StoryEditorOCM
DubrovnikIznenadit će vas

Značajno se povećao cenzus za dječji doplatak! Provjerite imate li pravo na naknadu

Piše Silvia Rudinović
12. ožujka 2024. - 18:13

Od 1. ožujka značajno je povećan dohodovni cenzus temeljem kojega se stječe pravo na dječji doplatak. Važna vijest za sve koji po novim pravilima stječu pravo na doplatak odnosi se i na rokove prijave.

Dohodovni cenzus povećan je sa 70 na 140 posto proračunske osnovice. S obzirom da proračunska osnovica iznosi 441,44 euro, pravo na doplatak mogu ostvariti svi čiji ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno u 2023. nije prelazio 618,02 eura.

Ukupni dohodak kućanstva je zbroj oporezivih dohodaka i drugih primitaka kao što su, među ostalim, od najamnine, zakupnine, iznajmljivanja stanova, soba i postelja turistima, otuđenja nekretnina i imovinskih prava.

Primjerice, na doplatak imaju pravo četveročlane obitelji, dvoje roditelja i dvoje djece, čiji ukupni dohodak nije prelazio 2.472,08 eura mjesečno.

Iznos samoga doplatka određen je prema pet cenzusnih grupa, ovisno o postotku od proračunske osnovice, i kreće se od 30,90 do 61,80 eura po djetetu.

Najveći iznos od 61,80 eura daje se za dijete u kućanstvu u kojem mjesečni dohodak po članu ne prelazi 88,29 eura.

„Korisniku doplatka za djecu, uz utvrđenu svotu doplatka za djecu, pripada i dodatak za treće i četvrto dijete. To znači da se uz svotu doplatka za djecu utvrđenu rješenjem, korisniku dodaje 66,36 eura ako ostvaruje pravo na doplatak za troje djece, odnosno 132,72 eura mjesečno ako ostvaruje pravo na doplatak za četvero i više djece”, navode iz HMZO-a.

Pravo na doplatak za djecu pripada od dana podnošenja zahtjeva. Međutim, tko zahtjev podnese u roku 120 dana počevši od 1. ožujka 2024., i ispunjava sve uvjete, priznat će mu se doplatak od početka ovog mjeseca.

Doplatak se isplaćuje za djecu do navršene 15. godine života, odnosno do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 15 godina života, a nakon toga ako je razlog pohađanja osnovne škole nakon 15. godine života kasniji upis u prvi razred osnovne škole ili gubitak razreda zbog zdravstvenih razloga, odnosno duže bolesti. Pravo na doplatak pripada ima I dijete koje se nalazi na redovnom školovanju u srednjoj školi do završetka tog školovanja, ali najduže do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 19 godina života te, ako dijete pohađa srednju školu u kojoj obrazovanje traje pet godina, kao što je Medicinska škola u Dubrovniku, doplatak za djecu pripada do završetka redovitog školovanja u srednjoj školi, a najduže do kraja školske godine u kojoj dijete navršava 20 godina života.

Zahtjev za doplatak može se podnijeti Područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Dubrovniku, osobno ili poštom, ali i preko e-Usluga. Može se besplatno predati i u poštanskim uredima.

Ako netko ostvari pravo na doplatak temeljem neistinitih i netočnih podataka ili ako ne prijavi u propisanom roku svaku promjenu koja utječe svotu ili uopće pravo na doplatak, prijeti mu kazna između 130 do 1.320 eura.

Prvi put tražite doplatak?

Uz zahtjev za prvo ostvarivanje prava na doplatak za djecu prilažu se sljedeći dokazi:

- dokaz o bračnom statusu (presuda o razvodu braka ili elektronički zapis iz sustava e-Građani o tome),

- potvrda MUP-a o statusu azilanta, stranca pod supsidijarnom zaštitom i statusu člana njihove obitelji,

- o prihodima ako su ostvareni u prethodnoj kalendarskoj godini: potvrda o isplaćenim naknadama zbog bolovanja koje je isplatio poslodavac na teret HZZO-a (naknada plaće zbog bolovanja duljeg od 42 dana, naknada zbog ozljede na radu, profesionalne bolesti, naknada zbog njege djeteta ili člana kućanstva i dr), potvrda Hrvatskog zavoda za socijalni rad o naknadi roditelja njegovatelja i naknadi njegovatelja, potvrda o udomiteljskoj naknadi, potvrda o ukupno isplaćenoj svoti inozemne mirovine, potvrda poslodavca o ostvarenom neto dohotku u inozemstvu,

- potvrda banke o broju tekućeg računa podnositelja zahtjeva na koji će se isplaćivati doplatak za djecu,

- o skrbništvu, udomiteljstvu, o povjeravanju na svakodnevnu skrb: rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, odnosno odluka suda.

Za djecu za koju se traži doplatak za djecu prilažu se sljedeći dokazi:

- o rođenju: rodni list ili elektronički zapis iz sustava e-Građani,

- o školovanju: školska potvrda o redovitom pohađanju osnovne ili srednje škole za dijete za koje se traži doplatak za djecu, ako se školuje u državi članici EU i navršilo je 15 i više godina života,

- o priznatom pravu na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja djetetu: rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

12. ožujak 2024 19:46