StoryEditorOCM
DubrovnikODŠTETNI ZAHTJEV|

ZBOG OVOGA BI SE MOGAO URUŠITI KORONOM NAČETI GRADSKI PRORAČUN Grad Dubrovnik nas je upropastio, tražimo 93 milijuna kuna odštete

Piše Gabrijela Bijelić
11. lipnja 2020. - 12:38
Vrtoglavih 92,7 milijuna kuna odštete od Grada Dubrovnika potražuje umirovljeni dubrovački građevinski poduzetnik Nikola Pirjać zbog propale izgradnje stanova u Orašcu i Dubrovniku i s tim povezanih financijskih gubitaka i zdravstvenih problema.
Tužba je na adresu Grada kao tuženika stigla potkraj svibnja, a tužitelj zastupan po punomoćniku splitskom odvjetniku Saši Vladiću, tvrdi da mu iznos od 92.708.851,78 kuna zbog kojeg bi se urušio koronom ionako stanjeni gradski proračun pripada jer je, kako stoji u tužbi, Grad Dubrovniku srpnju 2010. neosnovano i mimo zakona odbio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju objekta na čest. zgr. 772 k.o. Gruž.

Orašac, Janjinska, Solinska

Zbog planirane investicije Pirjać je 2007. osnovao tvrtku NP Pluton d.o.o Zagreb koja je u vrijeme podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole raspolagala imovinom vrijednosti 5.979.292,70 kuna koja se sastojala od dva građevinska zemljišta u Orašcu i poslovnog prostora na Malom Stradunu na Babinom kuku.
U uvjerenju da će dobiti građevinsku dozvolu, investitor je za NP Pluton izradio je još jedan Poslovni plan za gradnju stanova s pripadajućim parkirnim i garažnim mjestima, ovaj put u Orašcu, te u Janjinskoj i Solinskoj ulici u Dubrovniku. Za tu je svrhu, piše dalje u tužbi, kreditom, ujedno i kao sudužnik dokupio građevinska zemljišta za iznos od 12.142.090,60 kuna, s ciljem da uz potrebne dozvole do konca 2008. izgradi sve planirane objekte.
Prema Poslovnim planovima tužitelj je, putem tvrtke NP Pluton d.o.o., planirao radove obaviti putem tvrtke Gorica d.o.o iz Dubrovnika, 34,84 posto u vlasništvu tužiteljeve tvrtke NP Pluton, a 50,68 posto u Pirjaćevom osobnom vlasništvu. Tržišna vrijednost planiranih radova procijenjena je na ukupno 73.920.996,82 kune. Tužitelj je, navodi se u tužbi, realnost Poslovnih planova temeljio na činjenici da je Privredna banka Zagreb kao poslovna banka prihvatila kreditirati poslovni pothvat, a dubrovačka nekretninska tvrtka Pro Krečak d.o.o. pristala posredovati u prodaji stanova.
Tužitelj Nikola Pirjać dalje navodi kako je dubrovački Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje u postupku izdavanja građevinske dozvole najprije otezao, a zatim postavljao neuobičajene, po njegovu sudu protuzakonite, zahtjeve projektantu i investitoru, zbog čega NP Pluton d.o.o. zbog sumnje na udruženi kriminal 8. srpnja 2011. podnosi kaznenu prijavu USKOK-u, odnosno tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Investitor poduzima i druge propisane pravne radnje u redovitom postupku pri Visokim upravnim sudom u Zagrebu koji, prema navodima tužbe, u upravnom sporu potvrđuje nezakonito postupanje na štetu tvrtke koja se zbog dugova kreditorima suočila sa stečajem.

