StoryEditorOCM
DubrovnikFOTOGALERIJA |

Zelenobijele tikvice pravi su ‘hit‘ na lapadskoj placi, nastaju redovi jer usred jeseni svi žele doći od ove slasne ljepotice ljeta

Piše Bruno Lucić
10. listopada 2020. - 10:34
Deseti dan listopada prilično je prihvatljiv. Sunce ne škrtari, ali dok dođe do svih kantuna, prođe dan i onda je opet svježe, da ne kažemo hladno. Na lapadskoj placi smo zatekli priličan broj kupaca, da vam budemo iskreni, nismo očekivali toliko zainteresiranih za plodove zemlje. Zima je već poslala svoje prve najave koje se manifestiraju zelenilom koje je počelo prevladavati, ali ne daju se paprika (15 kuna) i pomadora (15 kuna) tako lako izgurati sa stolova. Pomadore izgledom ne bi pobijedile na Izbor za miss Dubrovačko-neretvanske županije, ali ne sumnjamo ni trenutka u njihovo bogatstvo vitamina. Ako vam se i ne sviđa njihov izgled, zažmirite pa ih zagrizite! Ima i kukumara koji je za pet kuna skuplji, a sa svojom prijateljicama balančana dijeli istu cijenu - 20 kuna.

image
Božo Radić/Cropix


A gdje bi mi to bili kad u ovom izvještaju spomenuli i patate? Patata vazda ima, varira im cijena, sad su trenutno 8 kuna, ali u patate se, za razliku od muževa, uvijek možete pouzdati, one su lojalne i ne loču za vikend. Kad se ovih dana tako šakom i kapom dijele Nobelove nagrade, zašto patatama ne dodijeliti Nobelovu nagradu za sveprisutnost?!

Kaže nam jedna druga prodavačica da je ništa ne pitamo jer već je glava boli. Ipak smo je nekako uspjeli smekšati, ali na svako naše pitanje smo dobili isti odgovor:

- Crno grožđe?
- 15 kuna!
- Luk?
- 15 kuna!
- Mrkva?
- 15 kuna!
- Narančini?
- 15 kuna!
- Jabuke?
- 15 kuna!
- Svemir?
- 15 kuna!

Ovo zadnje smo izmislili, ali nam je bilo zabavno slušati kako je ova prodavačica sebi pojednostavila život u ovim kompliciranim vremenima te sve obilježila jednim brojem. A da nam drugi put pomogne s listićem za Eurojackpot? Njezine cijene se lako daju zbrojiti, ispadaju uglavnom okrugli brojevi. Bit ćemo pošteni pa reći da smo našli grožđe i to za 20 kuna tako da imate i ono što se u novinarstvu zove 'druga strana', a zaista je i ovo drugo grožđe na drugoj strani. Rikula kao rikula, jedna balica 5 kuna. Salata i kupus, rođaci po babama i stričevima, 20 kuna.

image
Božo Radić/Cropix


Govore nam tete kako radnim danom nema nikoga, stoje do podne za pet,šest ljudi i izjedaju se! Nekima je pomalo dopiz*ila i korona i ovo sve, ali trpe. Spominju najave radova na gruškoj placi pa se pitaju hoće li 'Gruž' zaista doći u 'Lapad'?! Pa Gruž ionako dolazi u Lapad, koliko smo samo Gružana po lapadskim ulicama sreli. Veseli nas da su nam sve naše drage tete žive i zdrave, preživjele su lockdown, sve mjere i upute, poštuju ih i ne daju se smesti.

- Dok svi ne poludimo pa će onda 'oni' biti glavni, komentira naša sugovornica.

Kupci odnosno najviše je na placi gospođa (jer gospara skoro pa i nema) elegantno obilaze stolove, očima kao senzorima skeniraju ponudu, zaobilaze se međusobno, zapravo mimoilaze se kao balerine na sceni. Neke s maskom, neke s osmijehom.

Naletjeli smo i na šipak, može biti vaš za 20 kuna, ako ga ne želite kupiti, a doma su vam naručili da ga kupite, kad se vratite, uvijek se možete izvući i reći: šipak!

Dok pričamo s jednom prodavačicom, dolazi joj jedna gospođa pitajući za tikvice. Kaže nam prodavačica da ih je imala prošli tjedan i da se doslovno red stvorio - toliko je bila tražena ova duguljasta udavača u svojoj zelenobijeloj jesenskoj haljini. Za utjehu, ipak smo je zatekli i to na drugom stolu, stoji čarobnih 15 kuna tako da se svi oni koji je traže, svi oni s liste čekanja, mogu se smatrati sretnima, bit će njihova i samo njihova za 15 kuna!

image
Božo Radić/Cropix


Ako vas općenito cijene ne oduševljavaju, pokunjite se i pogledajte u pod, jutros je, naime, jedna gospođa na podu lapadske place pronašla dvije kune, za sreću.

Moramo vas još s ovim ugnjaviti: nismo mi, nego je nas zatekla hrpa dinja na placi odmah na ulazu. Našalili smo se s prodavačicom da bi dinje mogle poslužiti kao prilično pouzdani korona test, tko ne namiriše dinju, taj bi mogao biti sumnjiv jer očito mu je osjetilo njuha u štrajku. Eto, dinje ne samo da su zdrave i ugodno mirišu, štite i od korone!

Vama svakako želimo da se tijekom vikenda zaštitite od svakojakog stresa, loših objeda i napornih susjeda, ako od vas tijekom ova dva dana budu tražili nešto što ne možete ili ne želite ispuniti, samo im ponudite - šipak!
26. travanj 2024 20:15