smatramo da je upravo to ono što jedna regionalna samouprava treba raditi na način kako se to radi u etabliranim demokracijama na Zapadu. Tamo se stvari razmatraju, donose se odluke bez populizma, bez velikih predstava,raspravlja se o meritumu stvari i donose se odluke koje se propituju i na kraju to i funkcionira. Nikad nismo imali velikih problema s oporbom, naravno da je logično što je tražila naše eventualne pogreške, ali ih nije mogla naći što ne znači da smo bezgrešni i da nismo napravili ni jednu grešku, ali nismo napravili ni jednu veću grešku ili aferu koja bi se kasnije potezala.

Županija je najuspješnija po korištenju EU fondova, više od 7 milijardi kuna ugovorenih projekata. Hoćete li tako nastaviti ako i četvrti put postanete župan?

Činjenica da smo najbolji u korištenju europskih fondova jednim dijelom pokazuje kako smo radili u proteklim mandatima. Doista smo posvetili maksimalnu pozornost fondovima, smatrajući ih najboljim često i jedinim načinom realizacije naših projekata. Posebno u ovoj situaciji kada imamo i covid krizu. Dakle, to su izdašna sredstva ukoliko ih se zna koristi, a mi smo ih doista maksimalno koristili. Najbolji smo u Hrvatskoj sa 7 milijardi kuna. Tu su projekti od Pelješkog mosta, Studentskog doma, Zračne luke, raznih projekata u zdravstvu od Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice, do projekata navodnjavanja, projekata lučke infrastrukture za povezivanje otoka: Polačište, Vela Luka, Ubli, Puntin, Trpanj, Donje Čelo na Koločepu....

Neke projekte smo sami pripremili, za neke smo se izborili kod Vlade od koje imamo veliku podršku u svim projektima i zahvaljujući tome imamo ovaj rezultat u korištenju fondova. Naš rad se može vidjeti i kroz činjenicu da naša županija među tri najrazvijenije županije u Hrvatskoj prema indeksu razvijenosti. Naravno da to nije samo naša zasluga niti je mi pripisujemo isključivo sebi, ali smo sigurno tome znatno pridonijeli. U to nema nikakve sumnje. Malo zaostajemo za Gradom Zagrebom, a gotovo smo poravnati sa Istarskom županijom. To pokazuje da cijelo naše područje doista napreduje i da smo kroz ovih 12 godina tome znatno pridonijeli. Treba napomenuti i da najviše sredstava od svih jadranskih županija uprihodimo od korištenja pomorskog dobra.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Inzistirali ste na autocesti do Osojnika?

Nakon Pelješkog mosta autocesta i brze ceste su naš veliki prioritet. Bilo je raznih prepreka koje smo morali prevladavati na produžetku autoceste do Osojnika. Nakon raznih prijedloga raznih vlada koje su se mijenjale pa i da cesta ide kroz Hercegovinu, sada imamo potporu Vlade Andreja Plenkovića za pravac prema našem prostornom planu i drugim dokumentima RH. Sad se već izrađuju studije, u tijeku je javni poziv za izradu Studije utjecaja na okoliš i izradu lokacijske dozvole tako da taj projekt napreduje uz projekt brzih cesta prema Zračnoj luci i prema Orebiću.

To je naš cilj za iduće mandatno razdoblje zbog toga što uz Pelješki most koji nam je ključan i koji je pretpostavka za sve ovo drugo, nama treba i brzi protok brzim cestama i želimo da se turist iz Zračne luke do Orebića, umjesto dva sata i 15 minuta, vozi samo sat sati i pol i da se razdaljina od čvora Ploče do Orebića s više od dva sata spusti na 50 minuta, a da se razdaljina između Dubrovnika i Metkovića spusti na jedan sat što je golem napredak i za naše gospodarstvo, naše sugrađane, turiste i naše žurne službe kad prevoze bolesnike ili vatrogasce i u bilo kojim hitnim intervencijama. Jako je bitno da smo dobro povezani i na tome ćemo ustrajati u narednom mandatu.

Ostvaruje se san o povezanosti juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Kad možemo očekivati završetak izgradnje mosta u cjelini, a kad pristupnih cesta?