Umjesto profita, stečaj

Preciznije, u svibnju 2014. Visoki sud po tužbi NP Pluton d.o.o. i poništava kao nezakonita rješenja gradskog UO za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje koje je kao takve poslije prihvatilo i Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Rješenja su, navodi se u tužbi, poništena punih sedam godina nakon podnošenja zahtjeva za izgradnju, ali tek kad je Pirjaćeva tvrtka otišla u stečaj, a tužitelja kao direktora prisilno zamijenio stečajni upravitelj.
Podnositelj tužbe putem svog splitskog odvjetnika dalje tvrdi kako je indirektno u cijeli postupak za izgradnju nesuđenih objekata izravno uložio 5,979.292,70 kuna, a nakon odbitka troškova po Poslovnom planu za gradnju očekivao zaradu za tvrtku od 58.720.996,82 kune, uz određeni vlastiti profit od dobiti tvrtke.
No zbog, kako se ističe u tužbi, nezakonitog i namjerno nepažljivog postupanja tuženika dolazi do kašnjenja investicije pa na naplatu dospijevaju sve kreditne obveze koje ni tužitelj ni njegova tvrtka nisu više mogli ispunjavati, zbog čega je uslijedio stečaj NP Plutona d.o.o., potonuće Gorice d.o.o. i osobni stečaj Nikole Pirjaća.
Stečajni upravitelj NP Pluton d.o.o. Maroje Stjepović u postupku koji još traje rasprodaje svu imovinu tvrtke NP Pluton i uglavnom postiže cijenu nižu od tržišne za više od 75 posto, stoji u tužbi. Navodi se i kako je imovina tvrtke Gorica d.o.o. čiji je tužitelj ostao većinski vlasnik, izravno došla u pitanje, a s njom i kompleks na adresi Put Republike 12 u Dubrovniku (zgrada i dvorište vrijedni 15,2 milijuna kuna) i 9 milijuna kuna vrijedna poslovna zgrada u Čibači u poslovnoj zoni. Pirjać u tužbi još prilaže svjedočenje stečajnog upravitelja NP Pluton koje otkriva da vjerovnici tvrtki tužitelja još vode ili najavljuju sporove i u posebnim postupcima izvan stečaja NP Pluton i predstečajne nagodbe za Goricu zbog čega tužitelj, nakon što mu je izmakla korist od naprasno prekinutih i nezapočetih poslova svakim danom trpi gubitke zbog protupravnog djelovanja tuženika.

Osiromašio i obolio

Protupravno djelovanje tuženika i sve veća šteta u stečajnom postupku NP Pluton d.o.o. i predstečajnom postupku Gorice d.o.o. je, navodi se u tužbi, kod Nikole Pirjaća izazvalo duševne boli i narušilo mu zdravlje. Obolio je i od karcinoma pluća, pa neovisno o iznosu imovinske naknade, potražuje i naknadu za povredu prava osobnosti, ali i narušen profesionalni ugled nakon 46 godina predanog rada u građevinarstvu, od kojih 44 na rukovodećim poslovima.
Slijedom svega navedenog, Pirjać od Grada Dubrovnika traži isplatu financijske kompenzacije od 92,7 milijuna kuna, i to za umanjenje imovine 30,18 milijuna kuna, za izmaklu korist 58,72 milijuna kuna, a za povredu prava osobnosti 3,8 milijuna kuna, sve zajedno sa zateznim kamatama koje teku od 21. srpnja 2014. Tužitelj na kraju podsjeća da je umirovljenik bez imovine i novčanih sredstava i od tuženika očekuje i da mu nadoknadi parnične troškove.
Na administraciji gradonačelnika Mata Frankovića koja je u svojstvu tuženika, sada je više nego zahtjevan zadatak umanjenja štete od tužbe za reparaciju zbog davnog propusta Upravnog odjela pod vodstvom odnedavno bivše gradske 'šefice' za građevinske dozvole Silve Vlašić.
Jer ako Pirjaćeva tužba dođe na naplatu u punom iznosu, 'odgrist' će gotovo osminu gradskog proračuna koji je potkraj 2019. 'baždaren' na 769.8 milijuna kuna.
03. svibanj 2024 10:50