StoryEditorOCM
DubrovnikVRIJEDAN PROJEKT |

ZAZVONIT ĆE ŠKOLSKO ZVONO Početak rada Osnovne škole Montovjerna u rujnu nije upitan, ako i bude kašnjenja dovršetka radova, dvije su opcije na stolu

Piše Bruno Lucić
27. svibnja 2020. - 18:11
Školsko zvono u Osnovnoj školi Montovjerna, jednom od najvažnijih projekata aktualne dubrovačke gradske uprave, u školskoj 2020./2021. trebalo bi konačno zazvoniti te bi zgrada trebala primiti prve učenike. Riječ je o jednoj od prvih novogradnji na području školstva u posljednjih 30 pa i više godina u Dubrovniku, a pored toga što se radi o modernom zdanju, mnogi školu kite epitetom „futuristički“. Osnovna škola Montovjerna prva je škola koja se u Dubrovniku izgradila nakon 1985. godine i najveći je pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju. Investicija je ukupno vrijedna preko 75 milijuna kuna. No, čini se da bi zbog žalbi u postupcima javne nabave moglo doći do stanovitih kašnjenja.

Privremena ravnateljica škole, profesorica hrvatskog jezika Snježana Vlahinić je optimistična.

- Do sada su svi rokovi ispoštovani te prema raspoloživim informacijama početak rada škole u rujnu nije upitan. Trenutno ne raspolažem informacijama koje bi utjecale na produljenje roka opremanja OŠ Montovjerna, kratko je navela Vlahinić.

image
Božo Radić/HANZA Media


Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić otkrio je trenutnu situaciju.

- Nabavka opreme za OŠ Montovjerna je podijeljena u tri grupe: uredski i učionički namještaj i oprema, oprema za kuhinju i oprema za dvoranu. Što se tiče opreme za uredski i učionički namještaj, Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave je djelomično usvojila žalbu dvaju ponuditelja, te nam se slijedom tog rješenja postupak vratio na ponovni pregled i ocjenu ponuda. Stoga, ponuda odabranog ponuditelja DIDACTA d.o.o. (vrijednosti 1,82 milijuna kuna) više se nije uzela u razmatranje, a novim pregledom ponuda evaluirale su se ponude zajednice ponuditelja Školski servis i Di čazma u vrijednosti 2,07 milijuna i Primat logistike u vrijednosti 2,29 milijuna kuna, bez PDV-a. Danas je donesena odluka o odabiru u ponovljenom postupku nabave školskog namještaja i opreme. U ponovljenom postupku, odabrana je ekonomski povoljnija ponuda zajednice ponuditelja Školski servis i Di Čazma u ukupnom iznosu od 2.596.463,75 kuna, uključujući PDV. Rok mirovanja iznosi 15 dana, nakon čega će biti moguće potpisati ugovor s odabranom zajednicom ponuditelja, ukoliko ne bude žalbi, objašnjava Brčić te nastavlja:
 
image
Dživo Brčić
CROPIX


- Postupak donošenja rješenja na žalbu vezanu za grupu C i opremu sportske dvorane je još uvijek u tijeku, te trenutno nemam informacija. Što se tiče opreme za kuhinju, 23. travnja je potpisan ugovor te je ujedno počeo teći rok od 60 dana za isporuku i ugradnju opreme. Rok za isporuku i ugradnju sve opreme je 60 dana od dana potpisivanja ugovora te se nadamo da će sva oprema biti isporučena i postavljena do početka nove nastavne godine, pojašnjava pročelnik.

No, postavlja se pitanje što će se dogoditi u slučaju da u rujnu učenici ne budu mogli pohađati nastavu, Brčić odgovara:

- Ukoliko isporuka i postavljanje opreme bude kasnilo od 5-10 nastavnih dana, Ministarstvu znanosti i obrazovanja ćemo uputiti zamolbu za kasniji početak nastavne godine. Ukoliko isporuka i postavljanje opreme bude kasnilo više od 10 nastavnih dana, učenici OŠ Montovjerna će nastavu pohađati u zgradi OŠ Lapad do završetka opremanja nove škole, zaključuje Brčić.

image
Mato Franković sa suradnicima u obilasku škole u siječnju ove godine
 
CROPIX


Dubrovački gradonačelnik Mato Franković također je prokomentirao najnoviji razvoj situacije.

- Vjerujem da će sva potrebna oprema biti u potpunosti nabavljena, isporučena i ugrađena do rujna mjeseca, a ako kojim slučajem bude nekih neželjenih i nepredviđenih okolnosti onda ćemo pronaći načina da nastava u novoj školi počne na vrijeme, bez odgoda. Dakle, škola će sigurno biti otvorena u rujnu i djeca s Montovjerne će nastavu pohađati u svojoj, novoj, školi, poručio je Franković.

image
Studentski dom Dubrovnik
CROPIX


Studentski dom
Pored Osnovne škole Montovjerna, još jedan krucijalni projekt je Studentski dom.  Naime, prvi studenti bi početkom akademske godine 2020./2021. trebali useliti. Ravnatelj Studentskog centra Sveučilišta u Dubrovniku i voditelj projektnog tima za izgradnju doma Marko Potrebica pojasnio je u kojoj fazi je ovaj projekt.  

- U postupku smo demobilizacije Studentskog doma u izgradnji koji je poslužio kao izdvojena jedinica Opće bolnice Dubrovnik za COVID-19 pozitivne pacijente i za one u samoizolaciji. Ukupno je 45 osoba boravilo u Studentskom domu. Vjerujem da ćemo, kad odradimo demobilizaciju, 1. lipnja pokrenuti službeno gradilište. Ostalo nam je još sedam posto radova koje ćemo tijekom lipnja i srpnja završiti. Paralelno smo završili odabir natječaja za opremanje Studentskog doma i kuhinju te ukoliko ne bude žalbi, onda ćemo biti spremni za akademsku godinu, za primiti prve studente. Ako bude žalbi, onda ćemo sukladno rješenjima i dinamici vidjeti koji će to točno biti datum otvaranja Studentskog doma. Očekujemo da ćemo u srpnju završiti građevinsko-obrtničke radove i da ćemo dobiti uporabnu dozvolu. COVID-19 pandemija nas je u tom smislu ‘unazadila’ tri-četiri mjeseca. U srpnju ćemo raspisati natječaj za smještaj studenata u Studentski dom, kad i ostali studentski centri u Hrvatskoj, govori Potrebica koji dodaje kako će studenti o svemu biti pravovremeno obaviješteni.

 
15. travanj 2024 22:53