StoryEditorOCM
DubrovnikHNS ODRŽO TRIBINU

Žene, udružene kroz istu ideju, mogu sve!

7. ožujka 2017. - 15:15

Žene u politici bile su glavni fokus tribine koju je, ususret Međunarodnom danu žena, u punoj dvorani hotela Lero organizirala Ženska inicijativa dubrovačkog HNS-a. Položaj žena u politici, neurološke razlike između muškog i ženskog mozga te proračun jedinice lokalne samouprave kao sredstvo u službi žene bile su teme o kojima se tom prigodom razgovaralo a izlagačice su bile dr. Matija Čale Mratović, ujedno i potpredsjednica podružnice Dubrovnik te članice ženske inicijative Marina Vučković Matić i Katica Bendeviš.

-Jedna žena može puno ali zajednica žena udruženih kroz istu ideju da uspije, može sve!“ – uvodno je naglasila Ivana Stanić, predsjednica dubrovačke Ženske inicijative Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata, istaknuvši važnost djelovanja i uključenosti žena u politiku te pozvala žene da ohrabre jedna drugu i potaknu na djelovanje dok se Katica Bendeviš osvrnula na položaj žena u politici i društvu, upozorivši na porast trendova usmjerenih na ograničavanje i dokidanje prava žena. Istaknula je važnost što veće angažiranosti žena i pozvala ih je da budu ujedinjene u borbi za ravnopravnost.

Je li proračun u službi žene? – pitanje je kojeg je kao temu svog predavanja postavila Marina Vučković Matić da bi dr. Matija Čale Mratović govorila o brojnim razlikama između muškaraca i žena te pojasnila kako te razlike utječu na položaj žene u poslovnom svijetu i politici. Analizirajući razlike u podlozi kojih leže i neurološke razlike u građi, fiziologiji, kemiji i načinu obrade informacija te donošenja odluka, naglasila je da su osobine ženskog vođenja upravo one koje karakteriziraju uspješne tvrtke i smatraju se presudnim za opstanak u današnjem kompetitivnom društvu, dok se na kraju svog izlaganja osvrnula i na aktualni politički položaj i ulogu žena u politici u svijetu.

27. travanj 2024 11:40