StoryEditorOCM
DubrovnikPRESUDIO UPRAVNI SUD U SPLITU

Zgrada Turističke zajednice na ‘recepciji‘ Grada vraćena Trebinjcima! Čudnom ironijom sudbine, prezivaju se isto kao prvi čovjek dubrovačkog turizma

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
13. siječnja 2023. - 19:22
Zgrada u kojoj je sada smještena Turistička zajednica Grada Dubrovnika odlukom suda u Splitu vraćena je vlasnicima TrebinjcimaTonći Plazibat/cropix/

Nakon dugogodišnjeg sudskog spora, zgrada gdje je smještena Turistička zajednica Grada na Pilama vraćena je odlukom Upravnog suda u Splitu vlasnicima Trebinjcima.

ŽALIT ĆE SE NA PRESUDU

Kako su pojasnili iz Grada Dubrovnika, od splitskog Upravnog suda zaprimili su presudu od 29. prosinca 2022. godine, kojom se odbija tužbeni zahtjev Grada Dubrovnika te potvrđuje rješenje o povratu ovlaštenicima naknade za 46/90 suvlasničkog udjela čest.zgr 9 k.o. Dubrovnik odnosno kat. čest 2840 k.o. Dubrovnik.

- Vrlo vjerojatno ćemo na navedenu presudu izjaviti žalbu prema visokom Upravnom sudu, no već sada je izvjesno i jasno da su nam šanse vrlo vrlo male. Znajući da bi Grad Dubrovnik u skoroj budućnosti mogao ostati bez ove nekretnine koja nam je omogućila informativni ured TZ-a na Pilama, prilikom raspisivanja natječaja za Dubravku prostor koji se donedavno koristio kao suvenirnica odlukom većinskog vlasnika Grada Dubrovnika nije se stavio na natječaj, a sve kako bi se adaptirao i kako bi postao Turistički informativni centar kojim je upravljala TZ grada Dubrovnika. Vrlo bitno je da je ovim potezom TZ ostala na Pilama kroz TIC ured, čime se još jednom pokazala ispravnom odluka da Grad kupi UTD Ragusu - poručuju iz Grada.

image

Zgrada u kojoj je sada smještena Turistička zajednica Grada Dubrovnika odlukom suda u Splitu vraćena je vlasnicima Trebinjcima

Tonći Plazibat/cropix/

Upravni sud u Splitu u upravnom sporu tužitelja Grada Dubrovnika, zastupanog po gradonačelniku Matu Frankoviću, te Milenka Perovića iz Trebinja, Bosna i Hercegovina i Dijane Pejanović, zastupanih po opunomoćenici, odvjetnici Branki Skansi-Ratković, protiv tuženika Ministarstva pravosuda i uprave, Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo, uz sudjelovanje zainteresiranih osoba pod 1) Anika Drašković, Trebinje, Bosna i Hercegovina, pod 2) Nikola Drašković, Trebinje, Bosna i Hercegovina, pod 3) Danice Sorajić, Trebinje, pod 4) Mare Drašković, Trebinje, pod 5) Đorda Draškovića, Trebinje, pod 6) Nataše Drašković, Trebinje, pod 7) Divna Ilić iz Trebinja i pod 8) Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, zastupano po Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, nakon održane glavne rasprave, zaključene dana 28. prosinca 2022. godine u prisutnosti opunomoćenika tužitelja, te u odsutnosti uredno pozvanih tužitelja M. Perovića i D. Pejanović, dana 29. prosinca 2022. godine presudio je da se odbija tužbeni zahtjev tužitelja.

image

Zgrada u kojoj je sada smještena Turistička zajednica Grada Dubrovnika odlukom suda u Splitu vraćena je vlasnicima Trebinjcima

Tonći Plazibat/cropix/

Grad Dubrovnik je kao tužitelj tvrdio da predmetna nekretnina nije mogla biti predmet naturalnog povrata i to iz razloga što je na istoj provedena opsežna i temeljita rekonstrukcija i sanacija do te mjere da ta nekretnina predstavlja novu stvar, a da se upravo s tim u vezi tijekom trajanja postupka koji je prethodio donošenju prvostupanjskog rješenja nisu utvrdile sve pravno relevantne činjenice.

ISTO PREZIME, RAZLIČITO PORIJEKLO

Direktor Turističke zajednice Grada Dubrovnika Miro Drašković rekao nam je da mu je ‘prva za čut‘ da se zgrada odlukom suda vraća vlasnicima, iako je naravno znao da se vodi spor za povrat vlasništva.

- Ja nemam tu informaciju da se moramo seliti. Radimo na tome da izmjestimo TIC (Turističko-informativni centar, op.a.) zato što je potrebno da TIC bude na Pilama i to je stvar koja se rješava i pretpostavljam da će se riješiti ovaj mjesec. TIC bi trebao biti smješten na kantunu ‘Dubravke‘, gdje je bila suvenirnica, ali to nam još nije službeno potvrđeno - rekao je Drašković.  

image

Miro Drašković, direktor TZ Grada Dubrovnika ispred zgrade koja je presudom suda vraćena Trebinjcima

Bozo Radic/

- Znam da je zgrada u povratu i znam da ćemo se u jednom momentu morati seliti. Zato smo i pokrenuli rješavanje TIC-a koji mora tu biti jer je Informativni centar. Za ostatak čekamo. Ne radi se o tome da sve selimo jer taj momenat još nije došao - istaknuo je Miro Drašković.

Čudnim spletom okolnosti, direktor TZ-a Grada preziva se upravo kao Trebinjci koji su presudom suda dobili natrag zgradu na Pilama. Kad smo ga pitali o tome, rekao je:

- Ja bih volio da je zgrada moja! Čim sam to vidio, umro sam od smijeha - nasmijao se Miro Drašković, dodajući da je on Konavljanin.

26. travanj 2024 18:48