Kako smo doznali od Hrvatskih cesta za nedavnog posjeta premijera mostu u listopadu ćemo imati fizički spojen most i preko njega će se moći pješice prijeći. Međutim, dok se on opremi i dobije sve uporabne dozvole rok za potpuni završetak mosta i pristupnih cesta je početkom sezone iduće godine. Vjerujemo da je to realno očekivati imajući u vidu kako kineski graditelji rade kvalitetno i brzo. Mislim, također, da će i izvoditelji pristupnih cesta poštovati rokove.

Zastupate nastavak autoceste do Osojnika, brze ceste do Zračne luke Dubrovnik te projekte radi bolje povezanosti unutar Županije. Smatrate li i dalje, iako javnost i sam Grad Dubrovnik misle drugačije, brzu cestu provesti novim mostom preko izvorišta Omble?

Nova cesta sigurno neće proći preko izvora Omble, to nikad nije bio plan. Ona je projicirana u prostornim planovima koji su usvojeni, koji su bili na javnim raspravama, nema tu ništa novoga.Nama treba brza cesta od Zračne luke do Dubrovnika i Luke Gruž ali ne možemo imati usko grlo za spoj na auto cestu na Osojnik jer bi tek onda imali problem. Moramo spojiti brzu cestu s Osojnikom, a studije će pokazati koje je najbolje rješenje. Naravno, da ne dolazi u obzir da ide preko rijeke Omble. Tu se malo i iskrivljava ta slika u politikantske svrhe. Mi nikad ne bismo dopustili da se ugrozi izvor Omble i upravo smo mi zaštitili izvor nepristajanjem da se u Prostorni plan uvrsti gradnja Hidroelektrane Ombla.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Pandemija je pogotovo na hrvatskom jugu ozbiljno ugrozila gospodarstvo. Možemo li biti zadovoljni reakcijom Zagreba i Vladinom pomoći?

Možemo biti veoma zadovoljni. Veliki je ovo izazov za cijeli svijet, Hrvatsku pa i našu županiju.Vlada je apsolutno nastupila odgovarajuće od samog početka u zdravstvenom pogledu, naše je zdravstvo znalo odgovoriti na ovaj izazov, a to vrijedi i na zdravstvo u našoj županiji. Bilo je gubitaka u gospodarstvu posebno kod nas zbog izostanka turističke sezone, najteže na području Dubrovnika. Tu se Vlada iskazala potporom za zadržavanje radnih mjesta i likvidnosti tvrtki do završetka pandemije. Samo u našoj županiji za isplatu plaća zaposlenicima koji nisu mogli raditi isplaćeno do sad oko 409 milijuna kuna. Odobreno je potpora u gospodarstvu u visini od 160 milijuna kuna dio tih sredstava bespovratno, uz moratorije, odgode vraćanja kredita koje je Vlada također dogovarala s bankama. Taj pristup je za mene bio apsolutno ispravan. Upravo zbog toga danas ovdje u Dubrovniku, gdje smo imali katastrofalnu situaciju s više od 80 posto pada prometa u odnosu na 2019. imamo još uvijek žive gospodarske subjekte koji su opstali i sposobni su pripremiti novu turističku sezonu.

Bili ste dio Stožera civilne zaštite. Mnogi su vam prigovarali da ste bili prestrogi. Ako se osvrnete na mjere koje su donošene ovisno o covid statistici, smatrate li da su mjere uvijek bile adekvatne i pravovremene? Pogotovo se to odnosi na zatvaranje terasa u vrijeme dok su drugdje bile otvorene.

Nije Stožer bio prestrog, mjere su odgovarale epidemiološkoj slici. Svima su nam teško pale zatvorene terase. U onom času kada su drugi otvorili terase imali smo jedan strašan proboj virusa u Konavlima i Gradu i na području do Stona. Kasnije se to prelilo i na Dolinu Neretve. Jedini izlaz bio je držati zatvorene terase i druga ograničenja što se poslije potvrdilo kao potpuno ispravan potez. Sada su se već otvorile terase, smanjuje se ograničenja i restrikcije, a danas imamo jednu od najboljih epidemioloških slika u Hrvatskoj. To je upravo rezultat tog pravovremenog zatvaranja.

