StoryEditorOCM
Dubrovnik50 GODINA OD ZLATNE KOLAJNE

Zlatna Linđova generacija iz Dijona okupila se u Lazaretima i prisjetila velikog uspijeha iz 1973. godine

Piše dv
12. rujna 2023. - 08:03

U povodu obilježavanja 50. obljetnice od jedinstvenog uspjeha u središtu francuske pokrajine Bourgogne, zlatna generacija Linđa u ponedjeljak u Lazaretima prisjetila se rujna 1973. godine, kada su ondašnje plesačice, plesači i glazbenici Linđa u Dijonu, na tadašnjem najpoznatijem i najprestižnijem Međunarodnom festivalu folklora u svijetu osvojili – Zlatnu kolajnu za izvođenje tradicijskih plesova te Zlatnu ploču za interpretaciju narodne glazbe.

U dosadašnjem djelovanju Ansambla dijonska „dvostruka“ kruna svakako predstavlja najviše i najdragocjenije natjecateljsko priznanje koje je dubrovačka mladost – plešući, pjevajući i svirajući u Linđu zavrijedila tijekom proteklih skoro šest desetljeća uspješnog prezentiranja folklorne umjetnosti u Hrvatskoj i u mnogim zemljama diljem svijeta. Dijonski mediji su, nakon dvostruke pobjede, među ostalim naglasili kako je Linđo „Ansambl koji je gotovo dosegnuo savršenstvo, a pritom je ostao nepatvoren“.

U Francusku 1973. godine je putovalo 50 ondašnjih plesačica, plesača i glazbenika Linđa. Programe koje je Linđo izveo u Dijonu i u mnogim drugim gradovima i mjestima u Bourgogni osmislio je i pripremio g. Sulejman Sule Muratović, osnivač te dugogodišnji direktor i umjetnički rukovodilac dubrovačkog folklornog Ansambla. Linđov narodni i tamburaški orkestar je nastupio pod vodstvom prof. Antuna Simatovića.

27. travanj 2024 16:20