StoryEditorOCM
DubrovnikDHMZ UPOZORAVA

Zbog jakog vjetra u subotu je moguć prekid prometa i opskrbe električnom energijom na dubrovačkom području

Piše An.K.
9. veljače 2024. - 13:50

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za subotu, 10. veljače "narančasto" upozorenje za opasnost od vjetra za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju te splitsku i dubrovačku regiju.

"Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati", upozorili su u DHMZ-u građane u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji. Upozorili su i da upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

"Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", poručili su iz DHMZ-a u upozorenju na opasno vrijeme zbog vjetra za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju.

Za splitsku i dubrovačku regiju DHMZ upozorava građane i da budu spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

DHMZ za subotu prognozira pretežno oblačno vrijeme s kišom, češćom i obilnijom u drugom dijelu dana na Jadranu i predjelima uz njega, a ponegdje može i zagrmjeti. Na istoku i u središnjoj Hrvatskoj do kasnog popodneva uglavnom suho. Vjetar umjeren do jak jugozapadni i južni, u gorju na udare olujan, navečer jugoistočni. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo i južni vjetar.

I dalje neuobičajeno toplo za doba godine, najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 9 do 14 Celzijeva stupnja, u gorju mjestimice malo niža, a najviša dnevna od 14 do 19 Celzijeva stupnja.

24. srpanj 2024 05:23