StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVNIK POD NAJEZDOM TAKSISTA SVIH BOJA I VOKACIJA

Živjele taksi aplikacije, dole stajališta!

Piše Kristina Filičić
25. ožujka 2019. - 16:02

Prošle sezone gradske prometnice pucale su po šavovima. Uz turističke autobuse i kombije, na dubrovačkom području taksiralo je i oko 1200 autotaksi prijevoznika. Gužve i prometni čepovi slijede i ove sezone. U Dubrovniku će biti barem 200 taksija više, procjenjuju upućeni. Oko 1400 taksi vozila na dubrovačkim prometnicama i potezu do zračne luke.

Liberalizacijom taksi prijevoza dobili smo more taksista na prometnicama, ali s druge strane smanjile su se cijene taksi usluge. Taksijem su se odjednom počeli voziti i Dubrovčani. Ranije mu nisu ni primirisali, zbog čega je dubrovačka taksi služba nakon odrađene sezone morala spavati zimski san. Sad se eto voze.
 

A koliko ih stiže?

Uz 225 taksista iz dubrovačkog udruženja autotaksi prijevoznika, 40 plavih dubrovačkih taksista, s koliko će vozila u gradu poslovati Cammeo koji je na gradske ulice došao u listopadu, nismo uspjeli doznati. To je, kažu, poslovna tajna. Da će ih biti više nego lani, sigurno hoće.

- Već je sada povećanje ogromno na cesti. Koliko će nas biti, ovisi o tržištu. Ograničeni smo brojem vozača. Fokusiramo se na Dubrovnik i domaće ljude jer najbolje se prilagode a i bolje poznaju ulice. Tu je i problem smještaja. Nalazili smo ga po okolnim mjestima Mokošici, Župi. Evo, tražim i sebi smještaj pa ga ne mogu naći - kaže Borna Blažičević, direktor Cammea za Dubrovnik.
Direktor Eko taxija za Jadran Božo Miletić također ne otkriva brojke ali tvrdi kako od lanjskog srpnja, kada su počeli raditi u Dubrovniku, 'bilježe porast i vozila i zaposlenih vozača'.

- Vozni park povećavamo sukladno potražnji na tržištu, a ove godine će to biti više– kaže nam i tvrdi kako su njihovi vozači 'ljudi iz grada pa problema sa smještajem nema'.

Trenutno oko četiri tisuće vozača, samostalnih poduzetnika voze preko Uber platforme u cijeloj Hrvatskoj, ističu u Uberu ali ne preciziraju koliko će ih biti na dubrovačkom području.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

 

 

26. travanj 2024 03:55