Svima nam je to teško padalo. Razumijemo i ugostitelje koji su željeli otvoriti, a i mi kao građani naravno da nam je potrebno družiti se i u kavanama i na terasama. Sada imamo ponajbolju epidemiološku sliku u Hrvatskoj, a to nam je važno radi nadolazeće turističke sezone. S pojačanim programom cijepljenja vjerujemo da ćemo brzo cijepiti veliki broj građana županije i time otvoriti perspektivu turizmu da se vrati na velika vrata. Odaziv na cijepljenje je dobar, ove subote cijepiti će se 1400 turističkih djelatnika u jednom danu. U ovom času imamo oko 20 posto procijepljeno prvom dozom, tome treba dodati one koji su preboljeli koronu. Želimo procijepiti 70 posto populacije starije od 18 godina. Time bismo stekli imunitet koji bi osigurao sigurnost sugrađana i stvorio pozitivnu sliku na tuirističkim tržištima što nam je neobično važno za povratak turizma.

Na našem području je veliki broj pomoraca, međutim imaju problema sa cijepljenjem. Hoće li i kada i oni biti prioritet?

Znamo za taj problem. Radi se na tome. Da bi pomorci ostali na tržištu rada konkurentni moraju imati i tu vrstu zaštite da bi mogli konkurirati pomorcima iz drugih zemalja. Za naše pomorce smo već rješavali pitanje testova koji su trebali za odlazak na brodove i to dobro funkcionira. Sad preostaje da ih uključimo u prioritetne skupine za cijepljenje. Tgreba imati na umu da o tome ne odlučujemo sami nego se takve odluke donose na državnoj razini.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Dosta je kandidata za župana, a i kampanja je žestoka. Kako gledate na konkurenciju?

Nije neočekivano da ima puno kandidata za župana i druge čelne funkcije. Osobno nemam s time nikakvih problema. Očekujemo da oni dostave svoje programe. Malo je čudno da mi kao stranka koja smo vodili ovu županiju već tri mandata, i svi o nama sve znaju, prvi izlazimo s programom, a da još nema programa novih kandidata. Bilo bi logično da oni to prvi učine i kažu kako bi oni to učinili drugačije. Međutim, mi se na to ne osvrćemo. Svoj program za idući mandat smo predstavili. Uvjereni smo da smo dobro vodili županiju i da imamo najbolji program, odlične kandidate i uvjereni smo u pobjedu. Sve kandidate poštujemo kao sugrađane i kao ljude premda se sa nekim njihovim načinom vođenja kampanje uvijek ne slažemo, ali to je njihov izbor i nećemo se na to puno obazirati.

Kalibar za ministra vanjskih poslova

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković za vas je kazao kako ste kalibar ministra vanjskih poslova, aludirajući na vašu aktivnost kao izvjestitelja u Europskom odboru regija. Ako ne postanete župan, biste li se okušali u EU aktivnostima?


Uvjeren sam da ću ostati župan, a u EU aktivnostima sam se već okušao kao jedan od devet izaslanika hrvatskih regija i općina u europskom Odboru regiju, kao voditelj hrvatskog izaslanstva. Bio sam i izrađivač četiri dokumenata tog tijela koji su sad službeni dokumenti Europske unije. Ovaj tjedan na Glavnoj skupštini Odbora regija usvaja se mišljenje za koje sam izrađivač (izvjestititelj) 'Paket proširenja Europske unije', bavi se politikom proširenja prvenstveno na zapadni Balkan. Mišljenje se usvaja na video-konferenciji i jedno je od četiriju koje 'potpisujem'. Mislim da je predsjednik HDZ-a mislio na tu moju aktivnost. Dok je on bio europarlamentarac koristio sam u mom radu u Europskom odboru regija materijale za Rezoluciju o ratnom zločincu Vojislavu Šešelju koji je EP na Plenkovićevu inicijativu usvojio, a ja sam inicirao sličnu Deklaraciju u Odboru regija i ona je također tamo usvojena.

Za nas je zanimljivo i još jedno usvojeno mišljenje pod nazivom „Izazovi pred lokalnom demokracijom na Zapadnom Balkanu“ koje sam također izrađivao. U njemu su predložena rješenja za bolje stanje lokalne demokracije na razini regija gradova i općina u našem susjedstvu. Tu smo obradili sve države Zapadnog Balkana, koje žele pristupiti Europskoj uniji, i osvrnuli se kritički na njihovo stanje demokracije uz određene sugestije. Ja sam u tom Odboru regija također i voditelj posebne radne skupine za Zapadni Balkan.

 

27. travanj 2024 07:09